Det yrer av liv i Bjørvika om dagen. En rekke bygg er i ferd med å reise seg i den fjordnære bydelen og formes til flunkende nye leiligheter.

Og enkelte av dem har en mer ekstraordinær beliggenhet enn andre, for å si det forsiktig.

Boligprosjektet Vannkunsten har nemlig kapret en oppsiktsvekkende idyllisk tomt i bukta Bispevika, sør for Operahuset, der nærmeste nabo heter Oslofjorden og naturen blir en del av interiøret.

– Vannkunsten er Bjørvikas klart mest unike og særegne prosjekt. Det er bygget ut i fjorden, og noen av boligene får til og med egen brygge med nedtrapping til vannet. Her bor du praktisk talt på sjøen, med en fantastisk beliggenhet midt i Bjørvika, sier Jørgen Blix, boligdirektør i Oslo S Utvikling, som er utbygger av prosjektet.

Boligprosjektet er signert det danske arkitektkontoret Tegnestuen Vandkunsten, som står bak lignende prosjekter i København og Ålborg, og tidligere har vært med å utforme det prisvinnende kulturhuset i Hamar.

Se hva arkitektene sier om prosjektet i videoen nedenfor (artikkelen fortsetter under):

Litt Lofoten, litt Venezia

Arkitektene har valgt å porsjonere ut leilighetene i ni mindre bygninger, som minner mer om hus enn om bygårder. De har latt seg inspirere av skjærgården i nord og den pittoreske bebyggelsen i Lofoten, og bygningene blir mindre og mindre jo nærmere vannet de ligger.

– Vi ville holde bebyggelsen variert i høyden. Det gjør ikke bare området mer intimt og sjarmerende, men sørget også for at vi kunne sikre god utsikt og skape små nabolagsgater mellom byggene, sier Jan Albrechtsen, arkitekt og partner i Tegnestuen Vandkunsten.

Danskene er også opptatt av at beboerne skal merke at de bor tett på vannet. Fjorden er derfor trukket inn mellom husene, og med en symfoni av vannspeil og kanaler blir Vannkunsten trolig det nærmeste du kommer Venezia i Oslo.

Luftige utsiktsforhold

Ønsket om å gi fjorden hedersplassen har også påvirket hvordan selve leilighetene er utformet. Ingen av dem er like, men de har én ting til felles: Når du trår inn over dørstokken vil du alltid se rett ut av et vindu.

Og med fjorden i front, betyr det at flere av leilighetene kan smykke seg med en av byens aller beste utsikter.

– Beliggenheten helt i front mot Havnepromenaden, gjør at leilighetene får et flott overblikk over sjøen. Det blir mange leiligheter som får fantastiske utsiktsforhold, sier Jørgen Blix.

De ni byggene rommer til sammen 215 leiligheter i ulike størrelser og fasonger – fra toromsleiligheter på 40 kvadratmeter, til fireromsleiligheter på 150 –alle med tidsriktig interiør. I fasaden er det brukt nordiske kvalitetsmaterialer som treverk og lys skifer fra Oppdal.

– Beliggenheten var en inspirasjon for oss helt fra starten. Derfor har leilighetene gode lysforhold via store vinduer, og er innredet med naturlige, nordiske materialer som står i stil med det, sier Jan Albrechtsen i Tegnestuen Vannkunsten.

Privat utgang til vannet

Alle leilighetene har også privat balkong eller terrasse. Noen av boligene går over to plan og har en takhøyde på over syv meter i deler av rommet, imens enkelte leiligheter får privat utgang til vannkanten med egen parkeringsplass … til kajakk!

Til tross for at leilighetene i Vannkunsten ikke står klare før i 2020, kan du gå på visning allerede nå. På  visningssenteret i Dronning Eufemias gate 36 i Bjørvika kan du se både modeller og 3D-animasjon av hele området. Prosjektets andre salgstrinn lanseres i mai.

Her er det også mulig å ta et digitalt dypdykk inn i Vannkunsten på egen hånd.