Som væsken som smører samfunnets nervesystem og en mirakelvæske som kan snu den gretneste morgenstund til en med oppkvikket tiltakslyst, er det ikke åpenbart hvordan kan man forbedre kaffe.

Hvertfall ikke hvis man har fått tak i skikkelig kvalitet – med bønner fra spesielt utvalgte bønnetyper, korrekt foredlet og blandet og brent av folk som kan kunsten til fingerspissene.

Det måtte være hvis kaffen, i tillegg til å kile de rette smaksløkene og gi deg det skjønne, lille koffeinkicket, kan gi deg vissheten om at du har gjort noe bra for et medmenneske som trenger det?

Det kan du få av kaffen fra brenneriet Røverkaffe. Det drives nemlig av fengselsinnsatte og tidligere kriminelle som forbereder seg på å returnere til samfunnet etter å ha sonet straffene sine.

Du finner deres bestselger, med smak av nøtter, karamell og sjokolade her.

Vokste opp med rus, vold og trusler

En av dem er Christian Birkeland (32). Han begynte sin kriminelle løpebane tidlig i tenårene og har levd et liv preget av kriminalitet, trusler og vold, rus og en rekke fengselsopphold.

Nå har Christian lært kunsten å brenne kvalitetskaffe av noen av Norges fremste fagfolk, og fyller jobben som brenneri-mester for Røverkaffe med yrkesstoltheten man bare kan oppnå med vissheten om at det man lager holder skikkelig høy standard.

– Ingen skal kjøpe denne kaffen fordi de synes synd på oss, sier han.

– De skal velge den fordi det er et bra produkt, som i tillegg har en bra effekt på samfunnet, slår Christian fast i de rustikke lokalene i sentrum av Fredrikstad der Røverkaffe både har brenneri og utsalg.

Christian Birkeland har gått fra et liv med kriminalitet og rus til å bli brennerimester og barista.

Rett til jobb når de trenger det som mest

Bak Røverkaffe, som også driver brenneri innenfor murene på Indre Østfold fengsel, står det frivillige fra Røde Kors. Som en del av tilbudet «Nettverk etter soning» driver de en rekke arbeidsrettede tiltak for dem som er motivert til å legge kriminaliteten og rusen bak seg.

Slikt ettervern har vist seg gull verdt i arbeidet for å få folk som har havnet på skråplanet, sonet og gjort opp for seg, til å vende tilbake til samfunnet som lovlydige borgere.

«Jeg kjenner ingen som ikke er kriminelle», hører vi ofte fra våre deltakere. Perioden fra de slipper ut av fengsel til de kommer i jobb kalles gjerne «glippsonen», fordi det er da  mange tar opp igjen kontakten med kriminelle miljøer – kanskje det eneste nettverket de har, forteller Pål Breivik, som er prosjektleder i Østfold Røde Kors.

– Derfor er det så viktig at de ansatte kan gå rett i jobb så raskt som mulig etter løslatelse, og møte mennesker utenfor det kriminelle miljøet, sier han.

Kjøp deres hondurianske kaffe her.

Slipper å skjule fortida

Christian Birkeland kan selv skrive under på at det å lære seg et fag og stå i en jobb, har vært alfa omega for selvtillit, mestringsfølelse og evnen til å fungere i andre miljøer enn de kriminelle.

– Det har vært en lang læringsprosess, men også veldig spennende. Tidligere har jeg alltid måttet skjule fortida og holde på fasaden, men i dette prosjektet er jeg tatt imot på en annen måte. Det har vært en positiv overraskelse, sier han.

Røverkaffen står ikke tilbake for kaffe laget av folk som aldri har gjort en flue fortred.

Har du en kaffe-feinschmecker i familien eller vennekretsen, kan du trygt velge en Røverkaffe som julegave. Det er ingen grunn til å la seg avskrekke av galgenhumoristiske navn på de forskjellige blandingene:

«Gjenganger», for eksempel, består av bærtørkede og våtforedlede bønner av sortene gul bourbon, heirloom og pacas, importert fra utvalgte plantasjer i blant annet Brasil og Etiopia. «Bad Santa» er en julekaffe fra bonden Esther Lopez i Honduras, med smak av røde epler og sjokolade; perfekt til julekaker eller etter en kraftig julemiddag.

Med på kjøpet får du vissheten om du er med på å avspore kriminelle løpebaner – og hjelpe noen tilbake til samfunnet. Det setter unektelig en ekstra god smak på kaffen.

For ordens skyld: Heller ikke kaffebøndene kommer dårlig ut av denne dealen. Røverkaffe benytter seg av kaffegrossisten Coffee Collaborative, som sikrer at den som har dyrket bønnene, får skikkelig betalt.

Leverer hjem – eller til jobb

I nettbutikken til Norges Røde Kors kan du bestille Røverkaffe-poser med både hele og malte bønner.

Siden alt overskuddet går tilbake til Nettverk etter soning, er du da med på å gi enda flere sjansen til å komme seg i jobb og andre meningsfylte aktiviteter i den kritiske «glippsonen». Ikke bare som kaffebrenner og barista – men også som sykkel-reparatør eller medarbeider på kafè, som er noe av det andre nettverket driver med.

Nettverk etter soning tilbyr også fritidsaktiviteter og andre tiltak for sosial inkludering, samt økonomi- og gjeldshåndtering.

Det er også mulig å abonnere på Røverkaffe. Da leveres kaffen jevnlig, enten det er hjem til deg eller til en bedrift – og bonusen er at du får møte de frivillige, eller en av de tidligere innsatte som jobber med kaffebrenningen.

Kanskje kan ditt smil og en kort prat om noe annet enn kriminalitet og rusrelaterte tema, være med på å gi noen et ekstra dytt i riktig retning.

Og kanskje kan det gi deg noe også, å møte noen som har hatt helt andre forutsetninger for voksenlivet.