Var du ung på 90-tallet, husker du kanskje den originale miniserien «It», basert på Stephen Kings fantastisk roman.

Selv vi som var for unge til at vi fikk lov til å se den, la alltid merke til omslaget idet vi kastet stjålne blikk mot horrorhylla i videobutikken. Synet av klovnen Pennywise med de lange, ekle klørne og det onde smilet gjorde mildt sagt inntrykk.

I fjor – 26 år etter premieren på miniserien – tok så serien «Stranger Things» verden med storm. Det mange ikke vet er imidlertid hvor tungt inspirert «Stranger Things» er av «It» – og hvor mange paralleller det er mellom de to.

Nå er ny versjon av «It» på vei i form av en kinofilm (norgespremiere 8. september). Er du klar for en dose horror, en dæsj humor, en ganske rørende historie om vennskap og – ikke minst! – verdens skumleste klovn, bør du kjenne din besøkelsestid.

Skremt kjøtt er best

I den nye versjonen av «It»  befinner vi oss i småbyen Derry i 1989.

Flere barn har forsvunnet på mystisk vis, og gjeng mistilpassede gutter (og én jente), selvironisk døpt taperklubben, bestemmer seg for å finne ut av hva som har skjedd.

Snart viser det seg at det er Pennywise (Bill Skarsgård) som står bak – en klovn som bor i kloakken, og som lokker til seg barn før han fortærer dem.

Taperklubben skjønner kjapt at de blir nødt til å overvinne sine verste redsler for å ha noen sjanse i møte med ondskapen. For Pennywise får kraften sin fra frykt.

Eller som klovnebeistet selv uttrykker det:

– Vettskremt kjøtt smaker bedre.

Tydelig hyllest

En kompisgjeng av nerdete gutter (og én jente), barn som forsvinner, handling satt til 80-tallet og en rekke overnaturlige og uforklarlige hendelser …

Har du sett «Stranger Things» kjenner du deg garantert igjen.

Om du har sett traileren til «It» vil du også se en annen påfallende parallell. Den unge skuespilleren Finn Wolfhard, som spiller Mike i «Stranger Things», har også en særdeles viktig rolle i «It». Ifølge alle de involverte var dette en pussig tilfeldighet, og ikke planlagt på noe vis.

Likevel: Seriens skapere, de to Duffer-brødrene, har aldri lagt skjul på at de hentet inspirasjon fra «It» og Stephen Kings øvrige forfatterskap.

Faktisk kontaktet de som unge og uetablerte filmskapere i sin tid studioet og ba om å få regissere nye «It». Andrés Muschietti, regissøren bak kritikerroste «Mama», fikk imidlertid det ærefulle oppdraget til slutt.

– Vi ville fortsatt ha gjort jobben, såklart. Men jeg er skikkelig spent på den filmen, jeg tror den blir superkul, uttalte Matt Duffer til The Hollywood Reporter i fjor.

Ambisiøs fortelling

Som fan vet Duffer at «It» er en mye dypere og mer interessant historie enn man kanskje kan tro ved første øyekast.

Romanen er for eksempel på hele 1200 sider, og er en uhyre ambisiøs fortelling om overgangen fra barndom til voksenverden – om hvordan barns fantasi og kreativitet kan utrette fantastiske ting, og hvordan disse kvalitetene sjelden overlever overgangen til voksenverden.

En slik tematikk låter kanskje som et uvanlig utgangspunkt for en skrekkfilm – men «It» er heller ikke bare det.

– Filmen er gøyal. Det er en horrorfilm, men med emosjonelle elementer også – og det er massevis av humor. Jeg sier ikke det på en sånn klein Hollywood-måte, men det er tonen jeg ville treffe, sier regissør Andrés Muschietti til Collider.

8. september får du se om han lykkes – da har «It» premiere på norske kinoer.