CEO i Ving, Christian Grønli, har jobbet i reiselivsbransjen siden 1986. Blant alle destinasjonene han har utforsket opp gjennom årene, er det særlig étt sted han stadig vender tilbake til: Gran Canaria.

– Før Gran Canaria hadde jeg ikke noe forhold til det å reise “til Syden”. For meg var det helt utrolig å komme ned til et land i så sterk kontrast til Norge bare 5 timer unna med fly. Den opplevelsen har preget meg resten av livet, forteller Grønli.

Denne vinteren drar reiselivseksperten med flyet til Gran Canaria for 20. gang. Her får du insider-tipsene til hva du bør få med deg på den solfylte øya.

Ha en plan

Det er særlig ett spørsmål du bør ha i bakhodet før du drar til Gran Canaria, mener eksperten. Hva er det du liker som person, og har behov for på din ferie?

CEO i Ving, Christian Grønli. Foto: Filter Partner

– Det finnes noe for alle på denne øya. Folk har en tendens til å undervurdere Gran Canaria. Det er tullball. Gran Canaria er et utmerket sted, men du må ha en plan. Du må vite hva du skal, og hva du vil oppleve, forteller han.

De som ferierer i Puerto Rico vil kanskje mistrives i Puerto de Mogán. De som ferierer på Costa Meloneras, kjent som den mer eksklusive delen av Gran Canaria, ville kanskje få sjokk av Puerto Rico. Selv foretrekker Grønli sydkysten på øya.

– Hver november reiser kona mi og jeg til Puerto de Mogán, helt på sydkysten av øya. Der har vi funnet vårt favoritthotell som har alt det vi er på jakt etter, pluss litt til. Hotel Cordial Playa Mogán har en fantastisk vakker hage, med planter og palmer fra hele verden, som får meg i godt humør når jeg står opp om morgenen. Det er dessuten meget god service og god mat uten å være overdådig.

Visste du at den lille fiskelandsbyen omtales som Gran Canarias Venezia på grunn av sine mange kanaler og trange, stemningsfulle gater som går mellom de små, vakre husene? Les mer om reisemålet her.

Idylliske Puerto de Mogán.

Også Las Palmas på nordsiden av øya har noe helt eget, forteller reiselivseksperten.

– Det er en storby, ikke som Oslo, men det bor noen hundre tusen der. Det er nesten ikke turister der heller. Det har ikke blitt bygget et hotell i området der siden 60- eller 70-tallet. Las Palmas har også Europas kanskje fineste bystrand, Las Canteras, som er to kilometer lang. Dette er med andre ord noe for deg som søker både storby- og lokalpuls. Små smug, trange gater og en liten perle av et marked med ferskt kjøtt, fisk og grønnsaker er verdt turen i seg selv.

Reiser du med små barn, må dette legges til rette for, råder eksperten.

– Dette blir ferie på barnas premisser. Her bør boforholdene være praktisk lagt til rette med for eksempel basseng og tilgang til aktiviteter. Det er også en klar fordel å bo strandnært til fine, langgrunne strender. Vi har selv reist med våre barn til Gran Canaria opptil flere ganger, og da har Sunwing – vårt barnekonsept – passet oss bra.

Tips: Ved det populære Sunwing Arguineguín Seafront bor du fantastisk fint rett ved havet. Leilighetene er moderne og har utsikt mot både hotellets hage og Atlanterhavet. Dessuten har du alt det Sunwing Family Resorts alltid tilbyr – et stort bassengområde med oppvarmet vann, Mini Land og profesjonell underholdning.

Les mer om hotellet her. 

Velg de små, lokale smugene

Med 300 soldager i året byr det kanariske kjøkkenet på et fargerikt spekter av velsmakende retter og lokale råvarer. Ikke minst har Gran Canaria alltid vært et samlingspunkt for mange forskjellige kulturer, og kjøkkenet har fått sitt særpreg fra ulike nasjonaliteter.

Lær mer om det kanariske kjøkkenet her.

– Det er en restaurant i Puerto de Mogán som vi alltid drar tilbake til: Que Tal By Stena, som ligger midt i havnen, i et lite, trangt smug. Det er intet mindre enn et matshow, med svensk-norske eiere. Kombinasjonen av delikat, lekker mat på høyt nivå og en svært hyggelig atmosfære gjør den til en av øyas mest populære. Det er en bordsetting klokken 20 hver dag, med plass til 26 personer. Jeg telte sist jeg var der. Jeg anbefaler å bestille bord på forhånd, for det er alltid fullbooket, sier Grønli.

En annen favoritt er den lille, italienske restauranten Riva, som ligger godt gjemt ved kanalen. 

– Riva har blant annet en foccacia med fersk burrata som er bedre enn jeg har spist i Italia! Restauranten er drevet av italienere. Det er en grunn til at Puerto de Mogán blir kalt Lille Venezia, forteller Grønli.

En klassisk kanarisk ost: Queso Majorero!

Selv feinschmeckere har noe å se frem til på Gran Canaria. To restauranter på øya har fått stjerne av Michelinguiden.

– Den ene restauranten, Los Guayres, er faktisk restauranten på hotellet vi vanligvis bor på. Kjøkkenet er en uvanlig kombinasjon av kanariske råvarer med et innovativt preg og en og annen antydning til internasjonal innflytelse, sier Grønli.

Når det gjelder vinproduksjon på Kanariøyene, er Lanzarote blant de fremste med sin unike produksjonsmetode på vulkanske skråninger. Men det produseres også svært god rødvin på Gran Canaria. I 2018 ble vinen Lava fra Gran Canaria trukket frem som topp 5 i Spania av den tidligere vinkelneren Ferrán Centelles på El Bulli. For en hyggelig penge kan du smake god, lokal vin på flere klassiske vin-bodegaer.

– Bruk de lokale tilbudene. Hvorfor skal du sitte og drikke chilensk vin som er frakta rundt halve kloden når det tross alt dyrkes vin der? Det gjelder forøvrig alt på Gran Canaria: forsøk den lokale honningen, den lokale osten og skinken. Det er ofte det beste. Vi kjøper alltid med oss lokale skinker og oster hjem. En gang kom jeg hjem med et helt lår i sekken på 13 kg – og måtte følgelig deles ut til venner og familie.

Tips: Besøk destilleriet Arehucas på Gran Canarias nord-østre del for å smake på Kanariøyenes nasjonale likør, Ron Miel. Her kan du merke deg alle autografene på et eikefat fra kjente personer som har vært innom samt skaffe deg en flaske eller to av den berømte likøren i Spania. Flere lokale varmer seg på en Ron Miel til deres morgenkaffe før solen står opp.

Bruk naturen

Ønsker du mer enn sol, bad og mat er Gran Canaria en fantastisk destinasjon for både vandring og sykling. Dra opp i fjellene, nyt utsikten eller besøk idylliske små landsbyer som står i sterk motsetning til strandlivet og de pulserende nattklubbene.

– Jeg er veldig glad i å gå i fjellet, løpe og trene på denne øya. Det er vakkert og spektakulært, og på én fottur kan du passere flere klimasoner. Roque Nublo er for øvrig det høyeste punktet på Gran Canaria – en klippe som står opp, bare en kort kjøretur fra havflaten. Opp gjennom daler på svingete veier, tropisk regnskog og palmer som vokser og opp dit, ender du til slutt på toppen med utsikt over det hele. Det er flott.

Tips! Ta lokalbussen opp i dalen i Mogán og stopp på holdeplassen før, ved en gammel mølle. Der går det en sti opp på fjellet innerst i dalen. Turen anbefales ikke for alle da den er bratt og krevende, men utmerket for de som er glad i å gå i fjellet her hjemme. Usikker på om du finner frem? Hver eneste morgen står turgåere klare med staver og sekk i bunn av stien – bare følg dem.

Roque Nublo

Velg et gunstig tidspunkt

Med sitt stabile vær er Gran Canaria et perfekt reisemål – hele året. Men det finnes tidspunkt som er gunstigere enn andre.

– Er du glad i varme på kroppen, men vil unngå hete, skal du reise på vinteren. Oktober og november har perfekt temperatur for nordmenn som liker en behagelig varme. Det samme gjelder mars og april.

Om sommeren kan du vente deg temperaturer på 28 – 29 grader en vanlig dag på Gran Canaria. Sommeren betyr imidlertid skolefri, hvilket betyr langt mer hektiske perioder på øya.

– De beste dealene får du som regel i april – mai, og i august. Da er folk ferdige med ferie, skolen er i gang, men flyene går og må fylles. Fra 15. august til 10. september kan du gjøre gode kupp. Samme i slutten av mars til begynnelsen av mai, minus påsken. Kanskje også første uken i januar, da er færre på hugget med å bestille tidlig. Jula derimot, er spesielt dyrt, forteller Grønli.

Pico de las Nieves er den høyeste toppen på Kanariøyene, og herfra kan man skimte El Teide i horisonten. I midten er Roque Nublo.

Går aldri av moten

Med solrik kyst, fine sandstrender, spennende natur, sjarmerende småbyer og et variert utvalg av aktiviteter kommer Kanariøyene aldri til å gå av moten, mener eksperten.

– Her i Norge bor vi nesten på polarsirkelen, og på høsten når det er som mørkest, er det å få litt sol på kroppen gull verdt. Bare 5,5 timer unna med fly er du garantert sol og varme. Skal du ha noe tilsvarende må du fly tre – fire timer lenger. Gran Canaria er trygt, kjent og godt lagt til rette for alle aldersgrupper. At det er god infrastruktur og enkelt å kommunisere setter dessuten mange nordmenn pris på, sier Grønli før han konkluderer:

– Jeg er helt overbevist om at også generasjonene etter oss kommer til å benytte seg av Kanariøyene. 

Kanariøyene har mange flere steder som er verdt å besøke. Flyforbindelsen mellom øyene er veldig god og det går flere daglige avganger med både fly og båt – perfekt for øyhopping! Legg din neste reise til Kanariøyene og finn dine egne favorittsteder.