Pensjon er ikke alltid like lett å få taket på, hverken for arbeidstaker eller arbeidsgiver. Duvi gjør pensjon enklere, rimeligere og bedre ved å samle all pensjon i en konto. Nå ønsker også staten å gjøre det samme, og har vedtatt at alle skal få sin egen «pensjonskonto».

La oss først forklare hva pensjonskonto er.

Våre folkevalgte på Stortinget har bestemt at det skal bli endringer i innskuddspensjonsloven. Nå skal arbeidstakere med denne ordningen få alle pensjonspengene fra alle sine arbeidsforhold i privat sektor samlet i en egen pensjonskonto. Har du hatt mange arbeidsgivere vil det nå bli enklere å se hvor mye du har til disposisjon den dagen du skal ta ut pengene.

Samtidig har de folkevalgte bestemt at alle som har krav på pensjonssparing skal få det fra første arbeidsdag. Det gjør de ved å fjerne den såkalte ettårsregelen som innebærer at man skulle være ansatt i minst ett år for å få med seg pensjonssparingen. Er du korttidsansatt er dette en gladnyhet, men for arbeidsgivere blir pensjon bittelitt dyrere.

Detaljene og når disse nye reglene trer i kraft er det for tidlig å si noe om, men at det blir enklere og bedre er det ingen tvil om.

Ønsker du å ligge i forkant av lovendringene kan Duvi hjelpe deg. Følg denne lenken for å lese mer.

Dette betyr endringene for arbeidsgiver

Selv om penger er penger, er du som arbeidsgiver med på å gi noe tilbake til de ansatte. Nordmenn flest bryr seg lite om pensjon før den utbetales, og derfor er arbeidsgiver styrende i forvaltningen av størsteparten av det norske folks tjenestepensjonformue.

Formålet med lovendringen er at den enkelte skal få mer i pensjon for hver krone som går til pensjonssparing. Pensjonskontoen kommer til å ligge i arbeidsgiverens pensjonsordning eller hos pensjonsleverandøren den ansatte velger.

Når arbeidstaker får all pensjon samlet på en konto vil det gjøre at man unngår unødvendige kostnader og gebyrer som oppstår når pensjonen er spredd blant flere leverandører.

Du kan lese mer om pensjon for bedrifter på Duvi.no.

Fjerningen av ettårsregelen medfører at bedrifter med korttidsansatte får litt større pensjonsregning. I dag gir ettårsregelen arbeidsgiver rett til å holde tilbake pensjon fra ansatte som har kortere arbeidsforhold enn ett år. Pengene disse arbeidstakerne har tjent opp ble tidligere tilbakeført til bedriften. Slik vil det altså ikke være lenger.

Ifølge FriFagbevegelse kommer denne regningen på 350 millioner kroner. Det kan høres ut som mye penger, men for de fleste arbeidsgivere vil ikke beløpet være en gigantisk utgift. Beløpet blir cirka 1.8 prosent av lønnen til hver korttidsansatte.

Som arbeidsgiver vil du nå være med på å sikre at alle ansatte får pensjon – også de som har jobbet for deg i kortere perioder. Men bedriften kan også sørge for å gi sine ansatte bedre pensjon uten at det koster en krone mer.

– Det er ekstremt viktig at den ansatte har en langsiktig spareprofil, og det er ensbetydende med en høy aksjeandel. I tillegg må arbeidstakeren unngå unødvendige og ødeleggende nedtrappingsmodeller. Dette kan arbeidsgiver være med på sikre at arbeidstaker får – uten at det koster en eneste krone mer, sier Asbjørn Erdal i Duvi Pensjon.

Asbjørn Erdal i Duvi Pensjon vil gjøre pensjon enklere for arbeidsgiver og arbeidstaker.

Pensjon blir enklere for arbeidstakeren

Har du kontroll på all pensjon du har opptjent som arbeidstaker? Dette kan være en jungel av begreper, ulike avtaler og tall. Hos Duvi kan du allerede nå samle all din innskuddspensjon i en og samme konto, slik at du enklere kan få oversikt og være sikker på at din pensjon ivaretas.

Dersom du har innskuddspensjon gi deg bedre oversikt over det du faktisk har oppspart. Med den nye pensjonskontoen får nær 1,4 millioner arbeidstakere i privat sektor samlet pensjonen sin fra ulike arbeidsforhold på én pensjonskonto.

– Det gir arbeidstakerne mer pensjon for hver sparte krone, fordi forvaltningen blir mer effektiv. Og de får bedre oversikt når de slipper å forholde seg til pensjonssparing fra ulike arbeidsgiveres pensjonsordninger. Dette gir en enklere hverdag for folk, sa finansminister Siv Jensen i en pressemelding da forslaget ble lagt frem.

Pensjon vil bli enklere og bedre for både arbeidstaker og arbeidsgiver når alle ansatte i privat sektor får en egen pensjonskonto.

Duvi gjør pensjon enklere i dag, og du kan være forut disse endringene allerede nå. Les mer om Duvi her.