Også superhelter blir gamle og grå. Men akkurat hva som skjer når de må hamle opp med tidens tann har vi hittil ikke vært bortskjemte med å få se.

Her kommer heldigvis kinoaktuelle Logan inn som et friskt pust – eller skal vi heller si frådende glefs.

Fra før av kjenner vi  Logan best som Wolverine – den temperamentsfulle mutanten fra Marvel-universet og X-Men-filmene. Han har sylskarpe klør laget av det ekstremt sterke metallet adamantium, og kan også helbredes i superfart.

Logan har norgespremiere 3.mars. Her kan du bestille billetter.

Mutanter på randen av utryddelse

Nå har årene tæret på ham, og det er en herjet mutant vi møter igjen i Logan. Kroppen hans heler ikke lenger sår eller kulehull like raskt som før. Og verst av alt: Han trenger lesebriller.

I forløperen The Wolverine (2013), sa Logan at han ville dø, og vi lurer umiddelbart på hvorfor han ikke har gjort alvor ut av den trusselen. Vi skjønner snart at den eneste grunnen er at han må ta seg av en enda mer aldrende og skrøpelig Charles Xavier– Professor X.

Året er 2029, og i en avkrok på grensen til Mexico lever de to med vissheten om at mutanter er historie, og snart utryddet.

Så selv om vi her ser to X-Men sammen igjen, må du ikke forvente noen romantisk gjenforening. Det er snarere snakk om en «alle vi kjenner er døde og nå er vi stuck med hverandre»-type stemning.

 

Utypisk superhelt

I 17 år (!) har Hugh Jackman kvesset klørne som Wolverine, både i X-Men-filmene, men også i de to foregående og «egne» Wolverine-filmene. Denne filmen avslutter trilogien om Logans historie, og er også angivelig siste gang vi får se Jackman i rollen som den den hissige jerven.

I X-Men-universet er Wolverine den mest plagede og komplekse karakteren, og Logan er fremfor alt filmen hvor denne personligheten (endelig) spilles helt ut.

Lik det Christian Bale gjorde med Batman, har Jackman «modnet» Wolverine med årene. I det avsluttende kapittelet når også antihelt-dramaturgien sitt klimaks. Som Professor X  sier til helten vår fra sykesengen:«Du har vist deg å være en enorm skuffelse». Au.

Logan er ingen typisk superhelt-film. Den er, slik kritikere beskriver den, mye bedre.

Filmer som Deadpool har den siste tiden brøytet vei for utypiske superhelter, men Logan befinner seg definitivt i den mørke, film noir-enden av skalaen.

Deadlines anmelder går så langt som å beskrive Logan som «Marvel-filmen alle som hater Marvel-filmene burde se», mens The Independents anmelder skriver:

Logan har mer hjerte og sjel enn det du finner i så godt som alle andre superheltfilmer.

 

Gripende roadtrip

Likevel: Logan er ikke bare en historie om gamle og bitre menn.

Det kommer også inn friskt mutantblod. Vi møter barnet Laura (også kjent fra tegneserieverdenen), som Logan (motvillig) krysser spor med. Laura er langt tøffere enn du tror, og det stikker noe temmelig rått ut av hendene hennes.

Så er spørsmålet: Er Laura bare en blek mutant-kopi, eller er hun et tegn på at det finnes en helt ny generasjon med mutanter der ute?

Én ting er sikkert, noen vil ha klørne i Laura. Sammen legger Logan, Charles og Laura ut på en heftig roadtrip for å slippe unna.

Charles i rullestol, en skjeggete jerv av en mann og et lite bøllefrø: Det er et pussig, men uten tvil sjarmerende, trekløver vi får følge gjennom de øde ørkenveiene. Som The Guardian skriver, er det også her filmens hjerte ligger: I de overraskende gripende forholdene som utvikler seg mellom de tre på veien.

Krydret med intens biljakt, noen såre øyeblikk og en god dose feelgood.

 

Brutale voldsscener

I Logan er vi godt plantet på jorda. Her møter vi ingen superskurker fra andre dimensjoner, og vi blir ikke blåst bort av galaktiske eksplosjoner.

Men det betyr ikke at filmen er fri for verken bad guys eller vold – tvert i mot er Logan trolig den mest blodige superheltfilmen vi har sett til nå.

Aldri før har vi sett akkurat hvor stor skade Wolverines klør kan gjøre på menneskekroppen, men her får vi beviset – og det er ikke pent. Det rives og slites, kuttes og flerres – og vi tar del i smerten til helten vår (la oss bare si at det dukker opp mer enn et par klør).

 

Det regner seksere

Kritikerne er i hvert fall fra seg av begeistring for «Logan» og Hugh Jackman. På Rotten Tomatoes har den i skrivende stund en metascore på 95 prosent,  og den spås allerede som en brennhet kandidat til neste års Oscar.

Også her hjemme skrytes filmen opp i skyene. Kinomagasinets anmelder beskriver den som «en gave til fansen», og triller en sekser på terningen.

Vi vet nå at Hugh Jackman (trolig) altså har spilt Wolverine for siste gang. Nylig ble det også klart at Patrick Stewart, som spiller den gamle Professor X, erklærer seg «ferdig» som mutantenes fremste forkjemper.

Etter å ha slukt Logan, er vi derfor nå mer enn spente på hva som blir neste kapittel i Marvel-universet – og om fremtidens superheltfilmer vil klare å være like skarpe i kantene som Logan.

Logan har norgespremiere 3.mars. Her kan du bestille billetter.

PS: Hvis du fnyser over hvor usannsynlig kraftige Wolverines adamantium-klør er, bør du ta en titt på denne filmsnutten.