Vet du om bilen din er hundre prosent klar for sommeren? Det kan være mange småting som vil resultere i store problemer om du gyver løs på sommeren uten å ta en ekstra sjekk på batteri, klimaanlegg og dekk.

– Vi har vært gjennom en eksepsjonelt hard vinter, og det er noe veldig mange biler også bærer preg av, sier Geir Kyrre Thorrud i RSA BIL – forhandler og merkeverksted for Suzuki, Fiat, Jeep, Isuzu og Alfa Romeo.

– Derfor kan det være smart å ta en ekstra nøye gjennomgang av bilen din, for å være sikker på at alt er på stell, sier han.

Gjør bilen din vår- og sommerklar – bestill en time hos din lokale RSA BIL-forhandler!

Spesielt disse 5 punktene kan være greit å notere seg før du ruller ut på sommerveiene:

1. Lukter det våt hund og sure sokker i bilen?

Et godt klima handler også om mer enn bare temperatur. For hvem vil vel kjøre rundt i en bil som lukter sure sokker?

– Det er alltid en fordel med rene, friske filtre. Vi anbefaler at disse byttes annethvert år, så det ikke bygger seg opp med bakterier. Vi ser mange som har fire-fem år gamle biler, som klager over dårlig lukt i bilene, sier Thorrud.

Også etter perioder med sterk pollenspredning – som i år – kan det være ekstra smart å sjekke filteret.

Vi prøvekjørte en 2017-modell Suzuki Swift 4×4 Hybrid – og elsket det!

Nå som det blir varmere i været, er det en fordel med et klimaanlegg som faktisk kjøler ned kupeen. Et klimaanlegg som er i ferd med å knele kan gjøre at kupeen stinker våt hund og det som verre er.

– Alle klimaanlegg er gassdrevne, og påfylling av dette er ikke noe man kan gjøre selv. Nå som vi går inn i sommermånedene, er det lurt å få sjekket dette samtidig som du bytter du bytter dekk – så er du sikret et godt klima i bilen, sier Thorrud.

2. En skjærende skrapelyd fra bremsene kan bety rust

– Særlig etter vintre som i år, er dette veldig viktig å få undersøkt bremsene. Det har vært store mengder salting som tærer på bremsene. Det er en enkel sjekk, som også kan redusere ytterligere slitasje, sier Thorrud.

Han forteller at dette er en sjekk som gjerne ikke inngår i en vanlig merkeservice fastsatt av bilprodusentene.

– Disse er gjerne basert på andre forhold enn de vi har her i Norge, så det kan være greit å få en oversikt over ståa samtidig med for eksempel et dekkskifte.

3. Er sommerdekkene gode nok for enda en sesong?

Det er mange gode grunner til å la andre ta seg av dekkskiftet. Ikke bare skåner du ryggen din for en real trøkk, men verkstedet kan også se om dekkene synger på siste verset.

– Mange ser på mønsterdybden for å se om dekkene er slitt, men vel så viktig er alderen på dekkene. Eldre dekk blir hardere, og kan dermed miste veigrep. Det hender vi får biler inn på service, der vi ser at de har dekk som absolutt burde vært byttet ut, sier Thorrud.

Han forteller at RSA BIL-butikkene ofte har egne dekkskiftdager, der dekkene blir byttet og sjekket grundig.

– Skulle det vise seg at du trenger nye dekk, har vi da gjerne også gode tilbud på kvalitetsdekk fra Nokian.

Sjekk din lokale RSA BIL-forhandler for å finne mer informasjon om dekkskiftdager og spesielle tilbud!

4. Du kommer ikke langt på et dødt batteri

Utlading er ikke like vanlig på sommeren, så det er ikke like lett å merke om kapasiteten ikke lenger er helt på topp.

– Men da er vi tilbake til det med tryggheten. Tar du en kjapp sjekk mens du har bilen inne, kan du være sikker på at det ikke oppstår noe problem.

Spesielt om du har et litt eldre batteri, har du kanskje merket at vinteren har vært tøff.

– Om batteriet er blitt utladet, får du ikke maks kapasitet inn i etterkant – selv om du lader det helt opp. Dette er noe som enkelt kan måles hos RSA BIL, så du kan se status på batteriet ditt, sier Thorrud.

Gjør bilen din vår- og sommerklar – bestill en time hos din lokale RSA BIL-forhandler!

5. Bileksperten finner feilene du overser

Det er ingen som forventer at du skal ha full oversikt over alt som skjer under panseret.

– La oss være bileksperten din, så kan du være helt sikker på at bilen din er trygg å kjøre, sier Thorrud.

Han forteller at mange gjerne oppsøker et verksted først når de merker at noe er galt med bilen.

– Vi ser endel reparasjoner på bakgrunn av at biler har gått for lenge uten service. Forebyggende arbeid er viktig, spesielt på bremser og dekk. Bilen vil da vare mye lenger, og du får et billigere og tryggere bilhold, sier Thorrud.

Om du har en Suzuki, Fiat, Jeep, Isuzu eller Alfa Romeo, er det også åpenbare fordeler ved å bruke et merkeverksted som RSA BIL.

– Det betyr at vi også kan gjøre sikkerhetsoppdateringer som kommer fra fabrikkene, noe uavhengige verksteder gjerne ikke har tilgang på. En god servicehistorikk er også verdifullt når du en dag skal selge bilen din, sier Thorrud og legger til:

– Helst bør du være i kontakt med verkstedet ditt i hvert fall årlig.