Opplever du kløe, svie, sårhet eller følelsen av å ha sandpapir på øynene kan det være tegn på tørre øyne, og det er flere grunner til at det oppstår.

– Når vi blunker fordeles en væske som kalles tårefilm seg over øynene våre. Hvis den er i ubalanse, eller det produseres for lite tårefilm, vil vi få plager, forteller Siv Aaseth Sandvik.

Hun er optiker hos Specsavers Husnes, og skal fremover jobbe med et forskningsprosjekt om tørre øyne.

– Kjenner du et generelt ubehag i eller rundt øynene, eller at du ser uklart, så bør du ta en sjekk hos en optiker, oppfordrer Sandvik.

– Da kan optikeren avdekke om symptomene skyldes tørre øyne, en ukorrigert synsfeil, allergi eller andre årsaker.

Les også: Nesten halvparten av alle synstap i Norge kunne vært forhindret.

Fem grunner til tørre øyne

– Det forskes mye på dette økende problemet, og noen studier viser at så mange som 50 prosent av befolkningen over 50 år sliter med tørre øyne. Det tyder på at tilstanden er underdiagnostisert, forteller Sandvik.

Dette er hovedgrunnene til at vi får tørre øyne:

1. Når vi titter på en skjerm blunker vi hele fem ganger sjeldnere enn ellers. Det betyr at det fordeles tårefilm sjeldnere over øynene. Tørr inneluft er heller ikke det beste for øynene.

2. Dårlig øyelokk-hygiene kan gi tørre øyne. Ofte skyldes det tilstander der øyet er irritert, noe som ofte også påvirker tårefilmen.

3. Den ytterste delen av tårefilmen består av et fettlag, og hvis denne ikke er optimal fordamper tårene for raskt og det fører til tørre øyne. Det er kjertler i øvre og nedre øyelokk som produserer dette fettet, eller lipiden, og disse kan også bli tette.

4. Når vi blir eldre endrer tårefilmen seg, og produksjonen går ofte ned. Derfor trenger mange å tilføre tårevæske. Kvinner er mer utsatt enn menn.

5. Kroniske sykdommer som blant annet diabetes, og medisiner, vil også kunne føre til tørre øyne.

Det finnes god behandling for tørre øyne, men det er viktig at du finner ut av hva som fører til plagene, for å få rett anbefaling. Du kan lese mer om tørre øyne her.

Slik forebygger du tørre øyne

– For å forebygge tørre øyne bør du ta pauser fra skjermer, og minne deg selv på å blunke oftere, sier Sandvik.

– Sminke er i utgangspunktet ikke skadelig for øyet, den påvirker tårefilmen mest når du sminker eller like etter. Men det er viktig å fjerne den om kvelden så du ikke gnir det inn i øyet mens du sover. Unngå gjerne eyeliner på våtkanten – da det praktisk talt er å tegne over åpningen til kjertlene som produserer fettstoffet, forteller hun.

Selv med forebygging vil mange oppleve tørre øyne av de ulike grunnene ovenfor, og derfor er det betryggende å vite at det finnes behandling som kan lindre såre og vonde øyne.

Dette er behandlingen

Kunstig tårevæske kan stabilisere tårefilmen. Det finnes mange ulike produkter på markedet, avhengig av i hvilket lag problemet ligger i. En test hos optiker vil kunne fortelle deg hvilken tårevæske som er best for deg.

– Skyldes problemet dårlig øyelokk-hygiene eller irritasjon, så kan noen spesielle våtservietter lette på plagene.

– Varmebehandling kan også lette problemet. Åpningen til kjertlene som tilfører fett i tårevæsken kan bli tette, og da vil en oppvarmet øyemaske kunne varme og dermed åpne opp, sånn at tårevæsken blir optimal igjen.

Optiker Siv Aaseth Sandvik.

Husk etterkontroll

Uansett hvilken behandling du forsøker vil Sandvik anbefale at du gjør valg i samråd med en optiker, og går til etterkontroll etter en måneds tid.

– Da kan vi finne ut av om behandlingen har hatt effekt, eller om vi bør prøve supplerende behandling. Ser vi at det er behov så kan vi også henvise deg videre til en øyelege.

Ønsker du å delta i en studie om tørre øyne?

Universitetet i Sørøst Norge starter i høst forskningsprosjektet «Diabetes, syn og øyehelse», da diabetes er en risikofaktor for tørre øyne. Har du diabetes 2 og er bosatt i Telemark, Vestfold eller Buskerud, kan du sende en mail til vibeke.sundling@usn.no for ytterligere informasjon om prosjektet.