Gamle dekk er blant de talløse gjenstandene som hvert år havner på søppeldynga.

Ifølge gjenvinningsaktøren og nettstedet rerubber.com dumpes mer enn 300 millioner bildekk årlig over hele kloden, et tall som stiger og stiger i takt med det økende antallet biler globalt.

Regelmessig dekkskifte er det ingen bileiere som kommer utenom, men det du kan gjøre er å velge en leverandør som resirkulerer dine gamle dekk på en forsvarlig og miljøvennlig måte.

– Ingen grunn til å kaste dekkene på dynga

En på markedet som tar miljøet på alvor er dekkhotellaktøren Dekkmann. Med nesten 90 års erfaring har de bygd opp solide rutiner rundt både lagring, montering og korrekt levering av gamle dekk til gjenvinning.

Produktansvarlig Torleiv Dalen Haukenes sier et ansvarsfullt miljøperspektiv er en selvfølgelig del av å være dekkforhandlerkjede i 2017.

Torleiv Dalen Haukenes.

– Vi har svært gode rutiner når det gjelder gjenvinning av dekk, sier han. – Gamle og nedslitte dekk blir hentet av Norsk Dekkretur, hvor de får nytt liv i en rekke ulike former.

Et resirkulert dekk havner ikke nødvendigvis tilbake på veiene, men kan brukes til en mengde spennende ting, forklarer Haukenes. Fra underlag på lekeplasser til støyvoller langs motorveien.

– Det er ingen grunn til å kaste dekkene på dynga lengre. Miljøavgiften er allerede betalt når dekket kjøpes inn. Så lenge det ikke står på felger tar vi imot alt av gamle dekk gratis, som senere hentes og gjenvinnes av Norsk Dekkretur, forklarer Haukenes.

Dekkman har 61 lokasjoner over hele Norge. Bestill i dag – eller ring på 815 00 540.

Spar penger på riktig lagring

Men å spare miljøet handler ikke bare om å kvitte seg med gamle dekk på en forsvarlig måte. I det lange løp – også med tanke på lommeboken – er det viktig å få dekkene til å vare så lenge som mulig.

Og nettopp derfor er lagring på dekkhotell et godt valg for mange, forklarer Haukenes.

– Vi ser ofte kunder som går til innkjøp av dekk til store summer for så å la dem forfalle ubeskyttet på balkongen i all slags vær. Dekkene vil ha mye lengre levetid om de lagres på riktig måte.

Dekkene, forklarer Haukenes, skal optimalt lagres kjølig og svalt. På samtlige av Dekkmanns 61 lokasjoner rundt om i Norge finner du ideelle lagringsmiljøer, som forlenger både levetid på dekkene og dermed kjøreegenskaper på veien.

– Mange tror at dekk er ferskvare, og at de går ut på dato etter en viss periode, men gitt at man lagrer korrekt starter ikke selve aldringen før man tar dem i bruk. Når du setter dekkene på hotell reduserer du praktisk talt aldringsprosessen umiddelbart, forklarer Haukenes.

Riktige dekk er viktig

Over hele landet skal nordmenn akkurat nå skifte fra sommer til vinterdekk.

Noen av dere er kanskje i tvil om dere skal velge piggdekk eller piggfrie dekk, da førstnevnte ifølge Statens Vegvesen har en negativ helse- og miljøeffekt i bymiljøer. Samtidig scorer piggdekk ofte best på bremsing og akselerasjon, og har det beste veigrepet på is.

Trolig vil behovet ditt avhenge av hvor i landet du bor, og Dekkmann kan alltid gi deg gode råd om hva slags dekk du trenger. Dekkmann tilbyr også to års skadegaranti (tre år for NAF-medlemmer). Skulle du for eksempel punktere et dekk eller kjøre inn i en fortauskant, utbedrer de skaden eller gir deg nytt dekk. Uten at det koster deg en krone.

Det er ikke bare piggene som avgjør hvor godt grep det har på vinterføre – også mønsterdybde og grad av slitasje er svært viktig.

– Når piggdekk som starter på 8 mm slites ned til 4 eller 5 mm gjennom vintersesongen er piggenes effekt borte. Derfor anbefaler vi ekstra dybde i mønsteret for å sikre bedre grep. Piggfrie vinterdekk har dårligere våtgrep enn sommerdekk. Derfor anbefales det ikke å kjøre slike dekk lenger ned enn 4-5 mm. Anbefalingen for sommerdekk er 3 mm, forklarer Haukenes.

Klar for å overlate dekkskiftet til ekspertene?

Hos Dekkmann kan du kjøre direkte inn for både lagring av sommerdekkene til neste sesong og montering av de riktige dekkene til den forestående vinteren.

Finn din Dekkmann-forhandler her, ring 815 00 540 eller bestill på www.dekkmann.no