– Det er gjerne de mest lojale bankkundene som ender opp med å betale mest, sier Henrik Nygård Sjølie, produktsjef for lån i Penger.no.

Han legger ikke skjul på hva han synes om det å være trofast bankkunde:

– Bankene belønner ikke lojalitet. Kunder som aldri tar en telefon om rentenivået sitt, er også de som blir sittende lengst før det settes ned – og gjerne da heller ikke til det laveste nivået.

Faktisk viser undersøkelser Penger.no har gjort at nordmenn i snitt betaler 0,52 prosentpoeng for mye i renter – på et gjennomsnittslån utgjør dette hele 13.000 kroner per år.

Penger spart …

Enten det er fordi folk ikke gidder, ikke vet bedre eller rett og slett har det for behagelig: Det er ingen gode grunner til å ikke sjekke om du kan spare tusenvis av kroner med svært enkle grep.

– Tre av fire bankkunder har for eksempel ikke snakket med banken sin det siste året. Det er et ganske høyt tall – spesielt med tanke på all oppmerksomheten det har vært rundt rentenivået det siste året, sier Sjølie, og legger til:

– De mest lettjente pengene i 2016, er tusenlappene du kan spare ved å ta en enkel telefon til banken din – eller ved gå til Penger.no.

Så enkelt er det å bytte bank:

  1. Kontakt det du vil at skal være din nye bank – eller gjennomfør refinansieringskalkulatoren på Penger.no, og la bankene kontakte deg
  2. Bestill banktjenestene du ønsker. Bytter du boliglån vil mange banker også stille krav om at du har lønnskonto i samme bank
  3. Banken vil avslutte kundeforholdet i din gamle bank for deg
  4. Signér avtalene du får tilsendt, enten via personlig oppmøte (stadig flere banker tillater også legitimering via Bank-ID)

– I dag har de fleste bankene mulighet for at man signere lånepapirene digitalt. Derfor er det ikke mange minuttene du trenger før du får kartlagt lånebehovet ditt og har sendt av gårde en søknad, sier Sjølie.

Dette må bankene ordne for deg:

Både din nye og gamle bank er forpliktet til å samarbeide for at overgangen mellom de to skal gå så enkelt og smertefritt som mulig for deg. Dette betyr derfor at de må:

  • Overføre pengene du har på konto
  • Avslutte gamle kontoer
  • Utarbeide en oversikt over registrerte betalingsoppdrag – altså regninger som ligger til forfall, avtalegiroer og faste betalingsoppdrag
  • Ta vare på belastninger og innbetalinger på din gamle, oppsagte konto – disse kan du be om å få utbetalt til din nye konto i inntil seks måneder
  • Innfri og flytte lån og/eller kreditter

Bruker du e-faktura, vil disse avtalene automatisk flyttes med til din nye bankkonto. Kontaktregister og eventuelle faste betalinger må du imidlertid overføre selv.

Når din nye bankkonto er oppe og står hos den nye banken din, må du også huske på å opplyse arbeidsgiver og familie om kontoendringen – samt oppdatere eventuelle betalingsapper og/eller -tjenester du måtte bruke på nett og mobil.

Koster det mye?

Litt avhengig av hvilken bank du ender opp med å velge, kan det påløpe et etableringsgebyr (depotgebyr) som gjerne ligger rundt 1500 kroner, samt et tinglysingsgebyr på 215 kroner.

– Det kan tilkomme et etableringsgebyr, men endel banker vil også kunne tilby det etableringsgebyret, sier Sjølie og fortsetter:

– For under 2000 kroner har du da flyttet boliglånet ditt. Besparelsen bør derfor være høyere enn utgiftene – men for de fleste låntakere bør man kunne klare det greit.

Om du skal refinansiere boliglånet, vil gjerne banken be om en ny takst. I mange tilfeller aksepterer de likevel en verdivurdering, noe de fleste eiendomsmeglere tilbyr som en gratis tjeneste.

Se om du sparer – og bytt bank enkelt!

Legg inn renten din i kalkulatoren under, legg inn boligverdi og lånesum og se hva du kan spare. Deretter kan du trykke på knappen og gå rett til tjenesten for å sende søknad om å bytte lån. Enklere blir det ikke!

Penger.no

Penger.no er et nettsted som enkelt lar deg sammenligne priser og vilkår på lån og forsikring. Vår ambisjon er å gi deg mer makt over din personlige økonomi og gode betingelser på lån og forsikring.

Toppbilde: NORGES BANK/NILS S. AASHEIM