Mange opplever å trenge briller hele eller deler av livet, men de færreste av oss er eksperter på brillefronten av den grunn.

Heldigvis finnes det imidlertid folk som har stålkontroll på feltet.

– Det finnes noen klassiske feiltrinn og misforståelser som ofte går igjen når folk skaffer seg briller, forteller Margarita Malgorzata Laczek, som er optikerassistent hos Specsavers i Askim.

– Det er fort gjort å gå seg vill i brillejungelen, og jeg skjønner godt at folk kan bli forvirra. Men det er jo nettopp derfor vi er her for å hjelpe!

Vi ba Laczek om å liste opp de brilletabbene hun oftest støter på – slik at du er bedre rustet til å unngå dem.

1. Du diagnostiserer deg selv

Du tror du vet hvilken styrke du trenger, og gidder derfor ikke ta turen til optikeren.

Kanskje har du prøvd brillene til partneren eller en venn, og følt at disse fungerer for deg også. Eller så har du kanskje stukket innom en lavpriskjede som selger briller med ferdige styrke, prøvd et par og tenkt at de var riktige – for du så jo faktisk veldig bra med dem.

– Problemet er at styrken ikke nødvendigvis er korrekt av den grunn, sier Margarita Malgorzata Laczek.

– Selv om du opplever å se bra gjennom brillene med en gang, kan plagene komme når du bruker dem i lengre perioder. Er styrken feil, må du anstrenge øynene unødvendig mye, og det kan føre til både hodepine og røde, slitne øyne.

En annen årsak til selvdiagnostisering, kan være at du har tatt en synstest for lenge siden, og tar for gitt at synet ditt ikke har endret seg siden.

– Faktum er at synet ofte forandrer seg med tiden, og da bør styrken på brillene tilpasses deretter. Derfor anbefaler vi at man tar en synstest annethvert år. Da får du i tillegg sjekket øyehelsen jevnlig – og det er i seg selv en grunn til å gå til optikeren, mener Laczek.

Når du bestiller en synstest hos Specsavers får du nemlig helsesjekk av øynene inkludert i prisen.

2. Du kjøper for brede eller for smale briller

Det er fort gjort å tenke at størrelsen på brillene ikke er så viktig, men det er den faktisk.

– Dersom brillen er for bred eller for smal, kan det føre til at pupillen ikke plasseres i det optiske senteret i glasset. Det kan gjøre at du i beste fall ikke ser like klart som du bør gjøre, og i verste fall føre til at du ser dobbelt, forklarer Laczek.

Når sentreringen i glasset blir feil, vil det også se ut som om du skjeler.

– Brillen vil dessuten være ubehagelig å ha på seg. Den kan presse mot tinningen, eller skli ned i tide og utide. Mange tror at små briller sitter bedre, men det er faktisk feil. Er brillen for liten, vil den skli av da også.

Rent estetisk vil også en brille i feil størrelse være langt mindre kledelig enn en brille som faktisk passer til fjeset ditt.

Med andre ord er det ikke spesielt gunstig å velge ut en brille basert på en trend, eller ut fra hvilke briller som ser kule ut på en du kjenner. Alle briller passer ikke alle, og derfor er det alfa omega å få veiledning når du skal velge briller – slik at du finner et par som både er riktig med tanke på synet ditt, og som sitter behagelig og fint på fjeset.

Hos Specsavers er alltid brilletilpassing inkludert i prisen.

3. Du pusser brilleglassene feil

Alle vet hvor irriterende det er med grisete brilleglass, men skal vi tro Margarita Laczek, vet slettes ikke alle hvordan man best skal unngå det.

– En klassisk feil mange gjør er å vaske glassene med fettløselige kjemikalier, som for eksempel Zalo. Men da ødelegger du faktisk overflatebehandlingen på glasset.

En annen bommert, er å skylle brillene i varmt vann. Det kan føre til krakelering, ettersom det varme vannet gjør at glassene utvider seg.

– Krakelering kan også forårsakes av damp, så det kan være lurt å huske på at brillene ikke bør tas med inn i en badstue, ligge løse på badet mens du dusjer, eller være direkte i kontakt med dampen fra komfyren når du lager mat, påpeker Laczek.

Så, hvordan holder du brilleglassene rene på best mulig måte? Ifølge eksperten er det ved å bruke pussemiddel fra en optikerforretning, og tørke av dem med en mikrofiberklut.

– Du bør unngå tørrpussing, ettersom du da bare drar støvet rundt på glassene og det kan lage riper. Dersom du må pusse glassene med skjorta, bør du i alle fall tilføre litt fukt fra munnen først.

En annen ting du bør gjøre, er å stikke innom din nærmeste Specsavers-forhandler og få brillene dine pusset i deres pussemaskin. Det er nemlig både effektivt, skånsomt – og helt gratis.

– Man tenker gjerne ikke over hvor mye skitt som samler seg på brillene og inne i glasset, så jeg vil absolutt anbefale brillebrukere å komme innom oss for en skikkelig rens innimellom.

4. Du behandler brillene på en lite skånsom måte

For at brillene dine skal fungere optimalt og leve lengst mulig, bør de også tas godt vare på.
Mange har imidlertid en tendens til å håndtere brillene på en lite skånsom måte.

– For eksempel er det veldig populært med brillesnor nå, og selv om det er kult og praktisk, fører det til unødvendig mye slitasje på brillene dersom du ikke har dem på deg hele tiden. Når de henger i en snor rundt halsen, belastes stengene – i tillegg til at brillene kommer borti en masse ting, sier Margarita.

Optikerassistent Margarita Malgorzata Laczek i Specsavers.

Hun forteller videre at mange også gjerne legger brillene rett på bordet med brilleglassene ned. Dette skaper riper, og optikerassistenten anbefaler generelt å alltid oppbevare briller i etui.

– Mange er nok heller ikke klar over at innfatninger kan reagere på enkelte kjemikalier. Derfor er det for eksempel ikke så lurt å ha på brillene når du sprayer håret med hårspray.

En annen ting det er vanlig å gjøre, er å ta av og på brillene med én hånd. Det fører ofte til at stengene blir løse, så en enkel måte å unngå det på, er å ta dem av og på med begge hender.

– Generelt vil jeg også anbefale alle å ha minst to par briller. Skulle en brille bli ødelagt, har du da alltid en i reserve – i tillegg til at brillen vil vare lenger når den ikke brukes hver dag, avslutter Laczek.

Hos Specsavers får du alltid to briller til prisen av én.