Det er ikke så ofte det kommer virkelig gode filmer om kjærlighet. Litt for ofte er «romantikk» dessverre synonymt med klisjéfylt manus og pinlig skuespill.

Det er langt fra tilfellet i «Bergman Island», den nye filmen til det franske registjerneskuddet Mia Hansen Løve.

Filmen er et unikt kjærlighetsdrama som fortelles i et deilig sommerlig tempo – nydelig filmet og formidlet på en måte som appellerer til både hodet og hjertet. Dessuten har den Anders Danielsen Lie (sist sett i «Verdens verste menneske») i en av de største internasjonale rollene han har gjort til nå.

28. januar får den endelig norsk kinopremiere. 


Filmfolk på pilegrimsreise 

I filmen møter vi ekteparet Chris (Vicky Krieps) og Tony (Tim Roth), to filmskapere som har reist til den svenske øya Fårö for å jobbe, delta på filmvisninger og suge til seg inspirasjon fra omgivelsene.  

Paret befinner seg på forskjellige steder i karriereløpene sine, og der veletablerte Tony nyter suksess og respekt for sin kunstneriske produksjon, leter den yngre Chris fortsatt etter sitt kall som kunstner og historieforteller. 

Fårö er tilsynelatende perfekt sted å finne inspirasjon på, og bildene fra øya gjør at man nærmest lukter saltvann og merker den svale sommerlufta mot kinnet.

Samtidig er det trøbbel i paradis.

Det blir etter hvert tydelig at ekteskapet er i ferd med å rakne – og mange kritikere har også lagt vekt på at Hansen Løve skrev den mens hennes eget ekteskap var i ferd med å gå i oppløsning.

Etter å ha møtt og flørtet litt med en svensk filmstudent finner Chris ut hva hun vil fortelle, og denne historien blir en slags film-inne-i-filmen.

Her møter vi de to eks-elskerne Amy (Mia Wasikowska) og Joseph (Anders Danielsen Lie), som gjenforenes – og blir fremmede for hverandre igjen – i løpet av en intens bryllupsfest i det svenske havgapet.    


Et kjærlighetsbrev på svensk 

Mer enn dét verken skal eller kan røpes om handlingen, som etter hvert tar uventede og overrumplende vendinger. 

«Bergman Island» stiller seg åpen for tolkning, men filmens romantiske, morsomme og ofte selvironiske tilnærming til sine karakterer – og til seg selv – gjør den til en fortelling utenom det vanlige.     

Tittelen på filmen viser naturligvis til filmskaperen Ingmar Bergman. Den siste delen av livet tilbrakte Bergman på nettopp øya Fårö, som etter hans død i 2007 har blitt et nesten mytologisk sted i den svenske skjærgården. 

Du trenger imidlertid ikke å ha noen inngående kjennskap til Bergman før du ser den – kanskje er det til og med en fordel å gå til den med helt blanke ark.


– Noe mer enn bare en film 

Blant klodens kritikere hersker det stor enighet om at «Bergman Island» er en sterk og egenartet film. 

Anders Danielsen Lie fikk den store æren av å være representert med hele to filmer på Vanity Fairs liste over de beste filmene i 2021, med «Bergman Island» på 10. plass.

Den skårer i skrivende stund 89 prosent på Rotten Tomatoes, med svært rosende omtaler fra blant andre Variety, Los Angeles Times, Daily Telegraph og New York Times. 

Filmens løse struktur og vekt på stemning gjør nok at mange vil ta med seg ulike inntrykk hjem etter å ha sett «Bergman Island».

Det eneste vi 100 prosent kan garantere er at du vil huske den skandinaviske sommerfølelsen. Det er en deilig følelse å holde på, når sprengkulda herjer utenfor. 

Se «Bergman Island» på kino fra 28. januar