Om du har vært i Berlin før vet du like godt som oss at det er umulig å få med seg alt. Spesielt om planen er å teste det myteomspunnede utelivet i byen. Med alt fra legendariske klubber til rolige barer kan du finne noe for enhver smak – om du vet hvor du skal lete. 

Vi er to nordmenn som har vært på biltur gjennom Nord-Tyskland for å se hva området har å by på. Siden vi begge er opptatt av miljøvennlig reising valgte vi å gå for elbil på turen, som er overraskende smertefritt på tyske veier!

Les mer om hvordan du kan oppleve Berlin med god samvittighet ovenfor miljøet!

Historiene om utelivet i Berlin, om stemningen og miljøet, gjorde det vanskelig å unngå et besøk til hovedstaden. Vi hadde hørt mye bra om det ikoniske nattelivet i Berlin og bestemte oss for å teste et utvalg barer. Berlin er også kjent for å være en grønn by, men er det mulig å besøke barer som også er opptatt av dette? Berlinagenten arrangerte turen gjennom Berlins nattliv og det er mulig å booke blant annet lignende turer i Berlins bar og restaurantscene.

Vi tok tempen og gir deg våre beste tips:

Truffle Pig

Baren har en liten, men innbydende meny som oppdateres jevnlig. Ofte etter gjengen i baren har sine «labdays». Foto: Tyge Møller Christiansen

Adresse: Reuterstraße 47, 12047 Berlin

Om du er ute etter en baropplevelse utenom det vanlige, bør du legge en tur innom Truffle Pig. Cocktailbaren har en rolig atmosfære og nydelige drinker, men det er ikke derfor du oppsøker stedet. Baren har hentet inspirasjon fra forbudstiden og kaller seg for en “speakeasy”, noe som i 2021 bør trigge interessen til de fleste som er interessert i barer og historie.

Dette visste ikke vi før vi kom til gateadressen, og det eneste som møter oss er en ganske ordinær bar med et helt annet navn – Kauz & Kiebitz. Det er først når vi går inn at vi forstår hva som foregår her. Følg sporene på bakken og trykk på brannalarmen innerst i lokalet. Bak speilet finner du nemlig Truffle Pig.

Ved første øyekast ser dette ut som en helt vanlig bar, går du helt inn finner du baren bak baren – Truffle Pig. Foto: Tyge Møller Christiansen

På Truffle Pig vil de holde det så grønt som mulig, og i samarbeid med baren du først møter, har de flere grønne tiltak. Drinkmenyen på Truffle Pig og matmenyen på Keuz & Kiebitz endres stadig, basert på råvarene tilgjengelig og begge menyene spiller hverandre gode. Serveres det tartar på Keuz & Kiebitz kan eggehvitten brukes til whiskey sours på Truffle Pig, og slik fortsetter det.

Barsjef Sven Lukas i full sving for å lage noen herlige drinker. Foto: Tyge Møller Christiansen

To drinker du må prøve på Truffle Pig:

Smoke and mirrors: En drink laget på mezcal, bringebær, cassis og lime cordial.

Giddy up pig: Gin, eple, “celery shrub”, reddik, lime og Crémant.

Lost my voice

Lost My Voice har flere avdelinger du kan velge å sitte i. Sitt ved baren, i en vanlig bås eller ta plass i vinterhagen du ser her. Foto: Tyge Møller Christiansen

Adresse: Rosenthaler straße 1, 10119 Berlin

På sagnomsuste Rosenthaler Platz finner du Lost My Voice. En rolig cocktailbar med en fin atmosfære, i resepsjonen på hotellet The Circus. Baren åpnet dørene i 2021 og kan fortsatt regnes som en nykommer i byen. Kanskje kan du være med å skape et sted det blir snakket om i årevis fremover?

Barens motto er: Klassikere med en tvist, som også er grunnen til at du bør ta en tur innom.

Bak baren jobbes det hele tiden med å utvikle nye drinker, eller de gode klassikerne med en tvist. Og drinkene skal ikke bare være gode, råvarene skal være de beste som er mulig å få tak i – om mulig, lokalt og organisk. Det gjør at menyen er lang som en bok, stappet med spennende drinker verdt en smak.

Bartenderen på Lost My Voice er i full gang med å lage en god «French 75». Foto: Tyge Møller Christiansen

Vi besøker baren en rolig tirsdagskveld og bruker tiden her på å nyte en god drink og spille noen brettspill i vinterhagen. Perfekt for starten på en god kveld eller for å avslutte en god middag. Med sin gunstige beliggenhet er det heller ikke langt til neste utested, kollektivtransport eller en matbit.

To drinker du må prøve på Lost My Voice:

Me, myself and rye: Rugwhiskey, sitronsaft, vaniljesirup, triple sec og knuste, ferske bjørnebær.

French 75: Gin, sitronsaft, sukkerlake som toppes med champagne.

Pawn Dot Com

De krystallklare drinkene glir sømløst inn i fargespillet i lokalet. Med graffiti og fargede lys skaper det hele en spesiell atmosfære. Foto: Tyge Møller Christiansen

Adresse: Torstraße 164, 10115 Berlin

I tillegg til utelivet, er Berlin kjent for overveldende og imponerende gatekunst, særlig graffiti. Om du vil kombinere graffiti med alkohol, er Pawn Dot Com stedet for deg. Gatekunstneren Akte One har dekorert hele stedet, og da mener vi hele, med graffitikunst i egen stil. Alt fra bardisk til toaletter er fylt med hans verk.

Det fargesprakende lokalet endrer stadig stemning ved å skifte farge på lyset og gi kunsten en ny fremtoning. Blir det hele litt mye, kan du ta turen ut på barens uteservering. En hyggelig bakgård med god plass og ikke fullt så mye lyd. Drinkene er et eget kapittel. For å skille seg ut i mengden av barer, har Pawn Dot Com valgt å gi drinkene farger. Her får du krystallklare, fargerike drinker som er tilsatt parfyme, for å bruke hele sanseregisteret.

Fargespillet i baren skaper en helt spesiell atmosfære. Foto: Tyge Møller Christiansen

Noe vi opplevde som ekstra positivt her var at de lagde alt basert på lokale råvarer. I tillegg var både råvarerene og fargetilsetningen i drinkene organisk. Pawn Dot Com har også startet et initiativ for «hobby-bartendere», hvor du kan få tilsendt en pakke med ingredienser og lage drinkene selv, med de samme, gode råvarene.

Dette er bare én av enormt mange drinker Pawn Dot Com stiller med på menyen, alle laget av organiske råvarer. Foto: Tyge Møller Christiansen

To drinker du må prøve på Pawn Dot Com:

Watermelon splash: Vodka, vannmelon, blåbær, sukker, supasawa og tonic.

Magenta: Gin med timian, mandarin, cassis, vanilje, lime, dragefrukt og eggehvitte. Denne serveres med en Crémant Patchouli ved siden av.

Her er noen steder vi ikke rakk å besøke, men som kan gjøre turen din grønnere!

Tips til barrunden:

Ha alltid med deg cash

I Tyskland er ikke bruken av kort like utbredt som i Norge, og barene er ingen unntak. De aller fleste vil nok akseptere kortbetaling, men skulle du møte på en som ikke gjør det, kan det være lurt å ha noen kontanter på innerlommen.

Tipsing

Som i Norge er tips som regel inkludert i regningen, i Tyskland og Berlin, og ikke noe du trenger å tenke på. Det er en mulighet for at ikke alle steder inkluderer tips i regningen og forventer at du skal tipse selv. 5-10% er en fin huskeregel, eller rund opp til nærmeste null (i Euro).

Vit hvor du skal

Berlin er stort og barene er spredt utover hele byen. Er du ikke godt kjent i byen kan det derfor være lurt og i det minste ha en idé om hvor ferden går videre. Ha navnet på baren eller gaten, ta banen eller sykkelen og dere er fremme i en fei. Om du søker en spesiell opplevelse anbefaler vi å booke en bartur med Berlinagenten som viser deg veien til Berlins beste barer du kanskje aldri hadde funnet selv. 

Taxi og kollektivtrafikk

I Berlin er kollektivtilbudet ganske godt, og det er en fin måte å komme seg rundt på, spesielt på barrunder. Berlin WelcomeCard kan anbefales siden det gir deg gratis kollektivtransport for hele turen så du ikke trenger å tenke på billettkjøp. Dersom du ikke vil bruke tid på å sette deg inn i et helt nytt system er taxien også et godt alternativ. Engelskkunnskapene i Tyskland er varierende, og det kan være et tips å få hotellet til å bestille for deg.

Munnbind

Tyskland har lettet på nesten alle restriksjoner og flere lettelser er antydet. For øyeblikket er munnbind i Berlin kun et krav på offentlig transport. Sjekk de lokale tiltakene før din reise her. 

  • Denne kampanjen er en del av Tysklands Nasjonale Turistkontors bærekraftskampanje. Kampanjen har som mål og løfte frem Tyske byer som bærekraftige reisemål, og trekke frem tiltak gjort i tråd med FNs bærekraftsmål. 

Laget for Tysklands Nasjonale Turistkontor i samarbeid med visitBerlin, Visit Lübeck, 9 byer i Niedersachsen, Hamburg Tourism.