En statusrapport fra Utviklingsfondet

Forberedelsene i regionene pågår for fullt. Helsepersonell, inkludert nylig uteksaminerte kull, blir bedt om å delta i innsatsen, melder leder av Utviklingsfondets kontor i Etiopia, Hamelmal Getachew.

En global pandemi har i lang tid vært spådd av Verdens helseorganisasjon og eksperter på globalisering. Nå er den her. Eksperter frykter apokalyptiske tilstander i utviklingslandene som mangler ressurser som trengs for å håndtere COVID-19.

Utviklingsfondet har nå lansert plattformen Korona-monitor for fortløpende oppdateringer om spredning i programlandende i Afrika, Asia og Mellom-Amerika. Ikke bare tall, men historier, bilder og kommentarer fra menneskene som lever der.

– Det vi opplever nå i Norge, vil ha langt mer ødeleggende effekt i land som knapt har helsevesen. Og vi vet at det vil skje, forteller Jon Thomas Odegard i Utviklingsfondet.

De første dødstallene registrert

16. mars bekreftet Guatemala sitt første dødsfall på grunn av korona og myndighetene har innført strenge restriksjoner. Det er registrert 21 tilfeller med smitte og 1000 mennesker er i isolasjon med vakt. Over tusen mennesker ble arrestert for brudd på portforbudet som ble innført 22. mars, og handel og matvaretilgang er kraftig påvirket.

Også handelen med matvarer er blitt kraftig påvirket.

– De siste dagene har matprisene økt kraftig. For å bøte på problemet har landets president innført makspris på mais og har i tillegg besluttet å øke importen av mais utenfra, forteller Utviklingsfondets mann på bakken, Sergio Alonzo.

Tomme gater i Aldea San Martin i Guatemala etter at portforbudet trådte i kraft 22. mars. Foto: Utviklingsfondet

Få fortløpende oppdateringer fra situasjonen i Guatemala her.

Lokale organisasjoner oppgir at det nå er registrert tolv smittede i Etiopia, og det etiopiske helseinstituttet har laget en plan for de neste tre månedene for å håndtere krisen.

Hamelmal Getachew, leder for Utviklingsfondets Etiopia-kontor, rapporterer fra hovedstaden Addis Abeba:

– Det er så mye som skjer i Etiopia nå. I tillegg til kampen mot fattigdom, pågår det nå politiske reformer og uroligheter. Dette er allerede mer enn nok for oss som nasjon å takle.

Hun melder at det allerede nå merkes endringer i matvareforsyning og priser på basisvarer i hovedstaden. Noen varer er allerede utilgjengelige og prisene tredobles der de er mulige å få tak i.

– Jeg lurer på hvor lenge dette kommer til å vare og hvordan Etiopia vil overleve det, sier Getachew.

Vil du investere i Utviklingsfondets arbeid? Gi et bidrag til vårt nyopprettede korona-fond så vi kan sette i gang tiltak nå! Vipps valgfritt beløp til 598001. Les mer om korona-fondet på denne siden.

Handler raskt

Fredag 20. mars kom det endelig etterspurte tiltak fra Malawiske myndigheter, og president Peter Mutharika ber det internasjonale samfunnet om hjelp.

– Det er ikke lenger «business as usual» i Lilongwe i dag. Det er en følelse av panikk blant byens innbyggere, melder Victor Katchika-Jere, ansatt ved Utviklingsfondets landkontor i Malawi, tirsdag morgen.

Malawi har foreløpig ingen bekreftet smittede av covid-19. Befolkningen i et av verdens fattigste land har begynt å handle raskt for å hindre spredning av det dødelige koronaviruset.

Det undervises om smittevernstiltak for studenter i Dang distriktet i Nepal. Foto: Utviklingsfondet

24.01 meldte Nepal om det første smittetilfellet, en student som nylig hadde returnert fra Wuhan. 25.03, meldes det om landets tredje bekreftede tilfelle.

– Nepalske myndigheter har innført samme regel som i etterkant av jordskjelvet i 2015 om at innsamlede midler kun skal gå gjennom myndighetenes egne kanaler, forteller Yogi Kaystha fra Utviklingsfondets Nepal-kontor.

Omfattende tiltak er nå iverksatt for å hindre videre spredning, og Utviklingsfondets representant i Nepal rapporterer tirsdag morgen om et land som står stille.

Følg daglige oppdateringer om tilstanden i utviklingslandene her.

Dårlig forberedt samfunn

Regjeringen i den selverklærte republikken Somaliland har bestemt seg for å stenge ned de fleste funksjoner i samfunnet fra torsdag 18. mars, for å prøve å hindre spredning av viruset. Issmael Shebal rapporterer om et dårlig forberedt samfunn.

– Samfunnet samles som normalt. Rundt om nyter folk sin morgente, gatene er fulle av folk og matselgere. Men ingen land i verden er dårligere forberedt på å takle det dødelige koronaviruset enn Somalia, forteller Issmael.

Issmael stiller noen spørsmål til en kvinne som selger mais, sorghum og melk. Er hun ikke bekymret for smitte der hun går rundt og selger varene sine?

På markedet i Hargeisa samles folk som normalt tross skjerpede tiltak fra myndighetene. Foto: Utviklingsfondet

– Vi har ikke noe annet levebrød enn dette, og regjeringen støtter oss ikke hvis vi blir hjemme, forteller kvinnen.

Onsdag 22.03 ba Utviklingsfondet om et elektronisk møte med ministeren for helsedepartementet i Somaliland og myndighetene i Puntland og Mogadishu for informasjon om videre planer. Shebal rapporterer:

– Risikoen er på vei opp, testsett har ikke kommet ennå, det er ikke nok utstyr og fasiliteter på sykehusene og i frontlinjene. Statsråd Omer fortalte meg at helsepersonell nå er blant de gruppene som er i faresonen grunnet manglende smittevernutstyr. Vi står i fare for å gå tom for ansiktsmasker, og hvis vi ikke mottar hjelp nå vet vi ikke hvordan situasjonen vil utvikle seg.

Må bremse smitten

Jan Thomas Odegard i Utviklingsfondet håper at tiltakene som nå iverksettes for å bremse korona-smitten i utviklingsland virker. Han understreker at dette krever en innsats av oss alle – fellesskapets innsats er eneste måte å beskytte de mest sårbare.

– Med svake helsesystemer og mange svært sårbare mennesker, frykter jeg det verste om de ikke gjør det, sier Odegard.

Utviklingsfondet ser at en korona-pandemi vil få katastrofale konsekvenser i de landene de jobber. Samtidig har Utviklingsfondet en viktig rolle å spille da verdens matsikkerhet kan bli alvorlig prøvet i denne situasjonen. Derfor har de opprettet et nytt korona-fond.

Vil du investere i Utviklingsfondets arbeid? Gi et bidrag til vårt korona-fond så de kan sette i gang tiltak nå! Vipps valgfritt beløp til 598001 eller les mer her.