Høytrykkspyleren er den ubestridte kongen av utendørsvask. Grunnen er enkel: Den tar store overflater på kort tid, er et presist vaskeredskap og enkel å manøvrere. Bil, båt, hus, platting, steinlagt innkjørsel eller hagemøbler er ingen utfordring om man har riktig utstyr.

Den ubestridte kongen av høytrykkspylere er tyske Kärcher.

Aldri ett gram for mye

Den tyske merkevaren ble etablert av Alfred Kärcher i 1935 og har siden den gang vært ledende innen renholdsteknologi. Det var faktisk Kärcher som oppfant den moderne høytrykkspyleren i 1950, en spyler for varmtvann døpt DS 350. Designet var såpass banebrytende at det fortsatt er i bruk i mange produkter den dag i dag.

Kärcher har egne fabrikker i Tyskland der de produserer de ulike produktene deres.

– Kärcher står for tysk ingeniørkunst, og vi er svært opptatte av topp ytelse, innovasjon og kvalitet i alle produkter vi har,  sier markedskommunikasjonssjef i Kärcher Lars Nyhaugen.

Lars Nyhaugen i Kärcher. Foto: Kärcher

Uttrykket «tysk presisjon» brukes ikke uten grunn. Samtlige produkter som sendes ut fra fabrikken kontrolleres for hånd og veies. Er det avvik settes varene til side. I tillegg har de fem års garanti. Kundene skal få det de betaler for.

Innovasjon du ikke finner andre steder

Kärchers K5 Premium er flaggskipet innen høytrykkspylere. En vekt på 13 kilo, 145 bar trykk og vannforbruk på 500 liter i timen har gjort K5 til en bestselger.

Unikt for K5 er dens høytrykkspistol som lar deg justere trykket ved hjelp av to knapper på håndtaket. Spylerdysen har både såpe-, rotor- og flatdyse i ett, noe som enkelt kan veksles mellom ved å vri på enden. Kärchers klikksystem gjør at du enkelt kan bytte munnstykke for å tilpasse til underlaget.

Med pluss- og minus-knappen kan du enkelt endre trykket. Foto: Juan Antonio Jaime

– K5 er lett og kompakt. Med kun en spylerdyse slipper man knote for mye med maskinen og kan heller nyte bilvasken. Den skal være enkel å ta med seg og oppbevare, og derfor tar en ikke mye plass i garasjen, sier Lars Nyhaugen.

– Vi har en fleksibel og gummiert slangetype som tåler en trøkk. Andre produsenter velger en stålforsterket slange, men disse kan bli stive og uhåndterlige. Med de kalde temperaturene i Norge er en fleksibel og robust slange det man ønsker seg.

Vask hele huset fra bakkenivå

Unikt for Kärcher er deres brede sortiment med ekstrautstyr. For høytrykkspylernerden betyr det at du får flere unnskyldninger til å hente fram maskinen fra garasjen.

Kärcher har en justerbar teleskoplanse, som fullt utstrakt gir deg en rekkevidde på fem meter. Med beina godt plantet i gresset kan du fjerne mose på taket og komme høyt opp på husveggen, uten å risikere liv og lemmer i en løen stige.

Med en vinklet dyse og teleskoplanse kommer du til i takrennene. Foto: Juan Antonio Jaime

Rengjøringsmiddel setter du rett i maskinen, da K5 har et Connect ‘n’ Clean-system.

– Dette gjør at du bare setter såpe eller rengjøringsprodukter i maskinen uten å søle. Alle våre kjemikalier er produsert for høytrykkspylere for å ikke slite på o-ringer og gummierte elementer i spyleren, sier Nyhaugen.

Akkurat som støvsugeren

Når man jobber med vann må man kanskje forvente å bli litt blaut. Slik er det ikke nødvendigvis med Kärcher.

Først og fremst har man deres Splash Guard som beskytter deg mot vannsprut, men samtidig gir deg full oversikt over det du vasker.

Med sprutbeskyttelse kommer du tørrskodd unna vasken. Foto: Juan Antonio Jaime

Ved terrasse- og plattingvask er også buksebein svært utsatt for uheldig søl, men det lar seg lett løse med Kärchers egne terrassevaskere. T450 lar deg justere trykket ved å vri på en knapp. Designet hindrer at det spruter i alle retninger, og at du kan komme helt inn i hjørnene med en egen dyse i tuppen.

– Det er akkurat som å gå over terrassen med en støvsuger. Bare med mer trykk, sier Nyhaugen.

Kärchers terrassevasker T 450 lar deg styre trykk og dyse på hodet. Foto: Juan Antonio Jaime

Når treverket har fått seg en grundig vask er det på tide å sette ut hagemøblene. Enten de er av treverk eller rotting kan høytrykkspyleren gjøre vaskejobben i en fei. For overflater som ikke tåler en trøkk er det anbefalt å bruke børster eller svamp.

Rottingmøblene tåler som oftest å bli behandlet av en vanlig spylerdyse, men for mer ømfintlige overflater gjør en børste susen. Foto: Juan Antonio Jaime

Tilbehør til bilvasken

Den mest tilfredsstillende delen av bilvasken er å dekke den med skum. Kärchers skumdyse festes på enden av høytrykkpistolen slik at vaskemiddelet ikke går gjennom maskinen. Denne hendige dysen kan selvsagt brukes til rengjøringmiddel for mer enn bil, enten det er terrasse, treverk, stein eller annet.

Visuelt og moro med skum! Foto: Juan Antonio Jaime

I en såkalt «Sinner Circle», et diagram som indikerer en suksessfull rengjøring, heter det at man må ha tid, kjemi, temperatur og mekanisk berøring for å få optimalt resultat. Mekanisk berøring betyr at man må ta henda fatt for å virkelig forflytte skiten før man skyller den av. Denne jobben kan gjøres med svamper, men du vil også få et godt resultat med automatisk roterende børster.

Børsten WB 120 Car & Bike har mikrofiber og roterer av seg selv. Foto: Juan Antonio Jaime

Børsten WB 120 eller mikrofiberbørsten WB 120 Car & Bike gjør at du får en grundig vask av bilen, motorsykkelen eller sykkelen.

Dette visste du ikke at høytrykkspyleren kunne brukes til

Visste du at du kan sandblåse rust med høytrykkspyleren? Ved å bruke et eget sandblåsersett kan du forlenge levetiden til trampolina eller huskestativet til poden.

Du får også egne rørrengjøringsett som kan skyves inn i rør og rengjør nedfallsrør eller avfallsrør. Det kan være både takrenner eller for toalettet på hytta.

– Ofte er det rimeligere å investere i et denne typen utstyr enn å hyre noen til å utføre jobben for deg. Om du er så uheldig at du opplever noe liknende igjen, har du alle verktøyene som trengs i en og samme maskin.