Clint Eastwoods filmer har mange fellestrekk: de har gjerne røtter i amerikansk historie og bæres av tydelige helter – enten det er av den tradisjonelle eller den utradisjonelle typen.

Sully (2016) forteller historien om piloten som landet et fly midt i Hudson-elven. American Sniper (2014) forteller skarpskytter Chris Kyles krigshistorier. Kampene ved Iwo Jima under andre verdenskrig blir fortalt i dobbelthistorien Flags of Our Fathers og Letters From Iwo Jima (2006). Mange av Eastwoods nyere verk har rot i virkeligheten, og hans nyeste film er ingen unntak.

Barskingen og den ultramaskuline Clint Eastwood har blitt en gammel og grå mann: i mai kan han pynte bløtkaka med nitti lys. Han har trolig lagt skuespillerkarrieren på hylla, men vi kan slå fast at han ikke har tatt ut pensjon. Siden 2000 har han regissert og produsert over 15 filmer. Det er med andre ord en produktiv 89-åring som nå er aktuell med Richard Jewell.

Clint Eastwood instruerer skuespiller Olivia Wilde i rollen som journalisten Kathy Scruggs. Alle foto: SF Studios Norge

Fra helt til terrorist

Richard Jewell er basert på en sann historie, som utspilte seg under de olympiske sommerlekene i Atlanta i 1996.

Under en konsert, midt i hjertet av OL-byen, oppdager den snåle sikkerhetsvakten Richard Jewell (Paul Walter Hauser) ved en tilfeldighet en sekk full av eksplosiver. Han varsler politiet og begynner umiddelbart evakueringen av området. Minutter senere går bomben av. Terrorangrepet tar livet av to personer og skader hundrevis. Takket være Jewells regelrytteri og snarsindighet blir flere menneskeliv reddet. Mediene hyller han som en ekte amerikansk helt.

Jewell er en ensom type som bor hos moren sin, og har en noe trøblete fortid som en mislykket politimann. Profileringsekspertene i FBI, blant annet spilt av Jon Hamm (kjent som Don Draper i Mad Men) ser på mulighetene for at det er Jewell som spiller en falsk helt.

Mistankene blir lekket til media, og lokalavisen trykker en sak som identifiserer han som mistenkt. Videre følger en vanvittig heksejakt av både medier og autoriteter for å tvinge Jewell til en tilståelse for noe han ikke har gjort.

Både media og FBI forsøker å presse Jewell (Paul Walter Hauser).

Richard Jewell er en åpenbar kommentar til dagens mediebilde.  Tilliten til de tradisjonelle mediene er dalende og deres etiske retningslinjer blir stadig satt på prøve. Richard Jewells historie er et eksempel på hvordan en vanlig mann kan bli dømt av offentligheten – før det i det hele tatt har vært en rettssak. I et intervju med ABC News forklarer Eastwood det slik:

– Det er alltid tragisk når folk løper avgårde med halvparten av informasjonen, og ikke har hele sannheten med seg. På grunn av konkurransen har pressen ofte et hastverk med å være først ute med noe.

En gammel traver

Du skal lete lenge etter en skuespiller og regissør med en lengre og mer suksessfull merittliste enn «Clint’ern». På 60-tallet var han delaktig i å sørge for at lavbudsjetts spaghetti western-filmer tjente inn mer enn bare en neve dollar. På 70-tallet definerte Dirty Harry (1971) det vi i dag ser på som en klisjé: antihelten som tar loven i egne hender. Den hardbarkede tøffingen viste også bredde i sitt repertoar da han spilte myk mann mot Meryl Streep i The Bridges of Madison County (1995).

Hans siste opptreden i en rolle slik vi kjenner ham best – som en bevæpnet og mysende surpomp – var Gran Torino i 2008. Den siste hovedrollen var som narkokurer i The Mule i 2018.

89-åringen Clint Eastwood har vært like produktiv de siste 20 årene.

Som regissør har han også hentet inn flere av bransjens gjeveste priser. Gjennom karrieren har han vært nominert 41 ganger og høstet totalt 13 Oscar-statuetter. To ganger har han vunnet både beste regi og beste film.

Som The Guardian påpekte tilbake i 2017 har han vært involvert i minst én film i året de siste 53 årene. Clint’ern er en arbeidshest uten like, men har absolutt ingen har planer om å pensjonere seg.

– Jeg liker å holde på med film. Det er fint å ha en betalt jobb, forteller han.

Behandler skuespillerne som hester

Under et intervju på The Graham Norton Show har Tom Hanks, som spilte hovedrollen i Sully, gitt noen smådrypp om hvordan det er å ha en knirkende Eastwood som regissør:

– Han behandler skuespillere som hester. Da han på 60-tallet spilte inn cowboyserien Rawhide skrek regissørene alltid «Action!», noe som gjorde at hestene løp avgårde. Når han er sjefen på sett sier han alt i en veldig rolig og myk stemme: «All right, go ahead». I stedet for å rope «Cut!» sier han bare «that’s enough of that». Det er skremmende som f!

Hovedrolleinnehaver i Richard Jewell, Paul Walter Hauser,  forteller til Jimmy Kimmel at det ikke nødvendigvis er skremmende å jobbe med Eastwood.

– Nei, men det burde vært det! Han får deg til å slappe av og minner deg på at han er en filmelsker selv. (…). Mange av de store regissørene jeg har samarbeidet med tidligere har også denne evnen: de får deg til å roe nervene.

Richard Jewell har premiere 21. februar. Kjøp billetter her.