Vi er allerede godt inne i den tiden der sola står lavt. Lyset på høsten og tidlig vinter gjør det mulig å skimte at vinduene har samlet opp både pollen, skitt og støv gjennom sommeren.

Men hva er do’s og don’ts med vindusvask? Kan man vaske utvendig om vinteren? Og er avispapir en god erstatter til kluten? Finnes det måter som er mer effektive enn andre? Vi har snakket med markedskommunikasjonssjef Lars Nyhaugen i Kärcher om alt man trenger å vite om temaet.

Kaldt ute, varmt inne, sol i sinnet

Kärcher er en tysk renholdsprodusent etablert av Alfred Kärcher i 1935. Siden den gang har de vært ledende innen renholdsteknologi. Kärcher har i mange år sørget for rene vinduer i norske hjem, og deres innovative vindusvaskere har vært testvinnere flere ganger. Kärcher har nå forbedret deres originale vindusvasker igjen, og døpt den WV 6 Plus. Her får man en egen spray med børste og en sugemaskin. Denne sørger for et stripefritt resultat på alle blanke overflater.

I alle vaskeprosesser er det fire faktorer som til sammen sikrer et godt resultat: mekanisk berøring, såpe, temperatur og tid. Om en av disse faktorene er fraværende eller begrenset må man styrke de andre. På fagspråket kalles dette «Sinner’s Circle».

La oss først se på hvordan temperaturer spiller en rolle i vindusvasken.

Du trenger ikke å ha dårlig samvittighet for å ikke ha vasket vinduene gjennom sommeren, for temperaturen i vinduene spiller inn på når det er fordelaktig å ta en sjau. Når termometeret tikker opp mot 25 grader og vinduene står timesvis i solsteika, vil ikke vaskeresultatet bli like godt. Vann og såpe på et brennhett vindu vil raskt fordampe, og det kan bety både skjolder og et lite jevnt resultat. Sommervask av vinduer er selvsagt mulig, men gjør det gjerne etter at solen har gått ned.

– Vinduene skal helst ikke være iskalde, for da vil vannet fryse, og det skal heller ikke være for varmt. Det er ikke skadelig om man tar vinduene i steikende sol, men det gir ikke det beste resultatet. Det er veldig klokt å ta utsiden av vinduene på høsten eller våren, forteller Nyhaugen.

Lars Nyhaugen i Kärcher. Foto: Kärcher

Ønsker du å vaske vinduene en tidlig vinterdag, kan man forsøke å varme opp vinduene selv, men det kan kreve mer tid og vann enn nødvendig.

– Om det begynner å krype mot minusgrader ute kan man varme opp vinduene på egenhånd, men da bør man helst ta ett vindu av gangen. Om gradestokken viser nærmere minus 20 vil vannet fryse, sier Nyhaugen.

Varmt vann er uansett en fordel om man vasker innside eller utside, men sørg for at vinduene er tempererte.

Fettløsende såpe

Enten det er innendørs eller utendørs vil mange vinduer bli eksponert for smuss som fettfilm, fuglebæsj, insekter eller ulike typer støv. Bor du i nærheten av en vei er trafikkstøv en typisk synder. Her vil en fettløsende såpe være nødvendig.

– Bland såpe og varmt vann og spray på med en avstand på 30 centimeter. Du kan bruke godt med vann, men unngå å la det renne ned. Så må man til med mikrofiberklut eller -børste for å løsne skitten, sier Nyhaugen.

Kärcher har også et eget glassrengjøringsmiddel, som er skånsomt mot materialene, har en frisk duft og gjør det skinnende rent.

Et viktig poeng er å bruke kluter eller børster som ikke loer. Er det en klut som ikke er finvevd kan det fort ligge igjen noen hår og støvklumper. Et annet «husmortips» er å krølle sammen avispapir.

Wax on, wax off

Med kluten eller svampen kan man følge filosofien til Mr. Miyagi i Karate Kid, med grundigere skrubbing som en «wax on, wax off»-bevegelse. Med nalen bør man ikke hente inspirasjon fra Cobra Kai.

– Vi anbefaler at man beveger nalen eller WV 6 ovenfra og ned, og ikke danse rundt på vinduet. Man bør også overlappe, men ikke med mer enn cirka én centimeter. Om du er for raus vil gummien hakke og skape striper, sier Nyhaugen.

Skrubb godt med børsten, og her kan du gjerne ta store sirkulære bevegelser. Foto: Stian Frøysang

Om du har en bred vinduskarm full av blomster og pynt kan det være knotete å komme til helt nederst på vinduene. WV 6 er utstyrt med en gul nalgummi som gjør det mulig å nå helt ned til vinduskanten. Om du har tidligere Kärcher-modeller eller bruker vanlig nal, anbefaler Nyhaugen å ta de siste 20 centimeterne av vinduet horisontalt.

Bruk vindusvaskeren vertikalt for å unngå striper. Foto: Stian Frøysang

Mange bruksområder

WV 6 har en innovativ og bred nal som gjør rengjøring mer effektivt. Vindusvaskeren har også ekstra lang batteritid, og et kjekt display som viser hvor mange minutter som gjenstår på maskinen. Vindusvaskerne fra Kärcher har også flere bruksområder, og er godt egnet for alle glatte og jevne overflater.

– Man kan bruke våre vindusvaskere på keramikktopper, speil, bilruta, vegger og dusj på badet, kjøkkenet og uprofilerte fronter. Sugefunksjonen er veldig kjekk om man skulle være så uheldig som å søle noe vått hjemme, enten det er melk eller rødvin – den suger opp det meste i moderate mengder, forteller Nyhaugen.

Her har vi vasket keramikktoppen med en dampvasker, og fjerner vannet med WV 6. Foto: Stian Frøysang

Om du har smalere vinduer eller eldre vinduer der sprossene ikke er mulige å ta av, kommer WV 6 Plus med to naler i ulike størrelser. Det smale munnstykket fåes også separat.

Kort oppsummert:

  1. Bruk lunkent vann og fettløsende såpe.
  2. Ikke ha for kalde eller for varme vinduer – høst og vår er perfekt.
  3. Bruk godt med varmt vann og litt såpe. Har du en spray er 30 cm fra vinduet en god avstand.
  4. Bruk nalen eller vindusvaskeren loddrett, ikke fra side til side. Overlapp litt, men ikke for mye. Dette gjør at man unngår søl eller ujevnheter.
  5. Om det er vanskelig å komme til helt nederst, bruk nalen eller vindusvaskeren horisontalt på de siste 20-30 centimeterne.
  6. Tørk av restene med en tørr mikrofiberklut.
  7. Moderne batteriteknologi gjør at du kan lade vindusvaskeren så mye du vil. Klattlading er ikke lenger en utfordring!

For flere tips og et bredt utvalg av vindusvaskere kan du besøke Kärchers hjemmesider.