John Arne Riise er først og fremst fotballspiller, men også blogger, kjendis, skiløper og nå fotballagent. Rødtoppen fra Ålesund har hatt mange oppturer og nedturer gjennom sin karriere på og utenfor fotballbanen.

Nå forteller han alt i boken «Fordeler og ulemper ved å være John Arne Riise». Boken har fått gode anmeldelser og er den første norske fotballbiografien som selges til utlandet, både i Asia og i England.

Riise kan fortelle om mobbing i barndommen, tre ekteskap, en avlyst steriliseringstime og luksuslivet som kjendis. På gressmatta har han også opplevd mye – inkludert å nesten ødelegge alt for klubben sin i Champions League-finalen i 2005, rett etter at han har vært med på en vanvittig opphenting …

Bruk rabattkoden ‘zorro’ og få «Fordeler og ulemper ved å være John Arne Riise» til kun 279,-

Meldte seg frivillig

Mirakelet i Istanbul vil de fleste Liverpool-supportere ha friskt i minne.

Liverpool blir rundspilt i førsteomgangen og går inn i garderoben med tre mål mot og lav selvtillit.

Mens Riise, Gerrard, Carragher og de andre Liverpool-legendene får en motivasjonstale av Benitez, hører de Liverpool-supporterne synge «You’ll never walk alone» fra tribunen. Scouserne entrer banen med hevet hode og klarer å sette ballen i nota tre ganger på seks minutter i andre omgang. Riise har en målgivende pasning.

Kampen må avgjøres på straffespark. Rødtoppen har selvtilliten i behold og melder seg frivillig til å være blant de utvalgte straffeskytterne.

Så er det to ting som går galt. Han har ikke registrert at Dida kaster seg til høyre hver gang. I tillegg viker han fra planen sin om å gå for rå kraft, han vil plassere. Årsaken er at krampa sitter i beina etter 120 minutter spilt. Det ender med en redning ved stolperota av den brasilianske keeperen.

Heldigvis er Jerzy Dudeks spaghettibevegelser gode nok til at han redder den avgjørende straffen til Shevchenko.

– Jeg kan ikke fatte og begripe at jeg har vunnet Champions League, sier Riise til fotball-podcasten Heia Fotball.

Tidligere fotballstjerne John Arne Riise forteller om drama på og utenfor banen i sin nye biografi.

Slagene i Drammen

Utenfor banen har luksuslivet som kjendis og en flau SMS-utveksling kapret overskrifter. Det samme har flere slåsskamper.

I september 2003 samles landslaget etter de har kommet hjem fra en surt 1-0 tap mot Bosnia-Herzegovina. Stemningen er til å ta og føle på, men Nils Johan Sembs menn må forberede seg til neste match mot Portugal.

Riise og Carew ender i en diskusjon som kulminerer i den mye omtalte slåsskampen på spillerbussen, eller «Slagene i Drammen» som media døpte hendelsen, der to av de største unge fotballhåpene i Norge barket sammen i spillerbussen.

Carew ble sendt bort fra spillerhotellet og Riise fikk bli.

I boka skriver Riise dette:

«Fy f … som jeg angrer på alt som skjedde den dagen».

Venstreslegga

I hans tid i Liverpool er han kanskje mest kjent for sine knallharde langskudd og offensive rolle som venstreback.

Noen mål betyr mer enn andre, og ett han særlig husker er drømmetreffet mot rivalen Manchester United. Fansen synger hans sang før ballen suser i nettet bak Barthez.

– At en liten gutt fra Ålesund, som scorer et sykt mål mot Man Utd hadde to egne sanger i en klubb som Liverpool, var langt over mine villeste fantasier som 21-åring. Det var helt vilt. Da føler man seg uovervinnelig, og jeg gikk på skyer, selv om det privat ikke gikk like bra. Men likevel fløyt jeg på en sky. Klubben fikset alt for meg, jeg elsket å trene og fikk nye venner. Man tenkte ikke på der og da hvor stort det var, har Riise sagt i et intervju med Liverpool.no.

«Fordeler og ulemper ved å være John Arne Riise» gir et unikt innblikk i livet som en ung fotballproff med mye medieoppmerksomhet. Dette er boken som både Liverpool-supportere, fotballinteresserte og alle andre vil få mye glede av. 

Bruk rabattkoden ‘zorro’ og bestill «Fordeler og ulemper ved å være John Arne Riise» til kun 279,-