Få ting fascinerer like mye som en bona fide heltehistorie. Og blant alle heltefortellingene som er blitt fortalt siden tidenes morgen, er det ingen som slår historiene om underdogs.

En eller få menn eller kvinner som slåss mot overmakt, monstre, mutanter og ondskap.

Underdog-fenomenet er selvsagt noe som Hollywoods filmskapere for lengst har skjønt sprengkraften i, og amerikanske heltefilmer er det mange av.

Ytterst få av dem er imidlertid av samme kaliber som straks kinoklare The Magnificent Seven, en actionfest av en film om sju dusørjegere slår seg sammen for å redde en liten landsby fra en gjeng brutale banditter.

Filmen har en veritabel bøtteballett av stjerner i hovedrollene, Antoine Fuqua (Training Day) i registolen, og er skrevet av True Detective-skaper Nic Pizzolatto.

Mer om filmen litt seinere. Men først: hvorfor er det slik at vi (nesten) alltid holder med underdogen?

Faktisk er de psykologiske mekanismene som får oss til å ta parti med den svakeste parten hardkodet inn i skallen vår, og flere studier bekrefter dette.

En undersøkelse fra 1991 viser at mer enn 80 prosent av oss vil heie på den svakeste parten, hvis valget stod mellom to lag hvor det var store forventninger til at det ene laget skulle gå av med seieren.

Hvem kan for eksempel glemme de herlige islendingene under sommerens fotball-EM?

island

Det oppfattes som rasjonelt å holde med underdogen.

Derfor er det så viktig for Donald Trump – som jo egentlig er en styrtrik New York-forretningsmann med modellkone – å plassere seg selv i rollen som underdog mot Hillary Clinton.

At han har en sjanse til å bli USAs neste president, tilskrives i stor grad amerikanernes forkjærlighet for å se noen lykkes selv om de tilsynelatende har alle odds mot seg.

Hvorfor er det slik?

Vel, alt tyder på at de fleste mennesker har en iboende sans for rettferdighet.

Resultatet av dette er at vi heier på underdogen fordi han eller hun jobber like hardt som favoritten, selv om de i utgangspunktet ser ut til å kjempe mot vindmøller.

Når vi ser slik oppførsel er det noe i oss som vil belønne innsatsen som underdogen legger inn.

Og dermed er vi tilbake ved årets utgave av The Magnificent Seven, som jo er basert på en av de mest berømte underdog-historiene i moderne tid.

Filmen har nemlig utspring i kultklassikeren ved samme navn fra 1960, og i årets versjon møter vi store navn som Chris Pratt, Denzel Washington og Ethan Hawke.

Washington spiller lederen Chisolm, og her oppsummerer den oscarvinnende skuespilleren underdogen ganske godt:

– Det er de som er satt på jorda for å beskytte de uskyldige. Chisolm er rett mann til rett tid for denne byen. Han er en ensom ulv. Uredd. En mester med skytevåpen uten å være en skrytepave. Han er en ensom, modig og ærlig mann som ikke er spesielt god med folk.

Settingen er 1800-tallets Amerika, og vi lover blod, størkna mannesvette og tårer av bly når det drar seg til. Regissør Antoine Fuqua har valgt å skyte filmen så autentisk som mulig for få den rette western-følelsen.

(l to r) Vincent D'Onofrio, Martin Sensmeier, Manuel Garcia-Rulfo, Ethan Hawke, Denzel Washington, Chris Pratt and Byung-hun Lee star in Columbia Pictures' THE MAGNIFICENT SEVEN.
(l to r) Vincent D’Onofrio, Martin Sensmeier, Manuel Garcia-Rulfo, Ethan Hawke, Denzel Washington, Chris Pratt and Byung-hun Lee star in Columbia Pictures’ THE MAGNIFICENT SEVEN.

Filmen har allerede hatt premiere under filmfestivalen i Toronto, og kritikerne har ved flere anledninger hyllet regissør Fuquas actionfylte og underholdende epos.

Indiewire kaller for eksempel filmen «overraskende frisk»:

– En herlig kjemi mellom skuespillerne, og en subtil politisk undertone gjør at filmen føles ny, til tross for velkjent tematikk, skriver  kritiker David Ehrlich.

Det er også interessant at den originale The Magnificent Seven er basert på den japanske kultfilmen Seven Samurai — hyllet over hele verden som en av verdens beste filmer.

Handlingen utspiller seg i 1500-tallets føydale Japan, hvor en liten landsby hyrer inn syv samuraier for å beskytte dem mot banditter som vil stjele både kveg og avlinger.

På samme måte som i The Magnificent Seven er de syv samuraiene i kraftig mindretall, men de viker ikke av veien for å gå all in og formelig slakte fienden.

Og handlinger som dette liker altså hjernene våre. Svært godt.

Filmen regnes som et moderne mesterverk og har vært inspirasjonskilde for utallige film- og TV-versjoner.

The Magnificent Seven har kinopremiere fredag 23. september.

seven