De fleste av oss elsker historier om motstandsmenn, som trosser alle odds for å lykkes, og kjemper for det de tror på. I Norge har filmatiseringer som Den 12. mann, Max Manus og Kampen om tungtvannet fortalt hvordan motstandsmenn og – kvinner – gjorde det de kunne for å frigjøre Norge.

I sin nyeste film, A Hidden Life, utforsker regissør Terrence Malick hvordan den østerrikske bonden Franz Jägerstätter nektet å kjempe for nazistene og sverge troskap til Hitler.

Bondens nei

Året er 1939 og vi blir tatt med til St Radegund i Østerrike. Landsbyen ligger tett opp mot Alpene, ikke langt fra grensen til Hitlers Tyskland. Omringet av snøfylte fjelltopper, grønne enger og høye fossefall, lever bøndene Franz Jägerstätter (August Diehl) og kona Fani (Valerie Pachner) sammen med sine tre døtre. Dagene er fylt med kjærlighet, høsting, såing og vedlikehold av gården. Et eden, skjermet fra resten av verden. Men harmonien varer ikke lenge.

Den idylliske stillheten i fjellene blir avbrutt av en truende summing fra et fly. Franz, som så mange andre østerrikske menn, blir sendt til en militærleir for å bli trent opp til å bli en soldat for Nazi-Tyskland. Med stor tvil kommer han tilbake til Radegund, og han blir stadig mer motvillig til å hjelpe fascistenes kamp. En krig han ikke tror på.

Franz blir igjen innkalt til militæret, men denne gangen nekter han. Dette fører til at han blir arrestert for landsforræderi. Hjemme i landsbyen må Fani kjempe sin egen kamp. Hun må ta seg av barna og gården, samtidig som resten av landsbyen er forgiftet av nazistenes ideologi.

Både Franz og Fani vet at dette valget kan lede til døden. Det er ikke småtterier å velge å dø for det man tror på, særlig når veien til giljotinen er smertefull og ensom. Malick viser på mesterlig vis hvordan Franz kjemper mot samvittighetskvaler og hva som er rett og galt.

En visuell krigsfilm

Regissør Terrence Malick står bak filmer som Badlands (1970) og The Tree of Life (2011), og er kanskje mest kjent for sitt mesterverk om andre verdenskrig: Thin Red Line (1998). Han har fått 15 Oscar-nominasjoner og vant Palme d’Or for sin film fra 2011. Han er også en myteomspunnet mann, siden han sjeldent gir intervjuer og har en tendens til å ikke dukke opp på egne premierer.

Les også: Superegissør Terrence Malick er ikke som alle andre

A Hidden Life fikk seks minutter med stående ovasjon under verdenspremieren på 2019-utgaven av filmfestivalen i Cannes. Denne hyllesten, samt at filmen kommer på kino i den såkalte «award season», har gjort at mange forventer at Malicks krigsfilm vil få Oscar-nominasjoner.

Malick bruker naturen, begrenset med dialog og lar seeren fundere på de store spørsmålene gjennom filmen. Hver eneste scene kunne vært et maleri, og er nydelig skutt av fotograf Jörg Widmer.

Valerie Pachner som Fani Jägerstätter.

Fra nazioffiser til motstandsmann

Filmen ble til i løpet av kun åtte uker, og skuespillerne gikk gjennom intensive periode i innspillingen. Mange vil kjenne igjen August Diehl fra den nervepirrende scenen i kjellerpuben fra Inglorious Basterds, der han spilte Gestapo-offiseren Major Hellstrom, som avslører den amerikanske spionen.

Valerie Pachne og August Diehl spiller hovedrollene i A Hidden Life.

Malick er kjent for å bry seg fint lite om manus eller hovedroller underveis i prosessen. Dette løse forholdet til rammer gjør at han lar scener oppstå organisk på settet, og kan gjerne redigere bort sentrale roller i postproduksjonen.

Diehl er en merittert skuespiller i Tyskland, men forteller at Malicks metode var en ny utfordring.

«Det tok litt tid å bli vant til, det må jeg innrømme. (…) Du vet hva du skal gjøre i ti minutter, enten det er å underholde, være interessant eller annet. Men etter disse ti minuttene faller man inn i et sort hull, og du har ingenting å gjøre. Dette er muligens det mest interessante øyeblikket, og det er dette han (Malick) venter på», har Diehl sagt til Salon.com.

A Hidden Life stiller krav til deg som seer, og er en krigsfilm helt utenom det vanlige.

Filmen har norgespremiere 10. januar. Kjøp billetter her.