Like mye som vi elsker billig bacon, elsker vi nordmenn den svenske småbysjarmen. Du vet Astrid Lindgren, hvite stakittgjerder og blomsterkranser på midtsommer.

Men akkurat hvor trevligt og mysigt er det i en svensk bygd som «alle» flytter ut av, som har en mer eller mindre verdiløs hjørnesteinsbedrift, og som bare har én kafe å ta fika på (som heller ikke serverer kanelbullar, forøvrig)?

Med overraskende mye humor og varme, er det nettopp det som utforskes i Amatører – regissør Gabriela Pichlers nye og etterlengtede film siden brakdebuten Spise, Sove, Dø fra 2012.

Svenske feelgood-tilstander

Amatører har hittil levd opp til forventningene: Filmen vant hovedprisen på både Gøteborg Filmfestival og Oslo Pix, i tillegg til å ha høstet strålende anmeldelser fra et samlet svensk pressekorps.

Dagens Nyheter er en av dem som gir Pichler full pott:

– Det er ubehagelig, det er morsomt og ingen skånes, skriver anmelderen. 

Det er heller ikke bare hjemlandet som har fått øynene opp for innlandskroken: Varity er begeistret, og beskriver filmen som en svært treffende kommentar til endringene som nå skjer i det svenske samfunnet. 

Välkommen til Lafors kommun!

I Amatører tar Pichler oss med til kommunen Lafors, som nettopp har fått en strålende nyhet: De er i med i konkurransen om å få den tyske lavpriskjeden Superbilly til bygda, noe som vil skape mange nye og høyst trengte arbeidsplasser. Ja, en ny og fresh start.

– Litt sånn som Ullared, som det sies i filmen.

For å gjøre seg lekker for tyskerne, utlyser kommunen en videokonkurranse for bygdas ungdommer: Det vil gi dem en sprek og trendy kommunefilm som virkelig kan sette lille Lafors på kartet!

Ikke minst er det gratis – og det passer bra siden kulturbudsjettet allerede er tømt.

Kan en kommunefilm redde Lafors?

Hva kan gå galt?

I beste gonzo-stil går venninnene Dana og Aida igang med selfiestick og iPhone-kamera, for å vise frem kommunen slik de ser den.

Men hva skjer når det jentene filmer er alt annet enn hva kommunen så for seg? Når kommunefilmen blir litt vel sprelsk, og det i tillegg bobler opp krass kapitalismekritikk mot det nye, lovende varehuset?  

Klokka tikker ned mot det storfine besøket fra Superbilly, og kommuneansatt Musse – primus motor for kommunens nye image – må finne på noe lurt.

Uten å røpe for mye kan vi avsløre at det blir smuss på linsa, for å si det forsiktig. 

Rebellene Aida og Dana (Zahraa Aldoujaili og Yara Ebrahim Eliadotter) er så langt unna den skandinaviske stereotypien som du kommer. I Amatører setter de ut for å lage en film utenom det vanlige om kommunen sin.

Hjertet banker for Lafors

Skildringer av den svenske landsbygda har lett for å snuble i stereotypiene: Enten så møter vi kritthvit skjærgårdsidyll med en eviggrønn maistang, eller så rister vi hodet over en gjeng med nitriste bygdetullinger.

Amatører er derimot mer nyansert. Her finner vi innvandret middelklasse så vel som hvit arbeiderklasse. Vi møter polske håndverkere og misforståtte tenåringer, en selvhøytidelig kulturmann og kommuneansatte med store ambisjoner.

Dette er ingen mangfoldsutopi. Det er, slik SVTs anmelder sier det: Slik virkeligheten nå faktisk er i den «moderne bygda».

Amatører drives fremover av nettopp amatørskuespillere. Kommuneansatt Musse (Fredrik Dahl, som også jobber i kommunen i virkeligheten) er en av karakterene som lett blir en favoritt.

Den realistiske tilnærmingen til Pichler gjør at både samholdet og splittelsen i bygda føles ekte – og at hjertet vårt virkelig banker for Lafors utover i filmen.  

Og er du selv fra bygda, eller bare har svingt innom en på vei til hytta, er det store sjanser for at du vil kjenne deg igjen i Lafors. På både godt og vondt.

 Lafors er funnet på, men er samtidig typisk for mange småsteder i Sverige, sa regissør Pichler på scenen under Tribeca filmfestival, hvor Amatører hadde USA-premiere. 

– Det er interessant å skildre et sted som har mistet identiteten sin, og som ikke lenger vet hvem de skal skylde på. Det er en lokal hendelse, men likefullt en hendelse som man finner igjen på så mange ulike steder rundt om i verden. 

Snurr (kommune)film!

Amatører har norsk kinopremiere 7. september.  Kjøp billetter her.