Toppidrettsutøveren Amalie Iuel (24) bruker gjerne halssmykker og armbånd på trening. Nå inngår hun et samarbeid med Juvelér Langaard.

SPEAR by Langaard er en ny smykkeserie laget for unge og målbevisste kvinner. Den er laget i 18kt hvitt, rosé og gult gull – med og uten diamanter. Men er eksklusive smykker forenlig med toppidrett? Selvsagt, mener friidrettsutøveren.

—  Jeg drar aldri på trening uten å ta på meg øredobbene og smykket fra SPEAR-kolleksjonen. Når jeg skal pynte meg litt ekstra, tar jeg på gullringene også.

Iuel glemmer ikke første gangen hun bar smykkene på Olympiatoppen.

— Treningskameraten min, Karsten Warholm, spurte: Har du pynta deg idag? Nei, hva mener du? svarte jeg. Han sa: Du har pynta deg for meg, du! Du har sånne greier i ørene og sånn! sier Iuel og ler.

Siden da har teamet blitt vant til å se den unge friidrettsutøveren i aksjon med både halskjede og øredobber. Iuel synes det er flott å kunne bringe litt feminitet inn i hverdagen.

— Man assosierer gjerne idrett med blod, svette og tårer, og jeg føler meg ganske usexy på trening. De enkle og delikate smykkene fra Langaard viser at det er mulig å kombinere begge deler, sier Iuel.

Amalie og Conrad jr. diskuterer den nye kolleksjonen. Foto: Juvelér Langaard

Aim higher

Men SPEAR-kolleksjonen handler om så mye mer enn det vakre utad. For Langaard handler det om å nå ut til de fokuserte og målbevisste kvinnene. De som setter seg et mål, og følger det.

— Jeg har fulgt med på Amalie siden hun kom hjem fra USA, og jeg synes hun er en fantastisk flott jente. Hun er rett og slett en ener i sin sjanger, sier Conrad sr.

Iuel har gjort seg bemerket i både mangekamp, sprintløp og hekkeløp. Hun representerte Norge under VM i friidrett 2015 i Beijing. I sommer satte hun ny norsk rekord i hekkeløp under Bislett Games.

Hemmeligheten bak suksessen? En god porsjon viljestyrke, forteller Iuel.

— Det er som treneren min sier: «if you think you can do it, or if you think you can not do it, you might just be right in both cases». Du må først og fremst ha troen på det du holder på med. Tror du ikke på det selv, kommer det aldri til å skje.

Og SPEAR har en profil som passer det unge talentet perfekt.

—  «Aim higher», som er kolleksjonens motto, samsvarer med det jeg står for. Det er rett og slett en perfect fit. I friidretten er vi nødt til å sette strenge målsetninger og tørre å tenke stort.

Langaard jr. og sr. er fornøyde med valg av Amalie som ambassadør. Foto: Jørgen Gomnæs

Konkurranseinstinkt

Og målene ble satt tidlig. 24-åringen bestemte seg for å bli friidrettsutøver da hun var ni år gammel. Hun skrev “OL” med store bokstaver i dagbøkene. Den unge Iuel hadde nemlig et konkurranseinstinkt litt utenom det vanlige.

—  Jeg konkurrerte mot broren min i alt mulig. Det var alltid førstemann opp trappen, førstemann i å pusse tenner, førstemann til ditten og datten, sier Iuel og ler.

Snart fikk konkurranseinstinktet prøve seg i idretten. Iuel utforsket både fotball og svømming, men det var friidrett som ble den store lidenskapen. Det har vært en krevende reise, men hun har ikke angret siden. Iuel kan nemlig ikke komme på noe annet som gir en større mestringsfølelse.

— Jeg har ofte stått på startstreken, følt meg kvalm, nervøs, og lurt på hvorfor i all verden jeg utsetter meg selv for presset. Men så kommer jeg i mål, og tenker: Åja, det var derfor.

Hektisk sesong i vente

Nå forbereder Iuel seg til sin mest hektiske sesong hittil i karrieren. Blant annet står VM I Quatar for tur i 2019.

— Å konkurrere i VM er et enormt press. Det er mange som ser på, og du har ti hekker du skal komme deg over. There are ten ways to mess it up, som det heter, men man må heller prøve å snu det til noe positivt: ti muligheter til å gjøre det rett, sier hun og smiler lurt.

Iuel var et soleklart valg når ny ambassadør til SPEAR-kolleksjonen skulle velges. Conrad sr og jr inviterte det unge talentet til en prat på kontoret, og må innrømme at hun smeltet hjertene deres.

— Da Amalie kom inn dørene tenkte vi: Her har vi noe. Dette er en ung kvinne som står for noe. Amalie er en super representant for landet, for idretten, og for unge kvinner, forteller Conrad sr.

Nå ønsker familiebedriften sin unge ambassadør en fantastisk sesong – med SPEAR-spydet rundt halsen.

Fotograf toppbilde: Jørgen Gomnæs