– Vi syns det er hyggelig å gi en julegave. Men for noen år tilbake, da krisen i Syria tiltok, følte vi at «nå har vi gitt bort nok ting og tang», sier daglig leder og designer i Provinsen, Tone Langvik.

– Vi bestemte oss da for å heller gi bort verdensgaver gjennom UNICEF.

Siden 2012 har det lille designbyrået i Fredrikstad valgt å gi julegaver med mening. Gaven de gir til kundene sine er «varme pledd til flyktningbarn i Syria».

Vinteren i Syria er veldig kald, og syriske barn dør av kulde, sykdommer vi er vaksinert mot og underernæring. Derfor jobber UNICEF systematisk med å sørge for innkjøp av varme tepper og klær, medisiner, ernæringstilskudd og rent vann for å forhindre dødsfall.

– Det føles spesielt meningsfylt å vite at pengene går til en helt konkret gave, og at det ikke bare blir en symbolsk sum. Dette er noe både de ansatte og kundene våre setter stor pris på, sier Langvik. 

Slik kan din bedrift bidra

Den syriske vinteren er kald, og UNICEF jobber systematisk med å gi syriske barn i flyktningleire varme klær, tepper og telt.

– Hva betyr det for bedriften å gi en slik julegave? 

–  For oss er bidraget til UNICEF en naturlig forlenget arm av hvem vi ønsker å være, og av bedriftens profil. Vi er bevisste på hvilke kunder vi har, og vi jobber med dem vi på en eller annen måte føler gjør noe viktig, sier hun.

Slik kan din bedrift bidra

Støttes av over 300 bedrifter

Asinat (10) og broren Mohammad i Aleppo, Syria tidligere i vinter. I dette området har UNICEF jobbet med å gjenåpne 23 skoler. 

UNICEF er verdens største hjelpeorganisasjon for barn. De jobber i 190 land, inkludert Syria, Jemen og Sør-Sudan, og arbeider med blant annet utdanning, nødhjelp, vann og beskyttelse.

For at UNICEF skal klare å skape en god fremtid for barn verden over, er de avhengige av å samarbeide med bedrifter og organisasjoner. I dag er store bedrifter som Telenor, KIWI, Norwegian og Cubus blant UNICEFS signaturpartnere.

Men dette er langt i fra alle. Over 300 norske bedrifter gir i dag verdifull støtte til UNICEFS arbeid og prosjekter. Og spennet er stort: Alt i fra barnehager til enkeltmannsforetak gir verdensgaver som redder barns liv –  noe både kunder og ansatte i bedriften gjerne har stor glede av. 

Gir vannpumper til jul

Kvinner og barn bærer vann fra en vannkilde bygget av UNICEF i landsbyen Tshinyama i Den demokratiske republikken Kongo.

Det internasjonale konsulentselskapet Merit Consulting vier sin julegave til et av UNICEFs større arbeider – da å gi rent vann til byer og landsbyer hvor behovet er spesielt prekært.

– Verdensgaven er en enkel vannpumpe med rimelige og tilgjengelige reservedeler som både barn og voksne kan bruke. Disse gir vi ikke bare som julegave til de ansatte, men også til kundene våre etter vi har gjennomført store eller små prosjekter, sier Lena Lundell, Manager Inside Sales ved Merit Consulting i Norge.

– Og det er virkelig populært. En stor del av poenget er at gaven og vannpumpene hjelper rent konkret.

– Styrker relasjonen til kundene

Lena Lundell i Merit Consulting. 

For Merit Consulting er verdensgaven en naturlig måte å ta samfunnsansvar på:

– For oss er relasjonen til kundene våre svært viktig, og bidraget til UNICEF er med på å styrke disse relasjonene. Verdensgaven sier noe om hva slags type bedrift vi søker å være. Vi ønsker å fremstå som en engasjert bedrift som står nær kundene våre. Det er samarbeidet med UNICEF med på å bygge oppunder, sier Lundell. 

– Vi merker på både ansatte og kunder at vannpumpen blir langt bedre mottatt enn en kasse med vin.

Slik bidrar vannpumpene til likestilling

Hver dag dør mange hundre barn på grunn av forurenset vann. Hittil i år har Merit Consulting gitt bort 12 vannpumper, noe som forsyner hele landsbyer og byer med rent vann.

– Samtidig er det også slik at det gjerne er jentene som har ansvaret for å hente vann i landsbyene. Og er det lang reisevei til vannkilden, går det utover jentenes mulighet til å gå på skole. Så UNICEF plasserer derfor vannpumpene så nær landsbyskolen som mulig. Slik bidrar gaven også konkret til likestilling, og det syns vi er veldig givende.

Vil du også gi en julegave som redder liv? Se våre verdensgaver for bedrifter her. 

Hawa Oimar (15) på skolen hun går ved en flyktningleir i Sør-Sudan. Her bidrar UNICEF med å gi jentene såpe, bind og vann slik at de får tatt utdanning under verdige forhold.

Alle foto: UNICEF