One size does not fit all – heller ikke når det gjelder briller. Og det er faktisk gode grunner til at du bør ha en brille som er tilpasset akkurat deg og ditt syn.

Det er fort gjort å falle for fristelsen til å kjøpe et par «ferdig-briller» fra nærbutikken. Ikke bare får du dem med deg hjem med en gang – du får dem også til en brøkdel av prisen.

Men, det har også sine ulemper.

Forskjellen på brillene du får kjøpt i en vanlig butikk og brillene du får hos en optiker, er nemlig større enn du kanskje tror.

– Hos optikeren blir brillene laget ut fra behovene til hver enkelt kunde, sier Malene Nordahl, som er optikerassistent hos Specsavers i Askim.

Hun forteller at brilleglassene slipes etter styrken på øynene, og at de blir overflatebehandlet – blant annet for å hindre refleksjon. Videre blir sentreringen på glassene tilpasset øynene dine, og det brukes god tid til å finne og justere til de riktige innfatningene, slik at du ender opp med en brille som passer deg perfekt.

– Vi måler opp avstand og høyde på pupillen for at gjennomblikkspunktet, det vil si hvor kunden ser, skal matche optisk senter i glasset. Da blir det best synskomfort, sier hun.

Les også: Har brilleglassene egentlig noe å si?

Optikerassistent Malene Nordahl forteller om forskjellen på briller.

Ikke nødvendigvis den styrken du tror

Mange tenker kanskje at de like gjerne kan kjøpe en ferdig-brille fordi de allerede kjenner til styrken på øynene sine – men så enkelt er det ikke.

– Når brillene er masseprodusert, er ikke styrken alltid som den skal være, forklarer Nordahl.

– Når vi måler med våre apparater, har det flere ganger vist seg at ferdig-brillene har en annen styrke enn hva som er oppgitt. Hos optikeren blir derimot glassene kvalitetssikret og er av veldig god kvalitet.

Noen tror også at de selv har klart å finne frem til hvilken brillestyrke de trenger – for eksempel ved at de har lånt partnerens briller og opplevd at de ser fint gjennom disse. Nordahl advarer mot slik selvdiagnostisering:

– Ofte har folk ulik styrke på hvert av øynene. Allikevel kan du se greit med en ferdig-brille, fordi styrken kanskje er riktig på et av øynene. Hjernen kompenserer slik at det ene øyet blir dominant, og da føles det som om du ser bedre enn du gjør, forklarer Nordahl.

Denne overkompenseringen kan føre til både hodepine, nakkesmerter og tørre øyne.

– I tillegg har så mange som 80 prosent av alle brillebrukere skjeve hornhinner – og det får du ikke korrigert med en ferdig-brille, påpeker Malene Nordahl.

Uegnet i trafikken

Forskjellen på ferdig-briller og briller som du får hos en optiker er også stor når man sammenligner brilleglassene rent teknisk.

– Kvaliteten på glassene hos optikeren hindrer uønskede forvrengninger, og sørger for god synskomfort, opplyser eksperten.

Bruker du progressive glass, som korrigerer synet på flere avstander, er det ekstra stor forskjell på ferdig-brillene og optiker-brillene.

Med en ferdig-brille får du bare korrigert på én avstand – og da gjerne nært, som med et forstørrelsesglass – mens en optiker-brille blir slipt etter behovene og avstandene du møter i løpet en dag: Kort avstand (lese og mobil), middels avstand (folk du snakker med og pc-bruk) og lengre avstand (når du kjører bil/ser på tv).

Og apropos bilkjøring: Det er faktisk ulovlig å kjøre med en ferdig-brille.

– Dessverre er altfor få av ferdig-brillene merket riktig – men det er faktisk et krav at det skal stå at de ikke skal brukes under kjøring, sier Nordahl.

Da TNS Gallup gjorde en undersøkelse for Norges Optikerforbund, kom det frem at rundt 80.000 norske sjåfører kjører rundt med ferdig-briller.

– Det er mildt sagt bekymringsverdig, mener Nordahl.

One size does not fit all.

Duger som en reserveløsning

Men er disse ferdig-brillene egentlig egnet for noe som helst, da? Ifølge Malene Nordahl finnes det et par tilfeller hvor de kan gjøre nytte for seg.

– Befinner du deg i en situasjon hvor du av en eller annen grunn ikke har tilgang til andre briller, hvis du for eksempel er på vei til hytta og du har glemt brillene dine hjemme, så er ferdig-briller en rask og grei reserveløsning, avslutter Nordahl.

Er du på jakt etter nye briller? Specsavers har innfatninger i mer enn 1000 ulike farger og fasonger! Bestiller du en syntest i en av Specsavers mange butikker, vil du få profesjonell hjelp med å finne brillen som passer akkurat deg.

Les også: Dette er de vanligste brilletabbene