Lurer du på hvor Craig David har vært de siste årene? Svaret er enkelt: Han har ikke gått noe sted.

Southampton-sangeren er en av de absolutt største britiske artistene i moderne pophistorie, med 20 singler på UK Top 40-listen, alle platene inne på den tilsvarende albumlisten og utrolige 15 millioner solgte skiver på verdensbasis.

Nå er Craig aktuell med sitt sjuende studioalbum, The Time Is Now – et av hans sterkeste og mest varierte album på lenge.

Frontfigur for en hel sjanger

Da han debuterte med albumet Born To Do It i 2000 var Craig David bare 19 år gammel, men han var allerede da etablert som selve stemmen for en ny og eksplosivt populær musikkbevegelse – UK garage – via vokalarbeidet på Artful Dodgers sjangerdefinerende 1999-singel “Re-Rewind (The Crowd Say Bo Selecta)”.

Debutplaten skulle imidlertid føre til at den unge kjekkasen ble genierklært, og singler som “Fill Me In”, “7 Days” og “Walking Away” står fortsatt igjen blant høydepunktene fra et fruktbart kapittel i engelsk urbanmusikk.

Siden da har han arbeidet innenfor en rekke uttrykk – og samarbeidet med alle fra KAYTRANADA og Kano til Rita Ora og Sting.

Veiver det britiske r&b-flagget

The Time Is Now samler trådene fra hele karrieren, forteller Craig David i et intervju med nettstedet Metro.

– På dette albumet går jeg tilbake til enklere tider med historiefortelling og veiving av det britiske r&b-flagget. Det er for alle dere som har vært med meg siden da, og alle som har blitt med på veien og er her nå.

I samme intervju avslører han tanken bak platetittelen:

– Om de siste par årene har lært meg noe, så er det at livet kan endre seg i løpet av et øyeblikk. Du må gjøre mest mulig ut av det! På samme måte som livet mitt ble snudd på hodet for mange år siden, er jeg genuint glad for å stå her i dag og gjøre det jeg elsker mest.

Med øret mot samtiden

Selv om han har rukket å bli 36 år gammel, er det en vital, leken og nysgjerrig Craig David som viser seg fram på The Time Is Now.

De siste par årene har den LA-baserte sangeren bygget seg en karriere som svært ettertraktet DJ med klubbkonseptet TS5, og han allierer seg stadig med unge og lovende samarbeidspartnere.

– Jeg valgte å kaste meg ut i det ukjente, bygge opp TS5 fra grunnen av og jobbe med en ny bølge av produsenter for å fokusere på det eneste som betyr noe akkurat nå: Å lage bra musikk for dere, sier han til Metro.

Stor spennvidde

Flere av låtene fra The Time Is Now er allerede sluppet enkeltvis, og Craig beveger seg uanstrengt mellom en rekke forskjellige uttrykk, fra smidig r&b via frekk klubbmusikk til deilige ballader.

Gjerne i én og samme låt.

– Dette er den autentiske meg som gjør det jeg elsker, akkurat som da jeg var en ukjent artist – han guttungen fra Southampton som lagde mixtapes på soverommet og tok sjanser.

«The Time is Now» er ute nå.