– Dødsbrannstatistikken har gått litt ned, som jo er et godt tegn. Men fortsatt er det svært mye å gå på: Hadde folk flest brukt huet litt mer, kunne vi redusert antall branner med godt og vel halvparten, sier branninspektør Sigurd Folgerø Dalen ved Oslo Brann- og redningsetat.

I 2016 startet rundt 60 prosent av alle boligbranner på kjøkkenet, et rom som brukes ekstra mye nettopp i julen.

– Det er ikke uten grunn at vi kaller dette for «verstingrommet». På en god andreplass blant alle brannårsaker, finner vi åpne flammer og feil bruk av varmekilder.

– Lett å glemme seg

Ifølge Folgerø Dalen handler brannsikkerhet først og fremst om sunn fornuft, og å være bevisst på det man faktisk holder på med:

– Det er mye sløvhet ute og går. Vi ser dessverre at de fleste branner startes av mennesker som bruker omgivelsene sine feil.

Sikkerhetsekspert Kenneth Hovde Omdal i alarmselskapet Verisure følger daglig med på hva slags alarmer og utrykninger Verisure har til private boliger, og ser helt tydelig en økning av branntilløp rundt juletider.

– Samtidig som det er mye mer kos med matlaging og levende lys, er det også mye annet som skjer. Når stua er full av gjester, og det kanskje er noe godt i glasset, er det fort gjort å glemme seg, sier Omdal.

– Faktisk er det julaften som bestandig pleier å være den enkeltdagen med flest henvendelser til Verisures alarmstasjon i løpet av året.

Stoler for mye på elektronikken

I tillegg belastes også det elektriske anlegget med juletrebelysning, adventsstjerner og ekstra oppvarming i julesesongen.

– Samlet sett er det mange faktorer som gjør at tiden vi går inn i ofte er forbundet med flere branner. Dette er nok noe folk stort sett er klar over – men så stoler de kanskje litt for mye på elektronikken … som ofte ikke er god nok, sier sikkerhetseksperten.

Kanskje har du plukket med deg et par billige røykvarslere på butikken, og ikke vært så nøye med å bytte batteri? Da står du raskt uten noe sikkerhetsnett straks ulykken skulle være ute, og alle sekunder teller:

– Litt for mange senker skuldrene hakket for mye i den tro at røykvarsleren «ordner opp». Men er ikke utstyret godt nok, som vi ofte ser at det ikke er når vi er hjemme hos folk, kan konsekvensene bli katastrofale, sier Omdal.

Alltid godt sikret

For at du skal være godt nok dekket, anbefaler Verisure at du har minst én røykvarsler for hver 60. kvadratmeter. I tillegg bør du ha en røykvarsler på alle soverom og øverst i trapperom.

– Våre røykvarslere er både optiske og seriekoblede. Dermed vil du bli varslet tidlig nok, og takket være at alle alarmene uler og snakker samtidig vil du faktisk bli vekket selv om brannen starter i en annen del av huset, sier Verisures sikkerhetsekspert.

– Om du lar oss installere røykvarslerne, går vi også gjennom boligen din og sørger for at du er godt nok dekket. Og siden de er koblet opp mot Verisures alarmstasjon, kan vi alltid se at de virker – og har folk på vakt som passer på om det skulle oppstå en situasjon.

Følg disse ti tipsene fra Verisures sikkerhetsekspert Kenneth Hovde Omdal for å unngå brannfellene i julen:

  1. Vær forsiktig med bruk av levende lys! Ikke bruk levende lys på juletreet, og husk å sette lys på underlag som ikke brenner.
  2. Slukk alle levende lys før du forlater boligen eller går til sengs om kvelden.
  3. Gå aldri fra komfyren når du lager mat; det gjelder også julematen.
  4. Bruk tørr ved i peisen. Ikke fyr opp med brennbar væske eller papir, og husk at gavepapir ikke skal i peisen.
  5. Bruk et tidsur eller en smartkontakt til å stille inn når juletrebelysningen, adventsstjernene og andre elektriske apparater skal skru seg av, for eksempel når du går på jobb og når du legger deg.
  6. Sjekk at røykvarslerne fungerer som de skal! Om røykvarslerne er koblet opp mot en alarmstasjon, sørger alarmselskapet for at de fungerer. De kan også kommunisere direkte inn i boligen og se hva som skjer dersom røykvarslerne utløses. Dersom du har frittstående røykvarslere bør du sjekke batteriene ved å trykke på testknappen. Men du må også teste røykvarslerne med virkelig røyk for å være sikker på at de fungerer som de skal.
  7. Selv om julemåneden er travel, ikke fall for fristelsen å benytte vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin når du sover eller er ute.
  8. Pass på at du ikke tildekker varmeovner, som panelovner, oljeovner etc. Rydd unna alt som kan komme i kontakt med ovnene.
  9. I desember kan strømforbruket bli høyere enn det elektriske anlegget i boligen din er dimensjonert for. Følg med på om sikringene er varme eller om det lukter svidd i sikringsskapet.
  10. Snu brannslukningsapparatene, og hør etter om innholdet beveger seg. Sjekk at viseren på trykkmåleren er i det grønne feltet, og at sikringssplinten er plombert. Vit hvordan du skal benytte apparatet.