Når man flyr på kryss og tvers av Norge hver eneste dag, og har gjort det i over 80 år, samler det seg mye underfundig informasjon og mange spesielle opplevelser under vingene.

Du visste kanskje at Widerøe flyr til dobbelt så mange flyplasser i Norge som noe annet flyselskap? Vi tipper likevel vi kan komme opp med noe som overrasker deg om Widerøes lille, men store verden. 

Visste du for eksempel at…

1. …Widerøes korteste rute tar 10 minutter å fly?

Ruten går mellom Kirkenes og Vadsø, og som du ser tar det langt lenger tid å kjøre denne strekningen enn å fly. Hva ville du ha valgt? 10 minutter i fly, eller over to timer i bilen?

2. …Widerøe er inspirert av en telefonkatalog?

Widerøe ble grunnlagt av fem flyentusiaster i 1934, og når man starter en virksomhet er det alltid greit at folk kan kontakte selskapet. Siden Viggo Widerøe var den eneste av de fem kameratene som hadde telefon, og dermed den eneste som sto listet i telefonkatalogen, fant pionerene det mest praktisk å bruke hans etternavn. Som flyselskapet forøvrig tilpasset de seg forholdene, og valgte altså å kalle selskapet for nettopp Widerøe.

Her kan du lese mer om det utrolige livet til flypioneren Viggo Widerøe.

3. …Widerøe har en syngende flyvert?

Noen flyturer er mer spesielle enn andre. På en flyvning mellom Røst og Leknes i august ble passasjerene plutselig overrasket av en beveget flyvert. Høyt over fjellene begynte han nemlig å synge! Og det var ikke en hvilken som helst sang, men «Å eg veit meg et land».

Med nasjonaromantiske toner over speakeren, ble flyturen over det nordnorske landskapet ekstra magisk.

Begivenheten ble filmet av reportere fra TV2, som tilfeldigvis var på flyet. Her kan du selv høre sangen og se stemningen på flyet.

4. …Widerøe har drevet med mer enn bare fly?

Widerøe er naturlig nok mest kjent for å drifte fly (du kjenner kanskje til de gamle Twin Otter-flyene eller dagens Dash-flåte?).

Men Widerøe står også bak andre produkter, og har tidligere produsert både combi-camp og garasje. Camping-tilhengerne ble kalt Lillebror og ble produsert i et antall på rundt 6000 frem til 1971.

Har du noe Widerøe har produsert hjemme?

5. …Du kan søke og se om du finner huset ditt blant 50.000 flyfoto?

På 1930-tallet begynte  Widerøes grunnlegger, Viggo Widerøe, med flyfotografering som gjorde det mulig å lage bedre kart over Norge. På få år klarte han å bygge Widerøes Flyveselskap til å bli Europas ledende på flyfoto.

Widerøes skråfotoarkiv med rundt 315.000 negativer og prøvekopier ble solgt i 1970, og arkivet ble da stykket opp. I de senere årene har det blitt satt i gang en storstilt og nasjonal redningsaksjon for Widerøes flyfotografier. Som en del av dette arbeidet er Nasjonalbilioteket nå i ferd med å digitalisere de unike flyfotoene.

Her kan du søke og se hvordan bygda du vokste opp i så ut på 1930-tallet, eller kanskje du til og med finner huset ditt?

6. … Passasjerer fra 101 unike land fløy med Widerøe i august?

https://www.instagram.com/p/BIAgfUFguGk/

Selv om Widerøe nesten bare flyr i Norge (i tillegg til Danmark, Skottland og Sverige), betyr det langt i fra at det bare er norske passasjerer om bord!

Norges fantastiske og unike natur trekker til seg stadig flere reisende fra hele verden, og i august var det eventyrlystne fra hele 101 forskjellige land som fløy med Widerøe. Puh, det er trolig flere land enn vi klarer å ramse opp.

Hvor mange land blir det i oktober, tror du?

7. …Widerøe har Norges beste benplass?

Om bord på Widerøes flyserier Dash-8-100 og Dash-8-200 er det et midtsete bakerst med over ti meter benplass (helt frem til cockpit).

Det er bare å strekke ut beina folkens!

8. …Stripene på Widerøes propeller ikke bare er til pynt?

Zebra-stripene på propellene til Widerøe-flyene vekker internasjonal oppsikt, og det er ikke kun fordi de ser stilige ut. 

Hensikten med å male striper på propellene er å redusere antall bird strikes, altså kollisjoner mellom fly og fugler. Slike kollisjoner kan føre til skader på fly og materiell som kan føre til store forsinkelser i flytrafikken. 

Målet med stripene er rett og slett å skremme fuglene vekk fra propellene med et øyenfallende og pulserende mønster!

Vekket det nysgjerrigheten din? Her kan du lese mer om stripene.

9. …Noen av Widerøes fly flyr halvveis til New York om dagen

Noen av Widerøes fly har opp til 21 avganger om dagen. Den første avgangen er klokken 05.00, og den siste avgangen er like før midnatt. På en slik dag har flyet tilbakelagt 2706 kilometer, noe som tilsvarer rundt halvveis til New York!

10. …Widerøe har ansatte med opprinnelse fra 30 ulike land?

https://www.instagram.com/p/BHB4HpAgXce/

Uansett om du flyr fra Kristiansand i sør til Mehamn i nord, Florø i vest og Vadsø i øst, kan du møte på Widerøe-ansatte med opprinnelse fra hele verden. Nærmere bestemt Chile, Litauen Tyskland, Italia, Finland, Danmark, Sverige, Island, Belgia, Irland, New Zealand, Australia, Latvia, India, Nederland, Pakistan, Sri Lanka, Nepal, Polen, Wales, Sveits, Storbritannia, USA, Qatar, Uruguay, Canada, og Fillipinene.

Selv om Widerøe er stolt av å ha et internasjonalt miljø, kan du alltid være trygg på at kabinpersonalet snakker norsk og engelsk på alle flyvningene.

11. …Widerøe frakter 10 tonn post hver eneste dag?

Du lurer kanskje på hvorfor du ser bilde av elefanter når det er snakk om pakker og brev, men ti tonn med post tilsvarer faktisk vekten til to fullvoksne elefanter!

Det er mye spennende som fraktes med Widerøe-flyene. Sammen med bagasjen din, er flyenes lasterom ofte fullastet med verdifullt gods. For at posten skal komme raskt frem til alle kriker og kroker av landet vårt, frakter Widerøe blant annet tonnevis av pakker og brev hver eneste dag. 

12. …Det drikkes flere kopper kaffe og te på Widerøes flyvninger enn det er innbyggere i Oslo?

Kaffe? te? Ja, jeg tar 734.000 kopper takk! Så mange kopper kaffe og te serverer faktisk Widerøes kabinansatte tørste passasjerer i året. Det tilsvarer over 100.000 flere kopper enn det er innbyggere i Oslo

Med så mange flyvende kopper er det enda godt for passasjerene at både kaffe og te er gratis på Widerøes på lengre flyvninger.

13. …Lyset alltid dimmes under avgang og landing?

Lurer du på hvorfor det blir mørkt i kabinen under avgang og landing? Dette er ikke en feil eller noe de kabinansatte ikke kan kontrollere – men snarere noe som gjøres av sikkerhetshensyn. Selv om det er usannsynlig at det skjer, vil de kabinasnatte alltid være forberedt på en nødsituasjon. 

Om man må foreta en evakuering i nattemørket, vil de kabinansatte nemlig lettere kunne orientere seg i og rundt flyet dersom øynene allerede har vendt seg til mørket inne i kabinen.

14. …Reklamen “Hele Norge. Hele tiden” har over to millioner YouTube-klikk!

Filmen handler om en liten gutt og bestefaren hans som sitter i solveggen en vakker sommerdag. Bestefar er tryllekunstner, og den lille gutten maser om å få se magien «bare en gang til». Og bestefar kan mer enn å bare trylle fram penger bak øret, han kan nemlig trylle frem fly mellom fjelltoppene!

I tillegg til å bli en YouTube-hit, har Widerøe-filmen fått internasjonal anerkjennelse. Reklamen, som er utarbeidet av McCann og produsert av produksjonsselskapet 4 1/2, har blitt kåret til «Ad of the day» på campaignlive.co.uk, og får også god omtale i bransjemagasinet Adweek.

Selv om det nå er fire år siden filmen ble lansert, sanker den fortsatt visninger på YouTube, og har nå godt over to millioner klikk!

Har du en morsom eller hyggelig historie å dele om Widerøe?

Toppbilde: Widerøe-fly i Troms.  Foto: Widerøe/Sverre Hjørnevik