Regnskogen i Brasil brenner. De siste dagene har det haglet av tragiske bilder fra Amazonas i mediene. Et unikt planteliv gjøres om til sot, en viktig del av jordas økosystem går opp i flammer og urfolk mister sitt land og levesett.

Hittil i år er det registrert over 70.000 branner i landet, en økning på hele 83 prosent siden i fjor. Oppblussingen av branner skyldes blant annet avskoging.

Denne uka startet Regnskogfondet en innsamlingsaksjon for å bidra til kampen mot flammene. De satte et mål om å samle inn 250.000 kroner, men det beløpet ble oversteget i løpet av få timer.

Det norske folk tar den katastrofale situasjonen i Brasil på alvor, og i skrivende stund har Regnskogfondet samlet inn over 7 millioner kroner! Nordmenn er høylytte i sitt engasjement, og setter seg ikke på bakbena i kampen mot flammene. 

– Dette beviser nok en gang at nordmenn er empatiske og engasjerte mennesker, som bryr seg om det som skjer. Dette gir oss muligheten til å satse for å redde regnskogen, selv om vi ikke bruker det direkte på å skaffe brannmenn. Med disse midlene kan fortsette vår mangeårige innsats i å støtte brannforebyggingsprosjekter i Amazonas. Blant annet lærer vi opp urfolket og folk som bor i skogen til å slokke branner, sier markedssjef Per Christoffer Prebensen i Regnskogfondet.

Vil du hjelpe med å redde Amazonas? Du finner innsamlingsaksjonen til Regnskogfondet på Facebook, eller så kan du bli giver gjennom deres hjemmesider.

Les også: – Jeg frykter at moder Jord ikke holder ut denne mishandlingen.

Avskoging i rekordfart

Brasils regnskog er i ferd med å bikke under for den hyppige avskogingen, hvis formål er landbruk, kvegdrift, olje- og gassutvinning, gruve- og tømmerdrift eller infrastruktur. Over halvparten av landets regnskog er enten borte eller skadet, og brannene forverrer situasjonen. Ifølge Regnskogfondet forsvant 250 m2 skog per sekund i 2016, noe som tilsvarer 900 trær i minuttet.

I løpet av 11 måneder mellom 2017 og 2018 ble regnskog på størrelse med Vest-Agder fullstendig avskoget i den brasilianske delen av Amazonas. En frisk regnskog er for fuktig til å brenne, men skadet regnskog slipper til mer sollys. Dermed blir marken blir tørrere og tørrere. Dette allerede sårbare habitatet blir enda mer utsatt for brann. Brannene vi ser i aviser og på nett i dag mener Prebensen er påtent.

– Regnskogen er egentlig for våt til å begynne å brenne av seg selv. Det er på denne tiden av året at folk gjør slike grep for å få mer plass til kveg eller plantasjer.

Brasils president – og klimafornekter – Jair Bolsonaros gir organisasjonene skylda for brannene som herjer i landet.

– Mitt inntrykk er at brannene er påsatt av de ikke-statlige organisasjonene, fordi de har bedt om penger. Hva er deres intensjon? Å forårsake problemer for Brasil, skal Bolsonaro ha sagt under en tale på brasiliansk TV, skriver Dagbladet.

Prebensen er klar på at pengene ikke går til Bolsonaros.

– Han har aldri fått og vil aldri få noen penger av oss. Vi jobber med sivilsamfunnet.

Kampen for å bevare regnskogen og beskytte de som bor der er med andre ord ikke over. Nordmenn har i løpet av de siste dagene bevist at det fortsatt er håp og en enorm vilje til å kjempe for Amazonas.

– Vi er utrolig takknemlig for alle de som støtter arbeidet vårt og som engasjerer seg. Det gjelder for både se som donerer penger eller som viser engasjement. Det er så viktig for regnskogen at folk fortsetter å engasjere seg, følger med og sprer budskapet uansett om de kan støtte med penger eller ikke, sier Prebensen.

Les mer om brannene i Amazonas på Regnskogfondets nettsider. Innsamlingsaksjonen finner du på deres Facebook-sider.