Han har stått bak Det Norske Teatrets mange store musikalsuksesser i roller som Jesus, Judas, Peter Pan, Hitler og ivrig mormoner-predikant i The Book Of Mormon. Sistnevnte ble spilt hele 300 ganger, og sikret dermed også det beste året i teaterets historie: Aldri før hadde nynorsk-teateret i Oslo hatt så mange besøkende som i 2018.

To år senere er multitalentet Frank Kjosås aktuell som Gud i den syndige, morsomme og kritikerroste Broadway-hiten “An Act of God” – der den allmektige og hans engler svarer på de dypeste spørsmålene som har plaget menneskeheten siden Adam og Eva spiste av den forbudte frukt.

– Da jeg fikk forespørsel om å spille hovedrollen i “An Act of God”, tenkte jeg: Jeg har spilt Judas, jeg har spilt Jesus, og har 300 forestillinger bak meg som mormoner, så hvorfor ikke toppe lista med å spille Gud? sier Kjosås i et intervju med P3 Morgen.

Foto: May Langhelle

Bak religions-komedien står den amerikanske komikeren David Javerbaum, også kjent for Twitter-kontoen @TheTweetOfGod og «The Daily Show with Jon Stewart», der sistnevnte resulterte i hele 11 Emmy-priser. Forestillingen har siden gjort stormende suksess i USA med Sean Hayes og Jim Parsons i rollene som den eneveldige, og på West End i England med Zoe Lyons tolkning av Gud som kvinne.

Når regissør Jostein Kirkeby-Garstad lar Gud entre scenen på legendariske Chat Noir for å sette menneskeheten på plass, er det i form av en 38 år gammel superstjerne som vet å kombinere ondskapsfull list og frisk ironi.

Og Kjosås sparer ikke på kruttet.

Bestill billletter her. 

Gud som drittsekk

Det er en hylende morsom forestilling om alt det rare menneskene har funnet på i forsøket på å tolke Guds ord gjennom bibelen. Steintavler egner seg jo ikke akkurat for å overbringe utdypende og godt nyansert informasjon, så det er på høy tid med en oppklaring! sier skuespiller Henrik Thodesen i Det Norske Teatrets presseskriv.

Thodesen er kjent som komiker og skuespiller i TV 2s humorprogram Torsdag kveld fra Nydalen. Denne gangen spiller han seg selv, og fungerer som et slags bindeledd mellom Gud og menneskeheten. Det skal fort vise seg at Gud slett ikke er så from og god som menneskene tenker. For hva har Gud egentlig laget, og hvorfor har han skapt alle disse menneskene i sitt bilde? Han er jo en drittsekk. Det innrømmes av Gud allerede innledningsvis.

Simen Solli Schøien og Henrik Thodesen i rollene som Guds engler. Foto: May Langhelle

Herfra følger den ene oppklaringen etter den andre. Hva Gud egentlig mente med de ti bud og spørsmål som “hvorfor skjer fæle ting med gode mennesker?”, “hva mener Gud om homofili?”, “hvorfor dreper mennesker hverandre?” og “blir bønnene våre hørt?” besvares en gang for alle.

Massemord og de ti bud 2.0

Blant bibelske historier (les: misforståelser) som oppklares, er den familievennlige og riktig så koselige «Noahs ark».

Historien om fartøyet som Noah bygde på Guds befaling, er barnas favoritt, men tidenes største massemord. Det er kanskje hyggelig å lese Noahs ark før leggetid fordi alle dyra får være med på båten – men menneskeheten gir vi blanke faen i, sier Kjosås i samme intervju.

De ti bud 2.0 blir også presentert, og det er ikke grenser for hva slags harselas de nye og forbedrede kommandoene utsettes for.

For eksempel undrer Gud seg over hvorfor menneskene gadd å investere så mye penger på å oversette Fader Vår på nytt – vers som allerede funket bra, men som en hel generasjon mennesker nå må lære seg på nytt. Gud kan heller ikke forstå hva menneskeheten skal med verselinjen “Gi oss idag vårt daglige brød”:  – Neinei, stopp, ikke tigg, sier Gud, – Skal du først tigge, skal du i hvert fall ikke tigge om brød i verdens rikeste land. Jeg ble glad da lille Ragnhild her borte ba om en hest. Det betyr at hun har et opplyst forhold til sin levestandard, sier den Allmektige.

Foto: May Langhelle

I et intervju med New York Times hevder tekstforfatter Javerbaum at den fascinerende skikkelsen Gud trolig vekker gapskratten i oss på grunn av hans unike egenskaper.

– Jeg bet meg merke i at Gud ikke bare er en guddom, men en driver for komisk observasjon av verdensforhold og menneskelig oppførsel. Fordi det er fra Guds synspunkt, kunne han kommentere alt som noen gang har skjedd, og det ville ikke være uten betydning, det ville ikke være utenfor tema. Hos Gud har jeg snublet over en som organisk kan ha noe å si om hva som helst, forteller han.

Norsk kjendiseri og annen elendighet

Gud som komisk skikkelse eller ei: Litt aktualisering må uansett til når det amerikanske stykket skal presenteres på norsk jord.

– “An Act of God” er tradisjonelt et veldig amerikansk stykke, og amerikanernes forhold til Gud er større enn her i Norge. Bare se på dollarseddelen innprentet med “In God we trust”. Det er et veldig fokus på Gud hvor enn du befinner deg, sier Kjosås i samme intervju.

– Under arbeidet har vi jobbet mye med aktualisering, og kan love en rekke små innspill om norsk kjendiseri og annen elendighet, forteller han.

Harselas med religion kan alltid være en brannfakkel, men ihuga Jesus Christ Superstar-fan Kjosås tror at stykket først og fremst vil oppleves som ren moro. Selv mener han at naturen er mer imponerende enn det guddommelige, men innrømmer at han er litt stolt over å ha toppet rollelisten som Guds Medium.

– Nå har jeg bare Satan til gode, sier han og ler.

An Act of God spilles på Chat Noir i februar og mars og vil turnere over hele landet våren 2020. Sikre deg billetter til årets syndigste harselas!