Folkeinvest gir investorer blant folk flest muligheten til å investere i tidligfasebedrifter. Da småjobb-tjenesten Luado benyttet seg av dem sommeren 2018, fikk de over 180 nye investorer og ambassadører med på laget. CEO i Luado, Jarle Naustvik, forteller mer om suksess-samarbeidet.

Men først, et lite bakteppe:

Luado er en småjobbtjeneste som effektivt kobler boligeiere med flinke private fiksere og håndverkere – hvitt og forsikret. Enten du trenger en hjelpende hånd med å montere IKEA-møbler, klippe plenen eller vaske bilen, er Luado-fiksere klare til å hjelpe deg.

Da Naustvik tilbake i 2016 begynte å gjøre research i det norske markedet fant han raskt ut at eksisterende tjenester var ineffektive og tidkrevende. En viktig årsak til dette var at man i liten grad tok i bruk ny og tilgjengelig teknologi som man så mye av i utlandet.

– Har du en jobb som i utgangspunktet tar noen timer å få gjort, og du må bruke en time på å finne en person til å hjelpe deg med å gjøre jobben – da ender man som regel opp med å gjøre jobben selv eller bare utsette den. Tiden man ender opp med å bruker for å få hjelp blir rett og slett for stor, sier han.

Da Naustvik og teamet startet utviklingen av Luado i 2016, hadde de spesielt to mål for øye: Å utvikle en tjeneste som er effektiv, samt aktivt bidra til å bekjempe svart arbeid og sosial dumping i arbeidsmarkedet.

Ikke bare investorer

Med egne midler og kapital fra et knippe engleinvestorer lanserte Luado sin første løsning i deler av Bærum og Oslo vest i mai 2017. I løpet av kort tid utvidet selskapet til større deler av Oslo sommeren samme år.  Sommeren 2018 lanserte de app, og benyttet seg samtidig av crowdfunding via Folkeinvest.

Luado-teamet i sine kontorer på Frogner. Foto: Filter Studio

– Folkeinvest var Luados første åpne emisjon, og vi fikk overveldende 183 investorer med på laget. Dette var en emisjon som ble gjort i fellesferien, så jeg satt mye på hytta til svigers med hjertet i halsen, sier Naustvik og ler.

Det gründeren ble mest overrasket over, var merverdien denne tjenesten genererte.

– Disse 183 investorene har ikke bare brukt sparepengene sine på noe de tror på, dette er potensielle kunder som besitter erfaring, innsikt og et nettverk som er viktig for oss. De er rett og slett blitt gode ambassadører for oss.

Gjennom kampanjen til Folkeinvest lå investeringene mellom 1250 kroner og opp i flere hundretusener. Men Naustviks erfaring er at bidragsyternes engasjement er minst like viktig som beløpet de investerer. Et konkret eksempel på dette er alle de gode tipsene Luado mottar av sine investorer ukentlig.

–  Under lansering i Bergen, tok vi kontakt med investorene våre der som har god kjennskap til området. Da vi lanserte i Trondheim nylig, fikk vi på plass møter med potensielle partnere takket være investorer derfra. Plutselig har vi en masse folk som jobber for oss lokalt, og som hjelper oss videre, forteller Naustvik.

Slik fungerer Folkeinvest fra A til Å.

Spisset produkt

Flere av investorene i Luado som gikk inn med kapital i Luado kom direkte fra Folkeinvest sin egen database. Dette mener Naustvik er deres største styrke.

Luado er en av mange spennende prosjekter som har fått finansiering gjennom Folkeinvests plattform

– Vi lærte tidlig at det er både tungt og tidkrevende å hente kapital på egenhånd. Gjennom Folkeinvest-løsningen fikk vi gjennomført en emisjon på 3 millioner kroner på kort tid, og fulltegnet dermed emisjonen. Folkeinvest sin egen database med investorer hadde en høy verdi for oss og bidro definitivt til at vi kom i mål før tiden og lyktes med emisjonen.

I tillegg til solid oppfølging og rådgivning i hvordan et investeringsprosjekt burde bygges opp, fikk Luado tilbud om å bruke en av investorene i Folkeinvest sitt nettverk som mentor.

– Vedkommende gikk kritisk gjennom caset vårt, og vi fikk konkrete tilbakemeldinger på hva som burde forbedres fra et investorperspektiv. Dette var viktig input for oss, og bidro til at vi kunne spisse produktet vårt enda mer, som jeg mener var viktig for oss og bidro til suksess, sier Naustvik.

Verdiskaping for flere

Folkeinvest jobber for å gjøre verdiskaping tilgjengelig for flere. Naustvik mener dette er avgjørende for at små selskaper i Norge skal kunne lykkes.

– Start-up økosystemet er avhengig av at det eksisterer aktører som Folkeinvest. Det er veldig få av de som starter på egenhånd som er eksperter på kapitalinnhenting på forhånd. Det blir mye prøving og feiling. Den tiden burde vi egentlig brukt på ideen. Men du må ha penger for å overleve.

Finn selskap du kan investere i her. 

Samarbeid med IKEA, Maxbo og Jernia

Siden suksessen med Folkeinvest i 2018 har flere investorer kommet til og flere samarbeid blitt lansert. Målet er å være lønnsomme fra 2021.

– Vi trenger noe mer finansiering før den tid, men vi ser en svært positiv utvikling. Nå gjelder det å holde tunga rett i munn og gi gass, sier Naustvik og smiler.

Men én siste ting bør nevnes.

– Etter kampanjen med Folkeinvest inviterte vi alle investorer til et såkalt investor meet-up. På dette arrangementet kom jeg i dialog med en av våre nye investorer, som resulterte i at vi signerte en samarbeidsavtale med Jernia 3 måneder senere.

For Naustvik er dette et veldig godt eksempel på at man gjennom folkeinvesteringer får tilgang på mye mer enn bare kapital.

– Avtalen med Jernia gav oss økt oppmerksomhet. Noen måneder senere ble vi kontaktet av IKEA, som vi har et landsdekkende samarbeid med i dag, og nå sist har vi også fått på plass en spennende samarbeidsavtale med Maxbo. Det viser litt av den kraften som kan ligge i et enkelt menneske der det ikke nødvendigvis dreier seg om stor kapital, men en idé, et nettverk, en mulighet.

Folkeinvest jobber for å gi alle muligheten til å delta i verdiskapingen, som gründer, investor eller heiagjeng. Les mer om hvordan du kan realisere ditt drømmeprosjekt eller bli investor.