Snø, is og sørpe er heldigvis noe vi ikke trenger å tenke på før vi må bla kalenderen over til november igjen. Å se temperaturmåleren krype langt over på positiv side betyr kun en ting: nå skal bil, hus og terrasse vaskes.

– Jeg må innrømme at jeg er veldig glad i å vaske bil. Man kommer inn i en helt spesiell modus, forteller Sondre Husby Rostad (40).

Han har blitt utstyrt med høytrykkspyleren Kärcher K5 Premium Full Control Plus Flex og er klar til dyst. Skodaen han skal vaske denne gangen har ikke sett en dråpe med såpe på mange måneder. Salt, skitt og trafikkfilm ligger klistret på lakk og felger som en varm vinterjakke.

Etter å ha gjort den skinnende ren er Sondre klar i sin sak:

– Alt du trenger er en K5!

Tysk ingeniørkunst

Kärcher-merkevaren har navnet sitt etter den tyske oppfinneren Alfred Kärcher, en Petter Smart-type fra Baden-Württemberg. Selskapet har siden tidlig 1900-tallet produsert tekniske løsninger. De kjennetegnes med de gule og sorte fargene, og ikke minst kvalitetsfølelsen.

K5 er deres mest solgte høytrykkspyler. En lettvekter i sin klasse på kun 13 kilo, en rengjøringskapasitet på ca. 40 kvadratmeter i timen, arbeidstrykk på 145 bar og en maksimal vannmengde på 500 liter i timen.

– Det jeg liker med K5 er at den står stødig og ikke skaper bry om jeg beveger meg rundt. Høytrykkpistolen er også utstyrt med knapper slik at jeg kan justere trykket med tommelen. Da kan jeg få unnagjort jobben i en fei, uten at jeg må bort for å kåle med maskinen, sier Sondre.

Med + og – kan man enkelt styre trykket på Kärchers høytrykkspyler. Foto: Juan Antonio Jaime

Dysa på K5 lar deg veksle mellom flat, rotor og mix med en enkel håndbevegelse.

– Det er noe i det folk sier om tysk kvalitet. Den ser lekker ut, er enkel å bruke og gir deg komfort og kraft.

Nytt av året er at Kärcher tilbyr fem års garanti.

– Dette ga meg skikkelig vårfølelse!

Dette utbryter Sondre mens sola steiker og han går over bilen med høytrykkspyleren for første gang. En god skyll for å løsne det verste av skiten på felgene er første steg. Så påføres Kärchers felgrens, som han lar virke i noen minutter slik at kjemikaliene får jobbet litt.

Felgen blør for en god sak. Foto: Juan Antonio Jaime

Sondre bruker så en felgbørste for å virkelig skrubbe.

– Jeg liker å gå grundig til verks og derfor er en avtagbar børste nødvendig. Nå kan jeg bare sette den på høytrykkpistolen og skylle samtidig. Kjekt!

Felgbørsten gjør at man kan skylle og skrubbe. Foto: Juan Antonio Jaime

Neste runde er å påføre skum med Kärchers egen skumdyse, skyll og en runde med bilsjampo. Med Kärchers Connect ‘n’ Clean kan man sette såpedispenseren i maskinen og velge mix på lansen, og den vil automatisk hente såpe fra beholderen. Vri om til flat for å skylle vekk.

Skumparty! Foto: Juan Antonio Jaime

– For meg handler bilvask om å kose seg, og det kan jeg absolutt si at jeg har gjort. Se på den da! Sier Sondre mens han gjør siste finish med mikrofiberkluten.

– En høytrykkspyler skal gjøre vasken raskere og enklere, uansett om du skal vaske bilen eller terrassen. Jeg har en gammel høytrykkspyler stående hjemme, og den har sett sine bedre dager. Det var noe helt annet med en flunkende ny. Man kjenner trykket, kan bevege seg fritt og har full kontroll i høytrykkpistolen.

Sondre er superfornøyd etter å ha prøvd Kärchers K5. Foto: Juan Antonio Jaime

Alle kriker og kroker

Når Sondre først er i gang vil han også rense takrennene for løv og greiner fra overhengende trær. For å slippe å klatre opp i en vinglete stige kobler han til Kärchers teleskoplanse. Teleskoplansen brukes for det meste til å vaske hus, men i dag er den utstyrt med et underspylingsrør for å ta takrennene. Med beina godt planta i gresset kommer Sondre til.

– Man må tenke på helsa også. Jeg er ingen ungdom lenger, fleiper han.

Med sine knappe to meter på strømpelesten, i tillegg til teleskoplansen med inntil 4 meter rekkevidde, får han en rekkevidde på fem meter.

Med teleskoplansen når Sondre helt opp til mønene og takrennene på huset. Foto: Juan Antonio Jaime

Krona på rengjøringsverket blir å gå over terrassen med såpe og skyll. Den må tross alt være klar til varmen virkelig setter inn i solveggen. For å holde jeans tørre og alle kriker og kroker rene bruker Sondre Kärchers T450 terrassevasker. Han har tidligere opplevd at terrassen blir skjoldete etter vask, men med terrassevaskeren er dysen plassert i lik avstand fra underlaget til enhver tid. Dette sørger for et meget jevnt resultat.

– Jeg kan justere trykket ved å skru på hjulet. Om borda på terrassen hadde vært litt eldre kan man risikere å flise opp treverket med for hard stråle. Den har også en ekstra dyse i snuten slik at jeg kommer til i alle hjørner.

Om ikke lenge kan Sondre nyte vår- og sommersola på en skinnende ren terrasse. Foto: Juan Antonio Jaime

Sola begynner å synke ned mot horisonten i det han pakker ned alt utstyret i garasjen.

– Håper det er meldt sol i morgen, ler han.

Ren bil, rent hus og ren terrasse. Det er slikt man blir glad av! Foto: Juan Antonio Jaime