– Sammen med sterke og rike religiøse organisasjoner jobber myndighetene i Polen for at katolisismen skal være den eneste korrekte religionen, og at alt som smaker av annerledeshet skal ødelegges. Det er en fryktelig visjon, men jeg er redd den er i ferd med å realiseres.

Det sier Anna Zawadska (48), journalist og filmprodusent som lever åpent med sin lesbiske samboer i den polske hovedstaden Warszawa.

Annas livsstil strider mot det den nasjonalkonservative regjeringen i landet mener er «bra for landet, dets identitet og fremtidige eksistens», som en tidligere leder av det populistiske høyrepartiet PiS har formulert det.

Partiet, som styrer Polen i kraft av å lede regjeringskoalisjonen i landet, har stanset homofile ekteskap og adopsjoner, fjernet seksualundervisning i skolen og bruker stråmannen «LHBT-ideologi» for å stikke kjepper i hjula for opplysningsarbeid.

Skyteskive for de konservative

Nå bruker partiet i stadig større grad LHBT-miljøet som politisk skyteskive – blant annet har de oppildnet over 100 polske kommuner til å opprette såkalt «LHBT-frie soner». Om ikke slike soner blir forstått bokstavelig og håndhevet med arrestasjoner og deportasjoner, gjør de likevel livet vanskelig for skeive.

Ett eksempel på det er historien om Cezary Nieradko, den åpent homofile mannen som ble nektet livsviktig hjertemedisin av det lokale apoteket i en av de «LHBT-frie» byene.

Det var denne historien som fikk Human-Etisk Forbund i Norge til å sette igang en polsk LHBT-kampanje i samarbeid med Kazimierz Lyszczynski-stiftelsen, der Anna Zawadska er engasjert i arbeidet med å fremme aksept for LHBT-folk i det polske samfunnet.

Anna Zawadska kjemper for LHBT-rettigheter i Polen. Hun sier hun skal «ta av seg hjelmen» den dagen alle har like rettigheter. Foto: Privat

I juni ble det dermed satt opp billboards med regnbueflagget i 22 polske byer.

– Sammen med andre i den internasjonale humanistbevegelsen må vi vise vår motstand mot den menneskefiendtlige og anti-humanistiske utviklingen som får utfolde seg hos våre europeiske naboer i øst. «Fiende» nummer en for det som kalles «tradisjonelle familieverdier» er mennesker som definerer seg innenfor LHBT, sier Emilie Hesselberg i Human-Etisk Forbund.

Støtten betyr mye

– Støtten fra Norge betyr mye og kan være til stor hjelp i kampen mot undertrykkelse, sier Zawadska, som selv har levd i et ikke-formalisert partnerskap med sin kone Yga i 26 år.

Hun sier de negative holdningene til LHBT-folk fikk henne til å stå fram som lesbisk og kjempe for sine rettigheter i en tid da åpent homofile og lesbiske var en sjeldenhet i Polen. Til tross for tilbakeslag har det skjedd mye på de åra.

– Før stilte journalistene meg spørsmål som «siden når ble du lesbisk?», nå intervjuer de meg om verdighet og rettigheter. Vi er mange som kjemper om side, og takket være engasjementet til Human-Etisk forbund i Norge og andre aktivister over hele verden er i ferd med å forandre verden, sier Zawadska.

I samarbeid med Lyszczynski-stiftelsen har Human-Etisk Forbund kjørt en stor holdningskampanje i Polen. Budskapet er «du behøver ikke å hate».

Flere LHBT-personer Filter Partner har intervjuet i Polen peker på den katolske kirkens makt og innflytelse i polsk samfunnsliv som en av årsakene til at «tradisjonelle familieverdier» settes opp mot respekten for LHBT-personer i landet.

30 år gamle Anna Pszczółkowska, som også lever i et lesbisk parforhold i Warszawa, sier kirken benytter enhver anledning til å skape et inntrykk av LHBT-samfunnet som «perverst» og – fordi de støtter abortkampen – «morderiske».

Anna tilhører en ny generasjon som lever åpent med sin legning i Polen. Foto: Privat

Skeive frykter vold

Retorikk på det nivået er med på å hisse opp stemningen mot folk med annerledes livsstil, i den grad at det kan være farlig for dem å være ute.

– Jeg føler meg selv ganske trygg i nabolaget mitt. Når folk først blir kjent med deg er de fleste vennlige. Men jeg kjenner en som ble banket opp fordi han gikk med rosa skjorte, og siden har måttet ta drosje når han er ute, sier Pszczółkowska.

– Og jeg har venner som bor i såkalte LHBT-frie soner, som frykter vold og alltid går med løpesko fordi de kan bli nødt til å komme seg unna fort hvis det skulle oppstå en situasjon, forteller hun.

Politiet er ikke alltid til hjelp – tvert imot er de kjent for å slå hardt ned på LHBT-markeringer. Så seint som i fjor var det en bølge av arrestasjoner av folk som forsøkte å pynte byen med regnbueflagg.

Enkelte skal ha blitt stilt overfor alvorlige tiltaler om brudd på Polens vage blasfemilover, som i verste fall kan medføre lange fengselsstraffer.

– Visstnok representerer skeive «en trussel mot sikkerheten i det offentlige rom», sier Pszczółkowska lakonisk.

Farlig å leie kjæresten

Også i andre østeuropeiske land utfordres tanke- og trosfriheten, ytringsfriheten og friheten til å elske den man vil.

Ungarn vedtok nylig en lov mot «LHBT-propaganda» som forbyr all fremstilling av såvel homoseksualitet som kjønns-bekreftende behandling i skolemateriell og tv-programmer tiltenkt et publikum under 18 år. Den tsjekkiske presidenten kommenterte utviklingen i nabolandet ved å karakterisere transpersoner som «motbydelige».

I Russland ble en liknende lov vedtatt på føderalt nivå i 2013, og den har vist seg å ha hatt stor betydning for hvordan skeive kan leve livene sine.

– Loven utløste mye vold. I dag varierer det veldig fra sted til sted hvor åpen man kan være som lesbisk eller homofil i Russland, men jeg vil påstå at de fleste steder er det forbundet en viss fare med for eksempel å leie hverandre i offentligheten, forteller Svetlana Zakharova i St. Petersburg.

– Jeg gjør det med partneren min selv – men jeg er veldig bevisst på at det kan oppstå ubehagelige situasjoner, legger hun til.

Presses for penger

Zakharova er kommunikasjonsansvarlig i organisasjonen Russisk LHBT-nettverk, og kan fortelle grufulle historier om homofile, lesbiske eller transpersoner som blir narret til å tro at de har en date, for så å bli møtt av folk som banker dem opp eller forsøker å presse dem for penger.

– LHBT-legninger bærer med seg et vesentlig stigma, særlig i mindre byer, og kan medføre at du mister jobben eller det sosiale nettverket. Folka som står bak slike handlinger er på sin side overbevist om at de gjør det rette, nettopp fordi myndighetene er på deres side, sier Zakharova.

Svetlana Zakharova er kommunikasjonsansvarlig i Russisk LHBT-nettverk. Foto: Privat

Hun sier de russiske statskontrollerte massemediene gladelig setter av sendetid for folk som framstiller LHBT-folk som mentalt syke, pedofile eller agenter for vestlige stater; alle slags onde mennesker som har som mål å ødelegge Russland.

– Samtidig er det svært vanskelig for oss som kjemper for LHBT-rettigheter å slippe til for å forklare hvem vi egentlig er og hva vi vil. Mye av problemet med loven mot LHBT-bevegelser er at den er så vagt formulert. I realiteten er det opp til lokale myndigheter eller til og med den enkelte politibetjent hva det skal slås ned på, sier hun.

Men. Det er også lyspunkter.

– Loven har unektelig gitt mange i Russland en ny bevissthet om LHBT-personers manglende rettigheter. Og hvis det er noe som er åpenbart etter disse åtte årene, er det at den ikke fungerer etter hensikten. Det vokser fram et nytt samfunn av unge mennesker som har helt andre holdninger og ikke tror på hatet staten forsøker å spre, sier Zakharova.

Effektivt mot LHBT-frie soner

Helt sørøst i Polen, i området der de fleste LHBT-frie sonene befinner seg og der de tradisjonelt orienterte partiene har mange velgere, kommer også homofile Jakub Gawron (40) med positive signaler.

– Tre kommuner i regionen nylig avvist lovforslag mot LHBT-ideologi. I min by har en progressiv ordførerkandidat vunnet de første valgrundene, sier Gawron, som er åpent homofil og jobber i luftfartsindustrien i byen Rzeszow.

Jakub Gawron deltar i demonstrasjoner for LHBT-rettigheter i Polen.

Han mener det har stor effekt når kommuner som vedtar LHBT-frie soner mister pengestøtte fra EU og EØS-land som Norge.

– Det har vært det mest effektive mottiltaket. Jeg mener EØS også bør sanksjonere mot lokale myndigheter som har vedtatt det lokalpolitiske charteret for familierettigheter, som ikke nevner LHBT eksplisitt, men i praksis blokkerer folk fra å delta i LHBT-organisasjoner, sier Gawron.

  • Stå opp for humanistiske verdier som demokrati, likeverd og ytringsfrihet – bli medlem i Human-Etisk forbund!
  • Hovedbildet i denne saken er tatt av Marta Bogdanowicz