Sommeren er på hell, og i hele landet strømmer studenter til universiteter og høyskoler. Noen inntar lesesaler og hybler for første gang, andre returnerer for å gjenoppta utdannelsen de begynte på i fjor eller for flere år siden.

En av dem er Jasmina Mahtillo (21), som studerer for å bli art director. Vi treffer henne på Det Grønne Kjøkken, en av Oslos ukjente kafé-perler.

Men i dag er ikke Jasmina her for å sitte ned ved en av de små, koselige bordene. Hun er innom etter en lang dag på lesesalen, for å plukke opp en papirpose med bakervarer som er blitt til overs, og som innehaver Omar Morad ellers hadde vært nødt til å kaste.

– Dette er et gulltips for studenter som skal klare seg på en trang økonomi! Se, her er det ferske rundstykker og kanelboller jeg ellers ikke hadde tatt meg råd til, smiler Jasmina og viser fram innholdet i Too Good To Go-posen.

Får mat til hele kollektivet

Da hun begynte å studere i fjor, tok det ikke lang tid før hun lastet ned appen Too Good To Go, som viser henne overskuddsmat fra byens butikker, kafeer og bakerier.

Jevnlig sjekker hun appen – gjerne mot slutten av skoledagen – for å se hvor det kan være mat å hente. Maten får hun kjøpe til en tredjedel av vanlig pris.

– Jeg vet ikke på forhånd hvilke matvarer jeg får i posen, men hallo – det er ferske bakervarer, hvor galt kan det gå, liksom, sier hun.

Ofte får hun mer mat i Too Good To Go-posen enn hun klarer å spise selv. Da deler hun med resten av bokollektivet.

For dem er det blitt en hyggelig hverdagsrutine å samles rundt spisebordet med Too Good To Go-posene på slutten av dagen.

– Alle i kollektivet bruker Too Good To Go! Og jeg skal ikke legge skjul på at muligheten til å få en pose full av deilig, fersk mat for så lite som 30-40 kroner er den viktigste motivasjonen for det. Men det er jo fantastisk bra at vi også bidrar til å redde mat! Det er miljø- og klimavennlig, slår Jasmina fast.

Omar Morad er daglig leder på Det Grønne Kjøkken. – Jeg vet aldri hvor mye mat jeg kommer til å selge hver dag. Med Too Good To Go blir jeg kvitt overskuddsmaten, og slipper å bekymre meg for at jeg tilbereder for mye, sier han.

For mye mat går til spille

Et blikk på appen røper at det vrimler av steder som redder mat og tilbyr dem billig til studenter rundt såvel studiestedet til Jasmina, Høyskolen Kristiania, som rundt kollektivet hun bor i på Grünerløkka.

Det er nemlig en trist, men uunngåelig bieffekt av moderne matproduksjon og distribusjon at varer med begrenset holdbarhet blir til overs og går til spille. Hver eneste dag.

I en verden der barn går sultne til sengs og mennesker lider av feilernæring, er det mildt sagt problematisk. Et annet perspektiv er klimaendringene. Matproduksjon er nemlig en vesentlig kilde til utslipp av klimagasser, og jo mer mat vi redder, jo mindre behøver vi å produsere.

På Too Good To Go-appen samles både kafeer, bakerier, butikker og matprodusenter for å gjøre noe med det. Og et par kvartaler unna Det Grønne Kjøkken ligger det et hotell som også bidrar.

  • Lyst til å teste Too Good To Go? Last ned appen for iPhone eller Android nå – så er du igang!

Får matbudsjettet til å rekke lenger

På Scandic Victoria legger de ut mat som blir til overs fra frokostsalen. Her møter vi Kasper Skilbrei (24) med en av de karakteristiske forundringsposene fra Too Good To Go.

– Både rundstykker og croissanter er blant dagens fangst, konstaterer musikkvitenskap-studenten fornøyd.

Kasper Skjelbrei bruker Too Good To Go for å hente mat som blir til overs – for eksempel her, på hotellet Scandic Victoria.

Han ble kjent med Too Good To Go via moren til en kompis, som ifølge Kasper har gjort matredding til en sport; stadig reiser hun rundt i byen og plukker opp mat som ellers kunne gått til spille.

Selv ser han på appen både som en mulighet til å få matbudsjettet til å rekke lenger og gjøre noe bra for klimaet.

– Jeg tenker på hvilket avtrykk jeg setter igjen etter meg, og synes det er synd når mat går til spille. Jeg setter gjerne litt prestisje i å få brukt opp matrester og synes det er bra at Too Good To Go bidrar til at mest mulig av maten som lages, blir spist opp, sier 24-åringen.

Har fryseren full av kreps

Han avslører seg raskt som noe av en entusiast over grytene.

– Jeg liker å lage mat! Og prøver meg gjerne litt utenfor komfortsonen for å lære nye ting. Nylig plukket jeg opp, via Too Good To Go-appen, et større parti tunfisk og kreps fra en matgrossist. Så nå er fryseren full av det, sier Kasper lattermildt.

– Det er ikke råvarer jeg kunne tatt meg råd til ellers, men nå har kreps-partiet ført meg inn i cajun-kjøkkenet, med mange herlige sjømatretter fra sumpene rundt New Orleans, sier han.

Både Kasper og Jasmina har fått merke at studentbudsjettet er trangt, ikke minst i Oslo, med hovedstadens høye boligpriser. Det går både uker og måneder mellom utskeielsene. Da er Too Good To Go en fin måte å skaffe seg noe ekstra.

For en forundringspose med bakervarer som ofte rekker til kveldsmat både for dem selv og et par venner, betaler de mellom 30 og 60 kroner. Too Good To Gos prispolitikk er at overskuddsmaten ikke skal koste mer enn en tredjedel av ordinær pris.

Selv studenter må forsøke å variere kostholdet for å leve noenlunde bra.

– Det er noe helt annet å klare seg selv, enn å bo hjemme og være vant til at kjøleskapet stadig fylles. Det har gjort meg mer bevisst på kostholdet, hva som er bra for meg og ikke minst hva som er bra for kroppen, sier Jasmina, og legger til:

– Jeg orker ikke lage middag hver dag, men jeg prøver!

  • Last ned Too Good To Go-appen for iPhone eller Android, så kan du selv få tilgang på overskuddsmat for en rimelig penge!