– Jeg hadde slått opp med Jennifer Lopez, og hadde tre eller fire filmer på rad som floppet. Jeg var bare så ekstremt ukul.

Ben Affleck (44) gjestet talkshowet «Any Given Wednesday» i sommer, og var forfriskende åpen og ærlig da han ble spurt om perioden på midten av 2000-tallet.

På den tiden møtte karrieren en ordentlig tung motbakke. Affleck fikk enormt mange negative medieoppslag («den personen på kloden det er mest sosialt akseptabelt å hate», ifølge én av mange fiendtlige overskrifter), og ble sett på som en vits i deler av underholdningsbransjen.

På ett tidspunkt tok han fly, og ble sittende og se en video av et middelmådig standup-show, der komikeren gjorde narr av Affleck gjennom nesten hele settet.

«Kanskje karrieren min er over», undret Affleck.

 

Skru tiden fram til januar 2017, og ting er fullstendig snudd på hodet.

Nå er han i ferd med å slippe sin episke gangsterfilm «Live By Night» (norgespremiere 20. januar), basert på suksessromanen til Dennis Lehane. Affleck har selv skrevet manus, regisserer og spiller hovedrollen.

Forventningene er enorme – og det er ikke så rart. De siste årene har Affleck hatt en imponerende rekke suksesser, og opplevd en betydelig renessanse.

I fjor spilte han i enormt innbringende filmer som «The Accountant» og «Batman vs. Superman: Dawn of Justice». Han har hatt hovedrollen i gigantsuksessen «Gone Girl»,, og vant Oscar for beste film med «Argo».

«Live By Night» har imidlertid stått øverst på Afflecks ønskeliste i årevis. Det har vært en film han virkelig har brent for å få lage.

Affleck beskriver den selv som et kjærlighetsbrev til tidligere tiders gangsterfilmer, og med et større budsjett har han kunne laget en påkostet, stilig og stor film.

– Min motivasjon har definitivt vært å hylle de store, klassiske titlene som gjorde at jeg forelsket meg i film, sier han til The Hollywood Reporter.

 

Vi følger irske Joe Coughlin (spilt av Affleck), som vokser opp i forbudstidens Boston. Han er en tidligere soldat som nå er blitt en bankranende småskurk, til politipappaens store fortvilelse.

Men han holder seg unna de mektige gangsterne som kontrollerer byen. Helt til ytre omstendigheter tvinger ham til å inngå et samarbeid med mafiosoen Maso Pescatore.

Og dermed eksploderer fortellingen. Ulovlig romeksport tar oss til Florida, og på sin vei møter Joe cubanske revolusjonære, ku klux klan-krigere og en religiøs fundamentalist.

Og – selvfølgelig – opptil flere vakre (og farlige) kvinner.

 

Quentin Tarantinos faste fotograf Robert Richardson sørger for at det ser utsøkt ut hele veien, og at de fantastiske antrekkene og miljøene kommer til sin rett.

«Live By Night» er for øvrig basert på en bok av Dennis Lehane – en populær amerikansk krimforfatter som også skrev boken bak Afflecks debutfilm som regissør, «Gone Baby Gone» (2007).

Det var sistnevnte film som virkelig startet Affleck-renessansen.

«Live by Night» er allerede kjent – og høyt elsket – blant mange krimkjennere (den er utgitt på norsk under tittelen «Lev om natten»).

– «Live By Night» minner meg tidvis om de tidligste Gudfaren-scenene, når Michael Corleone er på Cuba eller når faren Vito rusler nysgjerrig rundt i New York og tar inn luktene fra storbyen. Slik sett er dette en bok som er designet for film, skrev for eksempel Asbjørn Slettemark i den norske krimbloggen Op-5 for et par år siden.

Lehane har dessuten skrevet bøker som ble til filmene «Mystic River» (filmatisert av Clint Eastwood») og «Shutter Island» (filmatisert av Martin Scorsese).

«Live By Night» har norsk kinopremiere 20. januar.