– Miljøet her er unikt. Det er litt californisk, sier surfeguru Markus Boman.

Etter at lille Varberg, ved kysten av Hallans län, begynte å markedsføre seg som surfeby for nærmere 30 år siden, er det surfing som i dag setter sitt preg på den svenske sommerbyen.

Foto: @matturriesphotography

Varberg har de beste forholdene for vindsurfing i hele Sverige, forteller Boman. Selv om du kanskje finner bedre vind- og bølgeforhold ved for eksempel Klitmøller i Danmark og Sola i Norge, slår ingen surfekulturen i Varberg, hevder han.

– Det er trivelig og sosialt. Du finner ikke maken noe annet sted i Europa, sier den tidligere svenske mesteren i vindsurfing.

Surfemiljøet og surfekulturen i Varberg er unikt også i verdenssammenheng, mener Boman.

Surfe- og kiteparadiset

Hele året lokkes surfere fra inn- og utland til Varberg. Her er forholdene ideelle for alt fra vindsurfing og kiting, til bølgesurfing og stand up paddle boards.

Er du nybegynner arrangeres det kurs, og nylig åpnet et nytt surfesenter i Apelviken to kilometer utenfor bykjernen. Om du ikke har eget utstyr kan du leie det her, før du drar ut i den grunne bukta og lar vinden ta deg med på et fartsfylt eventyr blant bølgene.

Foto: @matturriesphotography

Boman har selv surfet i over 30 år og driver Surfers Paradise i Varberg, en av Europas største surfebutikker. Han forklarer at det er helheten med vind og bølger, surfekurs og surfearrangementer, og ikke minst surfebutikkene og alle restaurantene, som gjør Varberg til en komplett surfeby.

– I Varberg har du mange muligheter, enten du er nybegynner eller en erfaren surfer, skryter han.

Foto: @matturriesphotography

Vestkystens store hemmelighet

Aldri før har så mange nordmenn reist til Sverige. I fjor ble det registrert cirka 3,5 millioner norske overnattinger hos söta bror, viser 2015-tall fra Visit Sweden.

I tillegg kommer alle de norske turistene som bor i egne og selvleide hytter, båter eller i telt, og alle som bare drar til Sverige på dagstur.

Til tross for at nordmenn reiser i hopetall, og legger igjen 16 milliarder kroner i året på andre sida av grensa, har mange ennå ikke oppdaget det som også har blir kalt Sveriges riviera.

Hallands län ligger bare fire timer fra Oslo, men er likevel en av den svenske vestkystens store hemmeligheter. Det er det ingen grunn til at lenet skal fortsette være. I tillegg til perfekte forhold for surfing og kiting, finner du her både Sveriges golfhovedstad og Sveriges lengste strand.

I golfhovedstaden Halmstad finner du 207 hull fordelt på ti baner. Halmstad Golfklubb skal være et av Sveriges beste golfanlegg. Foto: Per Nilsson / Golfhuvudstaden / Halmstad GK

Sveriges golfhovedstad

Er du en av dem som har tørrtrent på svingen hele vinteren, og ikke har hatt ferie før du har kjent kortklipt gress under golfskoene?

Bare halvannen time fra Göteborg ligger Halmstad, som ifølge Norskgolf.no er Sveriges golfhovedstad.

Halmstad Golfklubb skal være et av Sveriges beste golfanlegg med sine to 18-hullsbaner, men i dette området kan du prøve deg på ikke mindre enn 207 hull fordelt på ti baner.

Gress er med andre ord ikke bare gress, og på golfmenyen i Halmstad kan du også velge mellom Ringenäs Golfklubb, Halmstad-Tönnersjö Golfklubb, Holms Golfklubb, Haverdal Golfklubb, Flygstadens Golfklubb og Strandtorp Golfklubb.

Bare 20 minutter sør for Halmstad finner du Mellbystrand med Sveriges lengste sandstrand. Foto: Adde

Sverige for badenymfer

Ønsker du ikke å møte naboen på stranda når du ferierer på den andre siden av grensa, bør du tråkke på gassen og fortsette på E6 nedover langs kysten.

Bare 20 minutter sør for Halmstad vil du ikke se verden for bare sand. Her ligger nemlig Mellbystrand, som kan skryte av å ha Sveriges lengste sandstrand – et tolv kilometer langt gyllent skue.

Det langgrunne badeparadiset egner seg både for store og små, og med såpass mye boltreplass er det også rom for egne soner for vindusurfere eller dem som vil gå uten en tråd på kroppen.

Synes du Mellbystrand er for lang, finner du en rekke kortere men like god alternative badeplasser på Halland.se, som Tylösand strand og Påarp/Laxvik.

The Spa på Hotel Tylösand ble kåret til Sveriges beste sparesort under World Travel Awards i 2015. Foto: Pamela.se

Spadagelige dager

I over 200 år har Hallands län senket høye skuldre og løst opp stive nakker med sitt spa- og velværetilbud.

Er det en helsereise som står på programmet, kan du derfor trygt planlegge et besøk til et av de mange spaanleggene her i sommer.

Roxette-stjerna Per Gessles The Spa på Hotel Tylösand ble kåret til Sveriges beste sparesort under World Travel Awards i fjor, mens du blant annet kan kombinere golf og spa, eller ridning og spa, om du besøker Lanthotel Lögnäs Gård.

Drømmer du om et deilig bad i en stamp med tang må du besøke Varbergs Kusthotell, Sveriges eneste spa som bare bruker sjøvann i bassenger og behandlinger.

Har du ikke bil, går det både buss og fly til Gekås Ullared. Foto: Gekås Ullared

Shopping-Mekka

Det går ikke an å skrive om Halland uten å nevne lenets mest berømte severdighet, Gekås Ullared. For det er vel knapt noen i Norge som ikke har hørt om Skandinavias største varehus, spesielt ikke etter at TVNorge kringkastet serien «Ullared» med kjøpesenterheltene Morgan og Ola-Conny.

Butikkarealet tilsvarer seks fotballbaner, og senteret hadde i fjor 4,8 millioner kunder.

Gekås Ullared ligger i en skog nord for Falkenberg. Med egen hytteby, campingplass og hotell, skal det ikke være noe problem å finne et sted å bo i forbindelse med handleturen.

Har du ikke bil, går det egne busser fra Norge. I fjor gikk det også også et eget shoppingfly direkte til Ullared fra Bergen, Trondheim og Stavanger. Årets avganger blir ifølge hjemmesiden satt opp snart.

Du kan lese mer om Hallands län på Halland.se.

Hovedbilde: Fra Apelviken i Varberg.

Fakta Hallands Län

  • Hallands län er et len i det sørvestlige Sverige, som grenser til Västra Götalands län, Jönköpings län, Kronobergs län og Skåne län.
  • Her finner du småbyer som Halmstad, Falkenberg, Varberg, Kungsbacka og Laholm.
  • Du kan oppleve hele den hallandske kysten fra sykkelsetet. I fjor åpnet Kattegatleden, en 37 mil lang sykkelrute mellom Göteborg i nord og Helsingborg i sør.
  • Halland er også kjent som den svenske vestkystens campingparadis, med utallige campingplasser å velge mellom.
  • Kilder: Wikipedia, Kattegattleden.se og Visit Sweden