I «gamle dager» måtte man velge mellom det estetiske eller god lyd. Slik er det heldigvis ikke lenger. Enkelte høyttalerprodusenter har blitt eksepsjonelt gode til å kombinere design og kvalitetslyd. Du trenger ikke lenger inngå et kompromiss om den ene parten er opptatt av det estetiske, mens den andre ønsker knallgod lyd.

Harman Kardons nyutviklede smarthøyttaler-serie er et kremeksempel på at vanvittig lyd og et moderne design kan gå hånd i hånd.

Citation-serien kombinerer brukervennlighet, stilrent og tidsriktig nordisk design og kvalitetslyden som Harman Kardon har stått for siden 50-tallet. De trekket om av høyteknologisk og håndvevd tekstil fra det danske selskapet Kvadrat.

Mange høyttalere er laget for å bli hørt, men ikke for å bli sett. Ja takk, begge deler tenkte designteamet i Harman Kardon. Produktene representerer både moderne og tidløst design, med klare inspirasjonskilder fra Norge, Sverige og Danmark. Både lyd og design har en varme som sklir rett inn i ethvert hjem.

Man kjenner at dette er godt håndverk om man stryker fingrene langs det delikate tekstiltrekket. Samtidig er det nedtonede, men smakfulle designet nok til å trekke oppmerksomheten din. Med et øyekast på høyttalerne i stua kan man trekke på smilebåndet og tilfreds sitere The Dude i The Big Lebowski; «It really ties the room together».

Som skapt for Steely Dan

– Harman Kardon-lyden kjennetegnes ved det jeg liker å kalle «beautiful sound». Det er mykt og behagelig å høre på, god dynamikk og masse glede, sier Frank Bruun, salgsagent for Harman Consumer Nordic gjennom Alt i Lyd Sandefjord.

Og det har han helt rett i. Vi har fått prøve modellen Citation 500 og det tok knappe 10 minutter å få på plass etter vi tok den ut av esken. Ikke bare sklir høyttaleren rett inn på kjøkkenbenken eller i stua, men Steely Dan og The War on Drugs er som skapt for den. Bassen er overraskende kraftig i en så liten innpakning, men er langt fra i veien for resten av lydbildet.

Alle høytalerne i Citation-serien er utstyrt med teknologi som tillater stemmestyring. På bildet er Harman Kardon Citation One.

– Citation-serien passer for både de som liker hifi og lowfi. For de som ikke ønsker å ha et stort musikkanlegg i stua er det lekre nordiske designet perfekt, mens musikknørder som meg selv får en fantastisk lyd, sier Bruun.

Les mer om hele Citation-serien her.

Smart, smartere, smartest

Foruten design og lyd er Harman Kardons Citations største styrke brukervennligheten og teknologien.

Disse høyttalerene er også utstyrt med Google Assistent. Det betyr at du kan sette på musikk, legge til ting på handlelisten eller søke opp ting med stemmen. Google Assistent ble lansert på norsk i oktober og det fungerer utmerket. Høyttaleren lystrer når man sier «Ok, Google. Spill av Ryan Adams» eller «Ok, Google. Legg toalettpapir på handlelisten».

Citation 300 er høyttalerseriens mellomstørrelse. Du kan lese mer om den her.

Vi prøvde oss på en litt vanskeligere også med «Ok, Google. Spill av King Skurk One.» På første forsøk lystret den ikke, men da vi repeterte setningen kom det blytung hiphop ut av høyttaleren.

– Google Assistent er utrolig morsomt. Mange ting fungerer bedre på engelsk, men den lærer raskt. Jeg bor i Sandefjord og kan sjekke prisene på flybilletter til London eller trafikken innover til Oslo. Dette er fremtiden! Sier Bruun entusiastisk.

Også for hifi-nerden

Nå kan det bli en smule teknisk, men heng med; som premium-bruker på Spotify kan du streame med høykvalitetslyd, men denne er begrenset til 356 kilobyte per sekund (kbps). En vanlig gratisbruker strømmer musikk i 128 kbps. FLAC er et høykvalitets lydformat der du får krystallklar lyd som strømmes i 1411kbps, men krever kvalitetsutstyr for å virkelig skinne. Dette høykvalitetsformatet er tilgjengelig for blant annet Tidal-abonnenter.

Citation-serien er laget med utgangspunkt i denne høykvalitetslyden.

– Harman Kardon har alltid hatt en kjærlighet for lyden. Man tar vare på at mennesker også spiller musikken, og derfor tar dette systemet vare på både de som ikke er så nøye på kvaliteten og hifi-folk.

Beste smarthøyttaler i lydbransjens Oscar-utdeling

Citation 500 ble i år kåret til beste smarthøyttaler av EISAs (European Imaging and Sound Association) anerkjente European EISA Awards. Denne høythengende prisen deles ut av 55 eksperttidsskrifter fra 25 land. Blant annet er norske Stereo+ med på kåringene.

– Dette omtales gjerne som lydbransjens svar på Oscar-utdelingen, forklarer Bruun.

I begrunnelsen skriver EISA at «å nyte musikk hjemme har aldri vært så stilig eller smart. (…) Høyttaleren er lekker å se på, men lyder også ganske spesielt. (…). Høyttaleren blir et naturlig midtpunkt i et smarthjem, og bruker stemmefunksjonen til å kontrollere produkter som er kompatible med Google Assistent eller Chromecast.

Les mer om Harman Kardons Citiation-serie her.