Endelig er apenes konge Caesar tilbake, i den etterlengtede «War for the Planet of the Apes». Og skal vi tro amerikanske kritikere, er det den beste sommer-storfilmen på flerfoldige år.

Filmen er en storslått reise inn i mørkets hjerte, som er drevet av heftige actionscener, banebrytende spesialeffekter og sterke følelser.

Anmelderen i IndieWire er en av dem som lar seg begeistre, og skriver: «I´War for the Planet of the Apes’ kombineres spesialeffekt-magi og førsteklasses historiefortelling. Resultatet er et hesblesende actioneventyr som runder av det som må være den beste science fiction-trilogien siden de originale Star Wars-filmene».

Historien står stødig på egne ben, men dreier seg samtidig rundt konsekvensene av hendelser som utspilte seg i «Rise of the Planet of the Apes» (2011) og «Dawn of the Planet of the Apes» (2014).

Den store Caesar

Alt du egentlig trenger å vite er at det menneskeskapte Simian Flu-viruset gjorde apene på planeten vår veldig smarte. Samtidig skapte det en pandemi som utryddet mesteparten av menneskeheten. I sentrum for alt dette står sjimpansen Caesar; som har opplevd menneskene på sitt beste og verste.


Som sønn av en forsøksape, ble Caesar født med overlegen intelligens og evnen til å snakke. Etter virusutbruddet tar han sin naturlige plass som apenes lederskikkelse, men har på veien vært nødt til å ta noen veldig vanskelige avgjørelser. Den hardeste var å drepe sin gamle venn Koba, som ble blindet av hatet mot menneskene.

To år har gått, men Caesar er fortsatt hjemsøkt av Kobas død. Apesamfunnet har lidd store tap i kamper mot en gruppe soldater, som er under ledelse av den forstyrrede fanatikeren oberst McCullough (Woody Harrelson).

Et brutalt attentat tvinger Caesar til å stille spørsmål om sin rolle som apenes leder, om forsøkene på å danne fred med menneskene og om leveregelen «Ape skal ikke drepe aper».

Men en ting er sikkert: Caesar er drevet av et rasende hat mot McCullough, og alle apene hæren hans har drept. Sammen med de trofaste kumpanene sine drar Caesar ut på et selvmordsoppdrag for å konfrontere obersten.

På veien får de følge av den foreldreløse menneskejenta Nova (Amiah Miller) og den snakkende sjimpansen Bad Ape (Steve Zahn), som har levd i ensomhet siden han rømte fra en dyrehage i Nevada.

Brast i gråt

Steve Zahn fikk rollen som Bad Ape etter å ha prøvespilt for regissør Matt Reeves over Skype, noe han gjorde med så stor innlevelse at Reeves brøt ut i gråt.

I likhet med de to første filmene er «War for the Planet of the Apes» drevet av sterke følelser, på en måte som er uvanlig i en såkalt «summer blockbuster».

Bad Ape tilfører dessuten historien en stor dose humor, som er en kjærkommen motvekt til den tyngende stemningen.

Dette er til dels en krigsfilm, som har hentet inspirasjon fra klassikere som «Apocalypse Now» og «Full Metal Jacket». Men først og fremst utspiller krigen seg inni Caesar; en konflikt mellom de overveldende impulsene for hevn, og empatien som har gjort ham til en så sterk leder.

Mer menneskelige aper

Det er kanskje ingen stor overraskelse at de mest menneskelige skikkelsene i denne filmen er apene, men i «War for the Planet of the Apes» tilbringer vi for første gang nesten hele spilletiden sammen med dem.

Spesialeffektselskapet Weta Digital har tatt teknologien så langt at det nå nesten er umulig å skjelne at apene er skapt med «motion capture»-skuespillere og dataanimasjon. Andy Serkis er en pioner på dette feltet (han har portrettert alle fra Gollum til King Kong), og spiller Caesar nå for tredje gang.

Serkis sier til Slashfilm at Caesar har blitt enda mer menneskelig siden sist, mer oppreist og veltalende:

– Han lever i en situasjon der aper og mennesker er i full krig, og det er en følelse av at dette er slutten. Det klimaktiske øyeblikket der begge arter står i fare for å bli utryddet, og det er temmelig apokalyptisk… Alt utspiller seg på en mer massiv skala, fordi innsatsen er så mye høyere.

Skamroses av kritikerne

Om ikke anmelderen fra IndieWire gjorde det klart nok: Filmen skamroses av flere amerikanske kritikere. The Village Voice slår fast at dette er: «…den mest levende blockbusteren på årevis. Glem alle de andre franchisene, dette er den eneste som betyr noe».

Også Slashfilm tråkker til og høyner med: «Dette er en av de mest betydningsfulle blockbusterne dette tiåret».

Store ord, men alt tyder på at «War for the Planet of the Apes» vil leve opp til forventningene.

Matt Reeves har regissert filmen med en lidenskap, et engasjement og et ambisjonsnivå som er en sjeldenhet i denne sammenhengen. Han tar historien på blodig alvor, uten at det går på bekostning av hva vi har rett til å forvente av en film om snakkende aper med automatvåpen.

Dette er virkelig en kamp om planetens fremtid – der personene vi bryr oss om tilfeldigvis er aper.

«War for the Planet of the Apes» har norsk kinopremiere 12. juli.