Er du klar over at livsstilen din påvirker hvor godt du ser? Eller hva det egentlig vil si å ha skjeve hornhinner? Her er 10 kjappe fakta som gjør deg bedre kjent med øynene dine!

1. Røyking kan skade øynene

Røyking øker risikoen for øyesykdom. Dette skjer fordi røyking skader blodomløpet – og øyet er et av organene som krever mest blod. Røykere har inntil fire ganger så stor risiko som ikke-røykere for å få aldersregulert makuladegenerasjon (AMD) – en sykdom som fører til redusert syn og i verste fall varig tap av detaljsynet.

2. Frisk luft kan forebygge nærsynthet

Det å være ute i naturen noen timer hver dag kan forebygge nærsynthet. Det er viktig for synet å bli eksponert for dagslys. For synets skyld burde vi aller helst tilbragt tre-fire timer utendørs hver dag.

3. Nesten alle kan bruke kontaktlinser – også barn

Mange tror at de ikke kan bruke linser, men i dag finnes det faktisk kontaktlinser for nesten alle typer synsfeil. Barn helt ned i 8-årsalderen kan også bruke linser, så lenge de voksne følger med og hjelper til.

Les også: Dette må du vite om kontaktlinser

4. Bruk av solbriller utsetter utviklingen av grå stær

Bruk av solbriller kan utsette utviklingen av grå stær, ettersom solbrillen filtrerer vekk UV-strålingen som sliter på øyelinsen. Denne slitasjen øker risikoen for grå stær. Dessuten har den tynne huden rundt øynene godt av beskyttelsen som kommer med bruk av solbriller.

Les også: Denne tabben kan skade øynene dine

5. Grønnsaker er bra for synet

Grønnsaker er generelt bra for synet, og blant annet er brokkoli og spinat såkalte «supergrønnsaker» for de som har endringer på netthinnen – som ved AMD. Sliter du med mørkesyn eller grå stær, kan blåbær ha en positiv virkning, mens gulrøtter inneholder vitamin A som opprettholder friske slimhinner og bidrar til å beskytte strukturen i øyet.

6. Cirka 70% av den voksne befolkningen har skjeve hornhinner

Når du har skjeve hornhinner er hornhinnen oval og ikke klinkekuleformet. Tegn på at du har skjeve hornhinner, eller astigmatisme, kan være at du ser visse sider av et objekt som tåkete, og at rette linjer oppleves bøyde. I milde tilfeller vil man oppleve å ha perfekt syn, men å måtte anstrenge seg for å se klart i enkelte situasjoner. Men det er altså over halvparten av den voksne befolkningen som har skjeve hornhinner, og for de aller fleste er det ikke sykdomsrelatert.

7. Alle får endringer i synet i 40-årene

I 40-årene endrer synet seg, fordi nærsynet og avstandssynet skiller lag. De fleste vil oppleve at synet endrer seg mye i alderen 45-55, og at det deretter stabiliserer seg. Da burde man begynne å bruke progressive briller.

Lurer du på om du trenger en synstest? Les mer her for å bli litt klokere!

8. Synet vårt er best egnet for avstandssyn

Arbeidsvanene våre har endret seg. Derfor er det i dag, i større grad enn tidligere, mange unge mennesker som får behov for lesebriller. Ettersom synet vårt egentlig er laget for avstandssyn, blir øynene slitne av mye nærarbeid. Optikerne finner derfor oftere nå en liten pluss-styrke hos folk – som ikke ville ha vært der dersom man hadde tilbragt mer tid ute i naturen og mindre tid foran datamaskinen.

Her er noen tips til hvordan du best tar vare på synet ditt når du jobber ved en skjerm

9. Ferdigbriller er ikke godkjent for bilkjøring

Hvis du trenger briller når du skal kjøre bil, må de være spesialtilpasset deg. Hvis brillene er slipt feil, kan det føre til dobbeltsyn og generelt uklart syn.

Les mer om syn og bilkjøring her

10. Du kan minimere utviklingen av nærsynthet ved bruk av nattlinser

Hvis du lider av en type nærsynthet som utvikler seg raskt, kan du minimere utviklingen ved bruk av nattlinser. Når du bruker linsen formes et lite væskekammer med tårer mellom kontaktlinsen og hornhinnen. Lufttrykket som øyelokket og linsen påfører hornhinnen, gjør hornhinnen midlertidig flatere. Resultatet er samme type fasongforandring som laserkirurgi gir for nærsynthet, men kun midlertidig.

Kilde: Tone Myhren, optiker hos Specsavers i Trondheim.

Vil du bli enda bedre kjent med øynene dine? Stikk innom din nærmeste Specsavers-butikk, eller les mer her!