Mobilselskapet Dipper støtter små og mellomstore bedrifter innenfor alle bransjer. De er spesielt stolte av kundene sine og heier på de små selskapene! En av de spennende kundene deres er Vega Scene, et kulturhus eid av Urbanium og driftet av Arthaus – stiftelsen for filmkunst, stiftelsen Festivalkontoret og Vega Teater.

Du har kanskje fått med deg det nyeste Oslos kulturliv har å by på? Det er et nytt kulturhus i byen, og her står det ikke stille . Vi besøkte det store betongbygget noen dager etter åpningshelgen, og tok en prat med daglig leder Unnur Sande.

Sande er en av ildsjelene bak nyåpnede Vega Scene i Hausmannskvartalet. Hun forteller at hun har hatt en drøm om noe slikt i nærmere 20 år nå.

– Akkurat nå er jeg en smule sliten, vi har jo nesten ikke sovet på fem døgn. Men det føles helt fantastisk å være i gang og se noe man har hatt lyst til å gjennomføre så lenge bli til virkelighet.

Daglig leder Unnur Sande

Oslo Kino trengte en utfordrer

Sande forteller at da Oslo kommune valgte å selge ut Oslo Kino til ett selskap, skjønte de at tiden var inne for forandring.

– Etter at de solgte begynte vi å aktivt jobbe for å få lov til å gi byen et verdig alternativ.

Dette resulterte i Vega Scene.

– Vi har planlagt dette i fem år, men fra vi fikk “go” og til huset sto klart tok det faktisk bare to år!

Sande mener det er på høy tid at Norge kommer med et slikt kulturtilbud.

– Alle storbyer i Europa har egne art cinemas og en rekke uavhengige scener for ny dramatikk. Det har vi manglet her i Oslo.

– Kulturelt kan vi nok plasseres mellom Oslo Kino og Cinemateket, som er mer historisk, og Kunstnernes hus kino, som er mer kunstrettet.

– Ideen er å skape et hjem for folk som liker film og teater. Dette er et levende hus og du skal føle deg hjemme med én gang du går inn døren, sier Sande engasjert.

Det var folksomt på åpningen av kulturhuset. Foto: Johnny Vaet Nordskog

Et miljøvennlig kulturhus

Vega Scene har totalt tre kinosaler, en black box, en debattsal, en kafé og flere sitteområder.

I den nederste etasjen finner vi et hjemmekoselig sitteområde og black boxen, hvor alle teaterforestillingene vil foregå.

– Vega Teaters første produksjon, Goliat, en komisk familietragedie basert på myten om David og Goliat, kommer i desember. Vi er i gang med prøvene nå, forteller Sande.

Black boxen er fullfleksibel og mulighetene er mange for teaterproduksjoner. Vega vil både ha egne produksjoner, gjestespill og co-produksjoner. Alle kan søke om å få sette opp ting her, men Sande forteller at hvert bidrag blir gjenstand for en kunstnerisk vurdering.

– Kravet vårt er at det skal være noe nytt, som tilfører noe friskt. Vi ønsker å være en arena for ny dramatikk, her får du ikke se Shakespeare og Ibsen, sier hun.

Vi går videre til debattsalen. Dette rommet blir gjenstand for private arrangementer, åpne debatter og kan brukes til konferanser. Store vinduer gir rommet naturlig dagslys, men man kan også sette stemningen med diverse lysløsninger.

– Her har vi alt fra wrapfest for Heimebane for staben til seminar for Oslo Friluftsråd. Vi kaller det en slags røff lillebror til Litteraturhuset, sier hun lattermildt.

De tre kinosalene, én stor og to mindre, har fokus på bredt lerret og god lyd.

– Vi har en egen programsjef som gjør utvalget av film. Vi er først og fremst en art cinema, så fokuset ligger på ikke-mainstream, amerikanske filmer, med mindre det er satt i en større kontekst.

–Hvilke type filmer kan man forvente fremover?

– Vi tar inn en blanding av det som finnes i distribusjon, noe spesialimport og skal også eksperimentere litt med visning av TV-serier. Nå i desember skal vi for eksempel vise hele  Fanny og Alexander, med en pause hvor alle får julewrap fra kafeen. Det blir veldig bra, sier hun.

Sande går opp en trapp og åpner en dør ut til taket. Her skal det nemlig også skje ting.

–Vi er et av svært få kulturhus som er BREEAM-sertifisert. Vi er et veldig miljøvennlig bygg, med andre ord. En av grunnene til det er taket vårt. Her skal det komme en hage, som er lukket for publikum, hvor vi skal gro planter hentet fra øyene i Oslofjorden. De skal gro på en bunn av blant annet resirkulert tøymateriale. Regnvannet som kommer renses også på taket og slippes rent ut i Akerselva. Dette er et foregangsprosjekt for grønnere bytak, forteller hun.

Kafeen, det første man møter når man kommer inn døra i det levende huset, er også en gjennomført grønn kafé.

Vega Scene fokuserer på ny og spennende dramatikk. Foto: Johnny Vaet Nordskog

Små bedrifter støtter små bedrifter

Som en liten, nyoppstartet bedrift ønsker Vega Scene å samarbeide med andre, lignende selskaper. Derfor har de valgt Dipper som sin mobilleverandør.

– Det føles veldig riktig at små selskaper støtter små selskaper, og vi er veldig fornøyde med tjenesten!

Sande forteller at hun stadig vekk blir oppringt med henvendelser om å bytte selskap.

– Jeg sier konsekvent nei, sier hun smilende.