– Tanken var litt sånn: Hvor langt kan vi greie å dra dette her, egentlig?

Regissør Hallvard Bræin flirer.

– Vi hadde jo bestemt oss for å lage verdens første bilfilm som i sin helhet var gjort på vinterføre. Og da var det bare å legge hodet på blokka, egentlig. Vi måtte levere.

Bræin er en glad, men veldig spent mann om dagen.

Kinopremieren på «Børning 2» (12. oktober) nærmer seg med stormskritt, og det har vært vanvittig intense dager for å gjøre den ferdig.

Den første «Børning»-filmen var en kjempesuksess, med nærmere 400 000 kinobesøk og fire Amanda-priser.

Nå er forventningene svære til oppfølgeren.

jenny3

I likhet med eneren er «Børning 2» en fin miks av humor, drama og action – og den inneholder noen sekvenser som er helt hoderystende kule med tanke på at dette tross alt er en norsk sjangerfilm der budsjettene ikke er ubegrensede.

Én av disse sekvensene foregår på isen over Bottenvika mellom Sverige og Finland, der politiet jager deltakerne i billøpet – inkludert vår helt Roy Gundersen og hans Ford Mustang Fastback fra 1967.

Problemet er bare at bilene må komme seg rundt en enorm isbryter – et skip som er spesialkonstruert for å bryte opp is – før skipet seiler ut i åpent hav.

Det er en heseblesende sekvens, som du får et glimt av hvis du ser cirka 1:40 ut i traileren:

Bræin er litt forsiktig med å avsløre for mye om nøyaktig hvordan scenen ble spilt inn, da han gjerne vil vente til folk har fått sett den på kino.

– Men mye kan bli gjort med god planlegging, såpass kan jeg si. Og det var ikke helt gratis å få den isbryteren ut på vannet, akkurat, forteller Bræin.

Scenen med isbryteren er slett ikke den eneste der man ender opp med å tenke «hvordan i huleste fikk de til det der?». Vi snakker vanvittige hopp, børning i alpinbakker, og lynraske biler som bokstavelig talt har forvillet seg ut på glattisen.

jenny5

– Vi ønsket oss et knippe actionscener publikum kommer til å huske når de går ut av kinosalen. Om vi fikk til det, ville det også være lettere å bruke mer tid på å gjøre karakterene troverdige, morsomme og lette å bli glad i. Det er en plan jeg føler vi lykkes med.

I starten av filmen møter vi altså Roy Gundersen, som har tilbrakt noe tid i fengsel etter hendelsene i eneren. Nå er han ute, og fast bestemt på å holde seg på rett side av loven.

Planen om å bli en lovlydig borger settes imidlertid på prøve når det viser seg at datteren Nina har fått seg kjæreste – og at også han er glad i billøp. Datteren og hennes utkårede tenker å bli med på et løp fra Fosnavåg til Murmansk, og motvillig bestemmer Roy seg for å følge etter – sammen med en passasjer han slett ikke hadde ventet at han skulle tilbringe så mye tid med.

Hva så med Doffen og Nybakken – de to publikumsfavorittene (spilt av Otto Jespersen og Sven Nordin) som vi også møtte i den første filmen?

Vel, de er også med – i en av Norges feteste maxitaxier.

jenny

– Vi har opplevd en fantastisk støtte fra bilmiljøet i Norge, og mange av dem har stilt opp med biler og som statister. Dette er folk som legger hele livene sine i bil – og selv om det kan virke uforståelig for noen, må man bare ta av seg hatten for lidenskapen. Mitt håp er at vi har laget en film som er stilig og morsom, og der respekten for bilmiljøet også skinner igjennom, sier Bræin.

«Børning 2» har kinopremiere 12. oktober.