– Jeg hadde en kunde her for tre dager siden som kom fordi han følte at han hadde fått noe rusk i øyet. Men da jeg undersøkte ham, så jeg at han hadde blødninger på netthinnen som følge av et blodtrykksrelatert problem. Navnet på tilstanden er grenveneokklusjon, og den er relativt alvorlig, forteller Per Sigurd Baalsrud.

Han er fagansvarlig hos Specsavers Rykkinn, og har jobbet som optiker siden 1984. I tillegg til å finne riktig brillestyrke til de mange kundene som kommer innom, er det å avdekke mer alvorlige tilstander også en del av hverdagen.

– Optikeryrket omfatter mer enn bare å få folk til å lese bokstaver på en tavle. Vi gjør også mer øyehelserelaterte undersøkelser, og da kan vi oppdage både synsrelaterte og andre helserelaterte problemstillinger – som diabetes, høyt kolesterol og høyt blodtrykk, forteller Baalsrud.

– Disse tilstandene kan komme snikende, og er viktige å få oppdaget og eventuelt behandlet tidlig for å unngå videre utvikling.

Visste du at synet påvirker livskvaliteten din?

Kan være grunnen til at du er trøtt og grinete

Når Specsavers anbefaler folk å ta en synsundersøkelse hvert andre år, er det altså ikke bare fordi synet ditt kan ha endret seg – selv om det naturligvis er det som er hovedmotivasjonen.

For synet vårt er fleksibelt, og forandrer seg gjerne sakte, slik at det ikke er så lett å oppdage selv. Dette fører til at mange går rundt og er mer trøtte og slitne enn nødvendig, fordi synet ikke er riktig korrigert, forklarer optikeren.

– I dagens samfunn har vi høye synskrav. Veldig mange jobber foran skjerm eller med andre detaljerte ting på nært hold, og det er øynene våre i utgangspunktet ikke så godt rustet for. Og hvis synet da ikke er riktig korrigert, går det rett og slett utover livskvaliteten.

En synsundersøkelse foregår på synsprøverommet og innebærer blant annet måling av trykk og netthinnebilde.

Synsprøven i praksis

Per Sigurd Baalsrud forteller at det er helt normalt å være litt nervøs i forkant av sin aller første synsprøve – men at det i realiteten ikke er noe å grue seg for.

– Mange lurer også på når det skal begynne å gjøre vondt, men det er heldigvis ikke noe tema her hos oss. Noen kan kanskje oppleve det som litt ubehagelig når vi måler trykk og sender en liten luftpuls mot øyet, men utover det er det en ganske grei sak.

En synsundersøkelse fungerer i praksis slik at kunden kommer inn på synsprøverommet, hvor optikeren tar netthinnebilder, måler trykk og ser litt på samsynet. Deretter følger den klassiske øvelsen der du ser inn i et kikkert-lignende apparat og blir bedt om å lese bokstavene fra tavla.

Specsavers har et stort utvalg av briller – og medarbeidere som er godt kurset for å kunne veilede deg i jungelen, slik at du finner den innfatningen som passer akkurat deg best.

– Noen har litt eksamensnerver og er opptatt av å svare riktig. Men her er det ikke om å gjøre å prestere: Det er bare å slappe av og svare på hva du ser eller ikke ser. Vi har god tid, og stiller spørsmål og dobbeltsjekker svarene flere ganger, forteller Baalsrud.

Hele synsprøven er over i løpet av en halvtime. Og skulle resultatet vise at du trenger briller, vil optikeren vurdere hvilken løsning som er best basert på dine behov, før en optikerassistent hjelper deg med å velge innfatning.

– Valg av innfatning er viktig, både med tanke på at glassene skal være sentrert riktig, og rent stil- og smaksmessig. Det å velge riktig innfatning er en kunst, og jeg er veldig glad for at jeg har medarbeidere som er veldig godt kurset på området.

Stort å bidra til at folk får det bedre

Selv er Per Sigurd Baalsrud ingen innfatningsekspert. Det som lokket ham ut i optikeryrket var først og fremst at både faren og bestefaren var optikere – og at han derfor «hadde det litt i blodet», som han sier. I tillegg var han teknisk interessert. Han hadde alltid likt å skru og mekke, og opprinnelig besto optikerfaget av mye håndverk.

– Jeg prøver fremdeles å få vært med litt på den mekaniske delen av det, med monteringer og reparasjoner og sånne ting. Det gir litt krydder i hverdagen, konstaterer han.

Men det aller mest givende med jobben er møtet med menneskene. Det er den daglige kontakten med dem som får Baalsrud til å tikke.

– Jeg liker veldig godt å informere kundene om hva jeg finner, og hvorfor de opplever synet sitt slik de opplever det. Jeg etterstreber alltid at de skal sitte igjen med en følelse av at de har fått god informasjon om øyehelsesitasjonen sin. Også blir det alltid tid til litt hyggelig prat underveis. Etter flere års kundekontakt, blir jeg jo godt kjent med folk.

I dagens samfunn, hvor det stilles høye synskrav både i arbeidslivet og på fritiden, er det utfordrende å finne én brille som fungerer optimalt i alle situasjoner. Derfor har Specsavers et 2for1-konsept: Når du kjøper en brille fra 795 kr, får du alltid et ekstra par med på kjøpet.

Gjennom sine 34 år i bransjen har Baalsrud både hatt mange fine møter og mange minnerike dager på jobb. Og han får ikke så rent sjelden bekreftet at han gjør en viktig jobb.

– Synet er veldig viktig for folk. Så det å avdekke truende tilstander og bidra til at en person får beholde synet sitt, eller å oppdage synsfeil og sørge for å få korrigert det, det er ganske stort, sier Baalsrud.

– Etter en arbeidsdag tenker jeg ofte at «dette har vært en fin dag – for i dag har jeg bidratt til at noen har fått det bedre.»

Specsavers anbefaler alle å ta en synsundersøkelse hvert andre år. Er du allerede kontaktlinsebruker, anbefales det at du tar en test hvert halvår. På Specsavers.no finner du din nærmeste butikk, slik at du enkelt kan bestille en komplett synstest med øyehelseundersøkelse til 595 kr.

Alle foto: Juan Antonio Jaime