La oss være ærlige: det er ikke all husvask du gyver løs på med pågangsmot og stå på-vilje. Enkelte rom og steder tar rett og slett mer tid enn andre.

Dette er muligens en brannfakkel, men baderommet må være blant de kjedeligste av dem alle? Det er mange kriker og kroker, ulike overflater, vasker, toalett (eller bidéer om du har det). Og ikke la oss begynne å snakke om dusjkabinetter.

Her får du tipsene du trenger for en mer effektiv vaskeprosess – og et rent og skittfritt bad!

Hvorfor damp?

Det er selvsagt ingenting galt med å bruke en god «gammeldags» klut, men den har sine begrensninger. Markedskommunikasjonssjef Lars Nyhaugen i Kärcher forteller at man med en dampvasker vil du kvitte deg med nesten alle bakterier på en effektiv måte.

– En dampvasker påfører kokende vann på 90 til 100 grader under trykk, og det tar kverken på 99,9 prosent av alle bakterier. I motsetning til kluter eller svamper vil damp komme frem i alle dype kriker og kroker.

Den tyske merkevaren Kärcher har siden 1935 tatt rengjøring på alvor. Renholdsprodusenten ble startet av oppfinneren Alfred Kärcher, og i dag leverer de renholdsprodukter til både proff- og privatmarkedet. Deres mest populære dampvasker er SC 4 Easy Fix. Dette er et multifunksjonelt rengjøringsapparat, og løser dine rengjøringsutfordringer på kjøkken, baderom, gulv, servanter, fliser og annet.

– I våre dampvaskere benyttes den samme teknologien som brukes for å holde sykehus helt rene uten bruk av kjemikalier.

Nå på høsten og tidlig vinter kommer ofte forkjølelsen. Med dampvasker dreper du bakterier raskt og effektivt. Er du nøye på de områdene som er særlig utsatt, er du et godt stykke på vei. Blant annet kan du ta en runde over dørhåndtak hver gang du bruker dampvaskeren.

Høy temperatur og skrubb!

Har du hørt om Sinner’s Circle? I alle vaskeprosesser er det fire faktorer som til sammen sikrer et godt resultat: berøring, såpe, temperatur og tid. Om en av disse faktorene er fraværende eller begrenset må du styrke de andre.

Dampvaskere sørger for høy temperatur og børster/mopper som sørger for berøring. SC 4 leveres med flere munnstykker som passer til ulike overflater. Rundbørstene egner seg for små-store flater. Håndmunnstykket er til større flater som badekar, vegger eller pleksiglass. For å runde av baderomsvasken bruker du gulvmunnstykket på gulvet.

Børstene gjør at du virkelig kan skrubbe bort skiten. Alle foto: Stian Frøysang

Bruker du tannbørsten for å skrubbe mellom flisene? Aldri mer! Kärchers dampvaskere har også en turbobørste for damp. Denne har stor yteevne og fjerner effektivt fastsittende skitt. Børsten har en fin bøy, og gjør det mulig å komme til på alle de kinkige stedene på badet.

Turbobørsten samler og konsentrerer strålen, og egner seg for eksempel til å vaske rundt blandebatteriet på vasken. Om du bruker en klut på dette vil du skyve skiten inn, og neppe få løst alt. Den kan også brukes oppunder toalettskåla, sier Nyhaugen.

Den bøyde børsten gjør at du kommer godt til.

Bli kvitt kalkringene

Når det kommer til kalkavleiringer i badesone, vil Nyhaugen anbefale bruk av et middel med lav pH. For eksempel kan sitron være effektivt, og brukes før du går over med dampvaskeren.

– Alle får hvite avleiringer i dusjen, men om det er såperester eller kalk er avhengig av blandt annet grunnvannet. Vet du at du har mye kalk i vannet så blir jobben enda raskere om du påfører sitron i forkant.

– Akkurat på kalkringer er ikke dampvaskeren effektiv. Kalk blir hardere når det blir utsatt for varme, og kan gjøre vondt verre.

Et raskt søk i nettleseren etter råd for å fjerne kalk gir de utroligste resultater. Noen av forslagene er WD40, bakepulver, cola og maisgrøt (!). Ifølge Nyhaugen er det sikreste kortet for å fjerne kalk at løsningen du vasker med har lav pH-verdi.

– For å fjerne kalk vil jeg anbefale å spraye på noe med lav pH-verdi, enten det er sitron eller eddik. Skrubb og tørk av med kluten, deretter kan du gå over med dampvaskeren.

Etter å ha fått vekk kalkflekkene går du over med damp.

En vaske-joker!

Fordelen med dampvaskeren er at den har flere bruksområder. Dampen kan være effektiv til å fjerne og løsne gamle matrester og søl på kjøkkenet, eller til å vaske gulvet. Den kan også brukes utendørs for å fjerne røttene til ugress i steinbelagte områder.

– Damp funker som regel greit på treverk, og om du har laminat skal det ikke være noe problem. Du bør være forsiktig med dampvask på gamle tregulv som har åpne porer eller er ubehandlet, sier Nyhaugen.

– Jeg anbefaler å ikke bruke de samme munnstykkene på badet og kjøkkenet. Det kan være spor av litt av hvert fra baderommet, og det skal helst ikke være der du lager mat.

Du kan vaske mye annet med dampvaskeren.

Kärcher tilbyr et tekstilmunnstykke til sine dampvaskere. Dette vil friske opp klær, fjerne skrukker og vond lukt fra ulike stoffer. Den har også en integrert lofjerner.

– Baderommet er kanskje vrient og kjedelig å vaske, men med dampvaskeren kan du gjøre det både nøye og effektivt. Maskinen kan brukes i og utenfor huset og tar ett minutt å gjøre klar.

Les mer om Kärcher SC 4 Easy Fix her. Alle Kärcher-produkter kjøpt etter 1. januar 2019 har fem års garanti. På Kärchers hjemmesider finner du flere vasketips og annen praktisk informasjon.