De aller fleste brillebrukere kunne også brukt linser. Allikevel er det svært få som gjør det – ofte fordi de har forestillinger om at linser ikke er så bra.

– Sannheten er at mange ville fått en mye enklere hverdag om de brukte kontaktlinser, sier Eva Nøland, som er optiker hos Specsavers i Asker.

Ifølge Norsk Optikerforbund bruker 11,4 prosent av den norske befolkningen mellom 15-64 år kontaktlinser – et tall som burde vært mye høyere, ettersom hele 79 prosent av oss har bruk for briller eller linser.

– Linser dugger ikke, de er ikke i veien under aktivitet og de følger alle blikkretninger. Linser skaper rett og slett frihet, konstaterer Nøland.

Hun mener det finnes mange myter og misforståelser rundt kontaktlinser.

Her er de 6 vanligste:

1. Det er vanskelig og vondt å ta dem inn og ut

Feil: Linser er et fremmedlegeme som skal legges på øyet, så det vil naturligvis være litt vanskelig i starten. Men med riktig teknikk og rolige bevegelser så ordner det seg raskt.

– Det er viktig å ta seg god tid og gjøre det i ro og mak i starten, men etter noen få dager med øvelse er du ekspert, forteller optikeren.

Er du redd for at du ikke skal få dreisen på linsene, kan Nøland betrygge deg med at optikeren ikke sender nye linsebrukere ut døra før de kan håndtere både å sette inn og ta ut en linse.

Her kan du lære mer om hvordan du best håndterer linsene dine.

2. Øynene blir fort irriterte og tørre av å bruke linser

Feil: Dagens linser er laget med moderne teknologi og materialer, som gjør at du ikke kjenner at du har dem på. I tillegg tilfører de fukt til øyet hver gang du blunker, så du trenger ikke bekymre deg for at øynene blir tørre.

– Er du ekstra plaget av tørre øyne, finnes det egne linser eller øyedråper som hjelper med å hydrere øynene hvis tårevæsken ikke fungerer som den skal, sier Nøland.

Les også: Dette må du vite om kontaktlinser

3. Linser er uhygienisk og du får fort infeksjoner på øyet av å bruke dem

Feil: Før var det vanskeligere å holde linser rene, og det ble ofte mye belegg på dem. Nå lages linsene derimot av et helt annet materiale som gjør det mye enklere å holde dem rene. Vi bytter også linser hyppigere.

– De aller fleste bruker dagslinser. Da åpner du et nytt sterilt par hver dag, og de går i søpla på kvelden. Bruker du månedslinser legger du dem bare i et rensevann over natten. Det eneste du må tenke på da, er at du skal ta dem på med rene hender.

Du kan både bade, sole deg og svette med linser uten at du trenger å være redd for infeksjoner. Allergikere kan faktisk anbefales å bruke linser, fordi de hindrer for eksempel pollen i å irritere øyet. Det eneste du må passe deg for er å “overbruke” linser hvis du kjenner irritasjon eller får røde og irriterte øyne , for eksempel når du er syk og snufsete.

– Da irriteres slimhinnene i øyet ditt, og de begynner å renne. Da er faren for infeksjon større, og immunforsvaret ditt er svekket slik at øynene har mindre motstandskraft, forteller Nøland.

God håndhygiene, daglig vask av øyelokk og vipper, fjerning av sminkerester og puss er også veldig viktig for et vellykket linsebruk.

Lurer du på hvilke type linser som passer deg best? Sjekk ut denne linseguiden!

4. Barn bør ikke bruke linser

Feil: Den eneste grunnen til at barn ikke bør bruke linser er hvis de skal korrigeres for skjeling, og må ha såkalte prismer i glassene. Da går det eventuelt an å bruke brillene til skolearbeid og linser i aktiviteter på fritiden.

– Barn har veldig god tårevæske som passer for linsebruk. Ofte sier man at barn under 12 år ikke bør bruke linser, men det er kun fordi de ikke skal være ansvarlige for å håndtere linser alene, forteller Nøland og utdyper:

– Hvis en voksen er ansvarlig for bruken av linsene, og at de tas inn og ut på riktig måte, så er det ingen nedre aldersgrense. Jeg synes at kontaktlinser brukes altfor lite på barn. Mange barn hadde hatt stor glede av friheten kontaktlinser gir – for eksempel ved å være i aktivitet uten at brillene dugger eller er i veien, sier hun.

Les mer om barn og syn her.

5. Linser kan ikke korrigere alt som briller kan, for eksempel skjeve hornhinner

Feil: Du kan faktisk få alle styrker i kontaktlinser, og alle typer linser kan spesialtilpasses for å passe skjeve hornhinner.

– Det finnes til og med linser som kan erstatte progressive briller, forteller Eva Nøland, og fortsetter:

– Det vil si at du kan se godt på både kort og lang avstand, og med større mulighet for å passe alle dine behov. Disse kalles multifokale linser.

Det eneste du ikke får korrigert med linser er som sagt skjeling, som krever prismeglass. Det får du kun i briller.

Les også: Hva skjer hvis du har feil styrke på briller eller linser? Dette sier optikeren

6. Linser kan ikke brukes av eldre

Feil: Linser kan brukes hele livet!

– Det kan selvfølgelig være vanskelig å lære seg å bruke linser som 80-åring – spesielt hvis du sliter med stive fingre eller skjelver litt på hendene. Men det er derimot ingen grunn til å slutte med linser hvis du allerede bruker dem, mener Eva Nøland.

– Dagens linser dekker som sagt alle styrker, og kan tilpasses et aldrende syn. Fordi synet endrer seg over tid er det anbefalt å gå til etterkontroll av synet og linsene en gang i året.

Les også: Dette er de vanligste brilletabbene

Hvis du lurer på om linser er noe for deg, kan du bestille en synstest hos din nærmeste Specsavers-forhandler og få linser tilpasset dine behov. Og er du allerede linsebruker, kan du bestille deg linser online her.