De aller fleste av oss har ulike ting til ulike anledninger. Ta sko, for eksempel: De færreste går i de samme skoene til dress som til jeans – rett og slett fordi ett par sjelden passer til begge deler.

Når det kommer til briller, derimot, så er de fleste av oss gjerne ikke like opptatt av å ha flere par å velge i. Men det bør vi være, skal vi tro brillestylist i Specsavers, Stine Westlund.

– Briller har jo hedersplassen midt i fjeset, og spiller en stor rolle for stiluttrykket. Derfor bør de definitivt velges med omhu og ut fra antrekk og anledning, mener hun.

En god nummer to

Westlunds generelle anbefaling er at brillebrukere bør ha minst to par å veksle mellom: En casual brille, som er anvendelig og passer til det meste i hverdagen – og en litt mer vågal variant, som utfordrer litt og tar større plass i antrekket.

– Mange finner gjerne ett par briller de føler seg trygge i, og så blir det med dem. Men husk at briller er en vanesak: Det tar litt tid å venne seg til og se seg selv med nye innfatninger, så prøv deg fram – og vær litt tålmodig.

Det å gå til anskaffelse av et ekstra par briller, trenger ikke en gang å koste deg noe ekstra. Hos Specsavers får du nemlig alltid to briller til prisen av én.

Westlund tror spesielt at menn kan få mye ut av å ha en fyldig og gjennomtenkt brillegarderobe.

– Mens vi kvinner gjerne bruker sminke, smykker og hårpynt for å gjøre stilen vår individuell, har menn færre verktøy å leke seg med. Briller er derfor et perfekt verktøy for menn som vil utvikle stilen sin og variere mellom ulike uttrykk.

5 folk – 10 briller

For å illustrere poenget sitt, inviterte stylisten fem personer til å boltre seg i den splitter nye kolleksjonen fra hiphopstjernen will.i.am – en kolleksjon full av nyskapende briller.

Hver av dem fikk velge ut to favoritter fra kolleksjonen – og resultatene ble naturlig nok svært forskjellige.

– Denne gjengen illustrerer veldig godt hva briller gjør med stiluttrykket, og hvor ulikt uttrykk man får med én brille kontra en annen, konstaterer Westlund.

Nedenfor kan du møte fem kule folk og deres ulike brillepersonligheter!

Carl Amadou Seck (23): – Jeg har alltid likt å teste grenser stilmessig

Carl falt for W10V fra will.i.am-kolleksjonen.

Hvordan vil du beskrive stilen din?

– Den er varierende, men for det meste casual athletic. Jeg liker løse tekniske plagg, og trives både i sterke farger og i helsvart. Jeg har alltid likt å teste grenser stilmessig, og bruker kreativiteten min til å skape en individuell stil. Jeg er glad i å leke meg, og kan godt finne på å klippe opp et plagg, eller å sette på en patch for å pynte opp litt.

Hva er viktig for deg når du skal velge briller?

– Først og fremst at jeg føler meg komfortabel i dem, at de sitter godt, og at de dekker en god del av synsfeltet. Når det kommer til uttrykket, foretrekker jeg litt mer subtile briller, med smal innfatning. De er anvendelige og enkle å matche til de fleste antrekk. Og ettersom jeg har iøynefallende stil for øvrig – med mye hår, smykker og farger, føler jeg at det ville blitt veldig prangende med mer markante briller.

Hva var det du falt for ved W10V og W08V fra will.i.am-kolleksjonen?

– W10V er perfekte hverdagsbriller. De er subtile, akkurat som jeg snakket om, og jeg liker at de er runde og får meg til å se litt nerdete ut. W08V er litt mer formelle, så dette er brillene jeg ville valgt å ha til penere anledninger, når jeg er iført skjorte eller dress.

Passformen på W08V av will.i.am er perfekt for Carls ansikt, ifølge Stine.

Stines kommentar:

– Carl har en oval ansiktsfasong og kler mange typer briller. W10V er en statement-brille med et mykere uttrykk, og det gjør den enkel å kombinere med hans kreative stil. W08V er ganske lik i fasongen, men den markante rammen skaper et helt annet uttrykk. De graderte fargene i dyppet effekt, skaper en fin kontrast og gjør den mer spennende. Begge brillene har perfekt passform til ham.

Joakim Nyquist (31): – Mer komfortabel enn jeg hadde trodd

Hvordan vil du beskrive stilen din?

– Casual comfy streetwear! Det er for det meste sneakers og hettegensere det går i. På brillefronten er jeg derimot ganske konservativ.

Joakim ikledd W06V.

Hva er viktig for deg når du skal velge briller?

– Jeg har alltid vært opptatt av at de ikke skal være for prangende, og føre til at fjeset mitt forsvinner helt. Men jeg vet med meg selv at jeg gjerne kunne våget å tøye strikken litt og prøve noe nytt. Det finnes jo så mange kule innfatninger der ute!

Hva var det du falt for ved W06V og W09V fra will.i.am-kolleksjonen?

– W06V er i utgangspunktet en brille jeg ikke hadde trodd jeg vill føle meg komfortabel i, men så fort jeg fikk prøvd den på oppdaget jeg at den satt veldig godt. Selv om den har litt tykkere ramme oppe enn hva jeg er vant til, føltes den ikke for fremtredende, og jeg synes både fargene og fasongen funket veldig fint. Den kan definitivt bli en ny hverdagsfavoritt! Jeg synes W09V var dødskul med en gang jeg så den, men var litt redd for at den skulle bli litt mye med den tofargede fronten. Etter å ha gått litt med den, synes jeg derimot det var ganske tøft. Det er en brille jeg kunne brukt som prikken over i’en til et spesifikt antrekk – for eksempel når jeg vil kle meg litt originalt på fest.

Stines kommentar:

– Joakim har et hjerteformet ansikt, og kler både strammere og mer avrunda linjer. W06V faller helt perfekt i fjeset hans, og sitter helt midtstilt. Det lekre gullmetallet og de varme bruntonene er dessuten helt riktig til hans farger, og jeg synes denne brillen gir han en veldig fin og sofistikert look. W09V er litt mer casual cool og edgy, og den unike formen står veldig fint til Joakims ansiktsfasong.

W09V er en mer edgy variant av pilotbrillen.

Jonas Ulfsønn Aam (20): – De må være elegante på en laidback måte

Hvordan vil du beskrive stilen din?

– Den er urban og inspirert av skatemiljøet jeg er i, så jeg går som regel i hoodies og Vans. Jeg synes rappere er en god inspirasjonskilde for å prøve å våge litt mer stilmessig. De tar den jo ofte helt ut – som Young Thug, som stilte i kjole på et albumcover en gang. Og selv om jeg ikke er helt der, liker jeg å bli inspirert til å ta stilen min ett hakk lenger.

W17S-solbrillen er en av tre i will.i.am-kolleksjonen.

Hva er viktig for deg når du skal velge solbriller?

– Jeg liker at de har en litt elegant finish, men at det samtidig ser ut som om jeg har gått med dem et par år, sånn at totaltuttrykket blir litt laidback. Favorittene mine gjennom tidene er et par pappa kjøpte i Frankrike med litt nedtonet skilpaddemønster.

Hva var det du falt for ved W16S og W17S fra will.i.am-kolleksjonen?

– Jeg liker den tidløse looken på W16S. Jeg er veldig fan av smale sølvinnfatninger, og synes det var ekstra fint og behagelig med det svarte acetatet på enden av stengene. W17S er klassiske, men har samtidig en urban vibe – og det er helt perfekt for min smak og stil. Jeg liker dessuten kontrasten mellom blank og matt overflate og den lille logoen i gull. Et shiny element er alltid bra!

W16S sitter som et skudd på Jonas, mener brillestylisten.

Stines kommentar:

– Jonas har et nett ansikt, og kler derfor veldig godt runde briller. De smale stålinnfatningene på W16S gjør seg virkelig til fjeset hans, samtidig som den doble nøkkelbroen tilfører litt coolness. W17S er litt mer oversized – og solbriller kan gjerne være det. Denne modellen er litt mer sofistikert enn den forrige, og gjør seg derfor veldig godt til litt mer formelle anledninger.

Martha Gausdal (28): – Jeg føler meg mye mer stilsikker med kule briller

Martha med W02V av will.i.am.

Hvordan vil du beskrive stilen din?

– Den er litt sirkus. Jeg liker skarpe kontraster, blonder, fjær og skinn, og stoffer av høy kvalitet. Jeg kler meg etter humøret, så stilen min endrer seg fra dag til dag: Jeg kan gå i pinstripe-dress en dag, og selebukser den neste. Jeg elsker å eksperimentere med ulike uttrykk! Generelt vil jeg si at stilen min er ganske unisex. Litt sånn Twiggy møter Tom Ford.

Hva er viktig for deg når du skal velge briller?

– Det viktigste er at de passer ansiktsformen min og at de ikke er for smale. Jeg liker dem heller litt for store enn for små, og faller gjerne for modeller som er maskuline, men elegante. Ettersom jeg har en så varierende klesstil, har jeg også 6-7 par med briller som jeg veksler mellom. Jeg føler meg mye mer stilsikker når jeg topper antrekket med et par kule og passende briller.

Hva var det du falt for ved W02V og W18S fra will.i.am-kolleksjonen?

– Fasongen på W02V er helt fantastisk! Den er både maskulin og feminin på samme tid, og jeg liker at overflaten er glossy oppe og matt nede. Og så synes jeg den nydelige kirsebærfargen funker fint til meg som er så lys. W18S er litt mer glam, og jeg elsker skilpaddeprint. Det er helt fantastisk, og jeg kan aldri få nok av det! Dessuten var begge parene veldig gode å ha på, og det er viktig. Jeg har hatt mye vondt bak ørene på grunn av vonde briller.

Cateye-formen på W18S gjør den super posh!

Stines kommentar:

– W02V sitter helt riktig på Martha. Øynene faller fint i glasset, og fargen skaper en veldig fin kontrast til det lyse håret og framhever de blå øynene hennes. W18S er en super-posh camo-cateye, som passer Marthas stil perfekt. I tillegg kler de lekre linjene ansiktet hennes veldig godt.

Erlend Grimsrud (26): – En gyllen mulighet til å tilføre litt edge

Hvordan vil du beskrive stilen din?

– Den er ganske klassisk og avslappa, men med en liten edge. Jeg kler meg gjerne i svart eller andre nøytrale toner, men liker å eksperimentere litt med hår og briller. Jeg liker å skille meg ut.

Pilotvarianten W16S gjør seg også som brille. Hos Specsavers kan man få alle solbriller med klare glass!

Hva er viktig for deg når du skal velge briller?

– At de sitter godt og er komfortable, og så må de liksom være «meg». Jeg kan godt falle for en brille som egentlig er altfor stor til fjeset mitt, så lenge jeg føler meg vel i den. Jeg har tre ganske ulike briller: nerdete lesebrille som jeg bruker hjemme, en kul til hverdags, og en mer klassisk som jeg bruker til finere anledninger.

Hva var det du falt for ved W16S og W05V fra will.i.am-kolleksjonen?

– Til pilot å være er W16S veldig enkel og fin. Jeg synes ofte pilotbriller kan bli litt rotete, men denne var stilren og passer til alt. W05V er veldig kul, og for meg en perfekt «pyntebrille». Den stramme maskuline formen får meg til å føle meg mer ordentlig, og jeg liker det mørke skilpaddemønsteret og den kule nesebroen.

Erlend med W05V.

Stines kommentar:

– W16S er jo egentlig en solbrille, som vi har satt klare glass i. De fleste er nok ikke klar over at man kan få alle solbriller hos Specsavers med klare glass, og vice versa. Erlend har en noe smalere ansiktsfasong, og kler derfor denne runde passformen veldig godt. I tillegg synes jeg de er midt i blinken til stilen hans! W05V er mørkere og mer markant, og skaper en større kontrast, og de ravgule spettene i skilpaddemønsteret fremhever de blå øynene hans.

will.i.am-kolleksjonen er tilgjengelig i Specsavers-butikker over hele landet. Se hele kolleksjonen her og finn din nærmeste butikk her.

Alle foto: Juan Antonio Jaime Sanchez