Ah, det herlige 90-tallet.

Tiden da plateselskapene hadde enorme budsjetter til å lage musikkvideoer, og hyret inn noen av verdens mest innovative filmregissører for å lage noe som ideelt sett var en perfekt kombinasjon av kunst og kommers.

Men først og fremst husker vi 90-tallet som tiåret da musikkvideoene skulle få oss til å le.

I august 2016 fylte MTV 35 år, og fremdeles har de en rekke kanaler der de viser de største hitsene og de beste videoene fra både nåtid og gullalder – MTV Music, MTV Hits, MTV Dance, MTV Rocks og MTV live HD er tilgjengelig som valgfrie kanaler hos Canal Digital Kabel og GET.

VH1 og VH1 Classic er også en del av MTV-familien.

Sjekk hos din TV-tilbyder for å finne ut hvor mange musikkanaler du allerede har tilgang til, og hvor enkelt du kan få MTV- og VH1-kanalene.

Og nå, tid for en liten mimrestund med noen av de aller gøyeste musikkvideoene fra tiåret som ga oss grunge, datamaskiner som veide mer enn vår egen kroppsvekt, og som tvang oss til å spole tilbake videokassettene før vi leverte dem tilbake.

Green Jelly – Three Little Pigs (1993)

En av nittitallets største musikkvideofenomener kjørte en revisjonistisk og festlig og i grunnen veldig morsom vri på det kjente eventyret.

Ulv på Harley Davidson, potrøykende, universitetsutdannede griser og generell sløy holdning skapte mye fnising i skinnsofaen.

Snoop Doggy Dog – Who Am I (What’s My Name) (1993)

Snoop har i grunnen alltid kjørt en lovlig lavpannet buskis-humor, og gjennombruddsvideoen satte standarden i så måte.

Han og produsent/medrapper Dr. Dre syntes nok de var festlige med alle hundespøkene – her er artige hundefangere, bikkjer som kræsjer en utefest i fortfilm, og en hovedperson som tryller seg om til hund for å unngå den sinte faren til sin siste romanse. Og flere firbente sjarmører med solbriller.

Beastie Boys – Sabotage (1994)

Det er fascinerende å se hvor langt Spike Jonze (mannen bak filmmesterverk som Adaptation, Til Huttetuenes land og Her) og Beastie Boys kom med minimalt budsjett og bøttevis av attityde.

Her er musikk og levende bilder i sjeldent godt samarbeid, friksjonen mellom punkinspirert hiphop og tull og fjas med 70-tallets Detektime-estetikk gjør videoen stilren, uforglemmelig og actionfull.

Björk – It’s Oh So Quiet (1995)

At Björk liksom skulle flørte med noe så uhipt som musikalgenren kom som en fargerik og festlig overraskelse helt på midten av tiåret. (Fem år senere sang og spilte hun i Lars Von Triers Dancer in the Dark.)

Den Michel Gondry-regisserte videoen gjør låta betydelig større, det går liksom ikke an å høre It’s Oh So Quiet uten å tenke på denne velkoreograferte og catchy minimusikalen. Björk er morsom!

Weezer – Buddy Holly (1994)

Ok, Nirvana gjorde noe lignende da de plasserte seg i et sekstitalls-aktig tv-show i svarthvitt i videoen til In Bloom.

Men Spike Jonze (jepp, han igjen) tok konseptet til uante høyder ved å putte alternativ-powerpoperne Weezer inn i dineren fra den godslige og temmelig fjerne komiserien Happy Days. Se opp for dansekonkurranse, kjekkaseri, skinnjakke, teite sveiser og geniunt god stemning.

Right Said Fred – I’m too sexy (1991)

To flamboyante herremenn i lær og en herlig krøllegitarist  svinger og svanser seg rundt på en catwalk de føler seg altfor sexy for.

Det er veldig over the top og ikke direkte intellektuelt (bildene følger teksten nokså slavisk), men med en slags selvbevisst ironi og det man trygt kan kalle «godt humør». Så kan man heller diskutere hvor «sexy» det egentlig er. 

Jane’s Addiction – Been Caught Stealing (1990)

En stakkarslig einstøing ikler seg gravid-drakt, drøy sminke og utilnærmelig karisma og legger ut på en kleptoman handletur, akkompagnert av de neo-psykedeliske LA-frikerockerne i Jane’s Addiction. Her er gjøglepunkere, rusa bandmedlemmer og glad anarkisme i uskjønn forening med strippere og noe som muligens er kritikk mot forbrukermentalitet.

Men er det morsomt? Å ja. En av favorittene til Alice Cooper, som har fusket mye i humorfaget selv.

The Prodigy – Smack My Bitch Up (1997)

Vi begynner med sprit og dop før det legges ut på en SVÆRT hedonistisk klubbaften i London. Etter flere slagsmål og drøy oppførsel bærer ferden til en tvilsom kjellerklubb før vi ender hjemme i senga med en stripper.

Prodigy og regissør Jonas Åkerlund (snart aktuell med den allerede omdiskuterte spillefilmen om Varg Vikernes og norsk black metal) fikk (berettiget) kjeft for kvinnefiendtlighet og rusforherligelse i 1997, i dag oppfattes nok videoen mer som drøy humor enn som sjokk og provokasjon. Ligger av uklare grunner nokså usensurert på Youtube.

The Offspring – Pretty Fly (for a White Guy) (1998)

Pop-punkerne i The Offspring satte fenomenet «hvit middelklassefyr i svart ghetto-stil» på kartet i denne videoen som er en nokså 1:1-tolkning av teksten: En dustete forstadsgutt med uhørt selvtillit prøver å være kul. Det er fargesterkt og selvsikkert utført av regissør McG (mest for Charlie’s Angels-filmene).

Offspring, som understreket at satiren angrep posører og ikke hiphop-kulturen, ville egentlig ha moromannen Seth Green i hovedrollen, men han var opptatt med Austin Powers. Flaks for den ukjente fyren de valgte i stedet, nå dukker han gjerne opp på scenen når bandet spiller låta.

Warrant – Cherry Pie (1991)

Hedonistisk, hårspray-infisert humor fra puddelrockere som ikke fikk med seg at åttitallet faktisk var over. Rett før Nirvana &Co tok rotta på hårmetallen kom altså Warrant med denne hyllesten til en kvinne som «smaker så godt at hun får voksne menn til å gråte». Her er løstenner, fjollete animasjoner, «deilig blondine» og glade og ubekymrede smil. Utskjelt og latterliggjort i sin samtid, søt og fjollete og (litt ufrivillig) morsom i dag.

 

Husk: MTV Music, MTV Hits, MTV Dance, MTV Rocks og MTV live HD er tilgjengelig som valgfrie kanaler hos Canal Digital Kabel og GET.

VH1 og VH1 Classic er også en del av MTV-familien. Bestill i dag!

Boblere:

U Can’t Touch This (MC Hammer), Groove is in the Heart (Deee-Lite), Wonderwall (Mike Flowers Pop), alt med Army of Lovers, Ice Ice Baby (Vanilla Ice), What’s up With You (Eddie Murphy og Michael Jackson), Praise You (Fatboy Slim), Justified And Ancient (The KLF), Disco 2000 (Pulp).