Det er ikke særlig vanlig at bestemødre og barnebarn faller for de samme plaggene eller det samme tilbehøret. For eksempel er vi ikke så vant til å se eldre damer i magetopp og choker eller fjortiser i vevd drakt og lange perlekjeder.

Men det finnes imidlertid en kategori av tilbehør der alder er helt irrelevant, skal vi tro Stine Westlund.

– Briller er veldig lite aldersbasert! Det finnes faktisk ingen briller jeg tenker at noen er for unge eller for gamle til, forteller hun.

DAY Birger et Mikkelsen teamer opp med optikerkjeden Specsavers når de nå har designet sin aller første brillekolleksjon. Det synes brillestylist i Specsavers, Stine Westlund, er veldig stas.

Westlund er brillestylist i Specsavers, og har lang erfaring med å veilede folk i jungelen av innfatninger.

– Det som har noe å si er at du finner en modell som passer til ansiktsformen din. Brillene skal ikke være for brede eller for smale, og de skal sitte godt over nesa. Utover det setter du automatisk ditt preg på brillene gjennom din personlige stil – og stil har ingenting med alder å gjøre!

Syv briller, syv stiler

For å illustrere poenget sitt, inviterte brillestylisten syv damer mellom 15 og 69 år til å boltre seg i den splitter nye brillekolleksjonen fra danske DAY Birger et Mikkelsen.

– Denne kolleksjonen er sofistikert og tidløs, og dermed enkel å tilpasse til sin egen stil. Jeg er bombesikker på at alle kommer til å finne en brille de både kler og liker, forsikrer Westlund, som selvfølgelig gjerne bisto damene i jakten.

– Med et trent øye får jeg gjerne en idé så fort jeg har scannet personens ansiktsform, farger og klesstil. Men til syvende og sist er det selvfølgelig kunden som skal føle seg vel. Briller får jo hedersplassen midt i ansiktet, påpeker Westlund.

Nedenfor kan du møte syv supre damer og deres perfekte brillematch!

Elsa Kamøy Furuseth (15) fant sin brillematch med DAY 2

Hvordan vil du beskrive stilen din?

– Den er ganske varierende: Enten urban og casual, eller litt mer classy.

Hva er det viktigste for deg når du skal velge briller?

– At de sitter godt og at de ikke ser rare ut på meg. Jeg har to par briller som jeg veksler mellom nå, og de er ganske forskjellige.

Hvorfor falt valget på akkurat DAY 2?

– Jeg er veldig glad i pilotbriller, og synes disse var kjempefine. De sitter godt, er lette og veldig gode å ha på. De er veldig annerledes enn de brillene jeg har fra før, så det synes jeg er gøy. Jeg føler at jeg kan bruke disse til alt!

Stines kommentar:

– Denne modellen er både kul og sofistikert, og passer perfekt til Elsa. De matte gulltonene står veldig fint til den porselensfargede huden hennes, og fremhever de nydelige blå øynene enda mer. Den doble nesebroen havner ikke for høyt, og overlinjen sitter helt riktig i forhold til brynene. Dette er i det hele tatt en brille hun ikke gjemmer seg bak, men som spiller på lag med fjeset hennes.

Elisabeth Martinsen (69) fant sin brillematch med DAY 16

Hvordan vil du beskrive stilen din?

– Stilen min er litt røff. Jeg liker litt pynt og stæsj, men uten at det blir for stramt og klassisk. Det samme gjelder egentlig for briller: Jeg vil at de skal se bra ut, men synes det er gøy å gå for noe nytt og lekent. Jeg har hatt en god del ulike briller oppgjennom årene, og kjøper gjerne to og to om gangen. På den måten har jeg mye å velge og eksperimentere med ut fra dagsform og antrekk.

Hva er det viktigste for deg når du skal velge briller?

– At jeg kler dem og at de er lette og gode å ha på. Det er ikke noe særlig hvis de glir ned eller presser på neseryggen.

Hva synes du om DAYs brillekolleksjon?

– Jeg har flere klesplagg fra DAY i skapet, og synes de har en sprek stil. Så det overrasket meg ikke at også brillekolleksjonen deres er så flott og varierende – ja rene godteributikken! Jeg har allerede lyst på flere av modellene.

Hvorfor falt valget på akkurat DAY 16?

– Jeg synes disse skilte seg ut og var veldig morsomme. I tillegg er de gode å ha på og veier nesten ingenting. Dette er virkelig et par jeg kan bruke til alt!

Stines kommentar:

– Dette er en statement-brille som jeg synes det er supergøy at Elisabeth har falt for. Hun er en fresh dame med en gjennomført stil, og disse er midt i blinken for henne. De klare sterke fargene gir ansiktet hennes liv og glød, og bredden på brillene og den lille feminine bøyen ved hengslene er helt riktig til ansiktsformen hennes.

Marthe Dahlø Johnsen (34) fant sin brillematch med DAY 9

Hvordan vil du beskrive stilen din?

– Jeg har en forholdsvis klassisk stil, og går nesten alltid i svart. Jeg elsker briller, og på samme måte som at jeg har en duftgarderobe med parfymer, har jeg også en stor brillegarderobe som kan tilpasses til ulike humør og anledninger. Brillene får ofte spille hovedrollen i antrekket, og det er egentlig veldig beleilig. Selv om jeg går i en sort, enkel kjole kan jeg forandre stiluttrykket totalt ut fra hvilke briller jeg velger til.

Hva er det viktigste for deg når du skal velge briller?

– For det første må de passe til ansiktet mitt. Før var jeg mest glad i litt kantete briller, men nå synes jeg at jeg kler en litt rundere fasong bedre. Som regel tiltrekkes jeg av svarte eller brune innfatninger som ikke er så «flashy». Også må de være lette og behagelige å ha på.

Hva synes du om DAYs brillekolleksjon?

– Dette er en super kolleksjon for meg. Den er klassisk og litt nedtonet, og laget i materialer av veldig god kvalitet.

Hvorfor falt valget på akkurat DAY 9?

– Jeg synes rett og slett de er råfine! Også er både passformen, fargene og stilen veldig «meg».

Stines kommentar:

– Marthe har et nett ansikt, og kler veldig godt runde briller som ikke tar for mye plass. Hun har noe lavere neserot, og nøkkelbroen på denne modellen hviler på hver side av nesen og gir følelsen av at neseryggen starter litt høyere. Formen følger også brynene hennes og skaper en fin linje. I tillegg er disse brente fargetonene perfekt til Marthes varme hudtone, og fremhever også de blå øynene hennes. DAY 9 er en enkel, ren og delikat brille – akkurat slik Marthe liker.

Anne-Line Kamøy (44) fant sin brillematch med DAY 12

Hvordan vil du beskrive stilen din?

– Den er nok ganske casual, og ikke så «damete». Jeg går ofte i joggesko, olabukser og en strikkegenser til hverdags, men kan også like å pynte meg til fest. Så når jeg velger briller går jeg for noe som passer både til jeans og til kjole. Jeg liker briller som synes litt, og som spiller på lag med meg og har en løftende effekt. Når jeg er trøtt og sliten føler jeg at jeg ser mye piggere ut hvis jeg tar på meg et par kledelige briller.

Hva er det viktigste for deg når du skal velge briller?

– At de sitter godt. Hvis de er slitsomme å ha på seg, ender det bare med at jeg ikke bruker dem. Jeg har blitt mye mer opptatt av kvalitet med årene, og erfarer at briller av høy kvalitet gjerne sitter godt. Og så er det selvfølgelig viktig at de får meg til å føle meg fin!

Hva synes du om DAYs brillekolleksjon?

– DAY Birger et Mikkelsen var et av de første merkene som gjorde meg kjent med dansk design, og jeg er veldig glad i produktene deres. Nå har jeg sett hele brillekolleksjonen, og synes også den var utrolig fin og variert.

Hvorfor falt valget på akkurat DAY 12?

– Uten hjelp fra Stine hadde jeg nok ikke tenkt at dette var den perfekte modellen for meg, men hun leser stil veldig godt og har en imponerende treffsikker intuisjon. Når jeg er på brillejakt på egen hånd, ender jeg som regel med å gå for noen som nesten er helt like de jeg har fra før. Denne modellen skiller seg fra de parene jeg allerede har, og jeg liker at de er tidløse og anvendelige, men samtidig litt kule.

Stines kommentar:

– Dette er et lite kunststykke av en brille! Butterflyfasongen og leopardprintet gjør den litt vågal, men Anne-Line er typen som både tør og kler å gå for noe som er litt annerledes. De løftede linjene gir en veldig fin effekt, og mønsteret på innfatningen fremhever de blå øynene hennes. Jeg synes også de skimrende gullstengene som er innstøpt i acetatet gir en feminin touch uten at det blir for «bling-bling», og det gjenspeiler Anne-Lines stil godt. 

Kristine Nor (27) fant sin brillematch med DAY 8

Hvordan vil du beskrive stilen din?

– Den er nok ganske så klassisk, og det er viktig for meg at brillene kler stilen min. Jeg har prøvd meg på noen med litt tykk og karakteristisk innfatning, og det fungerte absolutt ikke.

Hva er det viktigste for deg når du skal velge briller?

– At de passer til ansiktsformen min. Jeg er også opptatt av at de skal være litt åpne og gi meg god nok plass til å se ut i alle retninger.

Hvorfor falt valget på akkurat DAY 8?

– Jeg liker fasongen på dem. De har myke, runde linjer, men samtidig en soft cateye-form som gir et lite løft. Gulldetaljene er også veldig fine! Jeg har lett etter briller en stund, men disse ble jeg komfortabel i med en gang jeg tok dem på.

Stines kommentar:

– De varme marmeladefargene står veldig fint til Kristines hudtone, og det transparente spillet blender seg nærmest inn i huden. Hun kler de feminine linjene, som gir et lite løft og er veldig kledelig.

Lena Godnes Iversen (49) fant sin brillematch med DAY 5

Hvordan vil du beskrive stilen din?

– Jeg har nok en ganske feminin stil. Jeg lar gjerne brillene være blikkfanget i antrekket, og matcher ofte mørke, klassiske klær med et par store, røde filmstjernebriller. Det er gøy med litt glitter og glam og morsomt å gjøre litt ut av seg.

Hva er det viktigste for deg når du skal velge briller?

– Det er viktigere for meg at de tar seg bra ut enn at de er komfortable. Noe får’n ofre.

Hvorfor falt valget på akkurat DAY 5?

– Det var Stine som fant denne modellen til meg, og den er litt smalere enn hva jeg i utgangspunktet hadde funnet fram til selv. Men ettersom jeg har en del store, tykke briller fra før, er disse et fint supplement til samlingen min.

Stines kommentar:

– Jeg synes de delikate, rene linjene og de blanke sølvfargede stengene passer veldig godt til Lenas ultrafeminine ansikt og stil. Den mørke burgundertonen fremhever de grønne øynene hennes på en fantastisk fin måte, og passformen er veldig riktig for hennes ansiktsfasong. Denne modellen er diskré uten å bli kjedelige, og er såpass enkel at den passer til de aller fleste anledninger.

Line Knashaug Olsen (40) fant sin brillematch med DAY 10

Hvordan vil du beskrive stilen din?

– Den er ganske klassisk. Jeg er opptatt av at brillene jeg går med skal passe til stilen min forøvrig, men prøver samtidig å våge og gå for noe litt utenom det vanlige av og til, uten at det blir for langt fra hva jeg er komfortabel med.

Hva er det viktigste for deg når du skal velge briller?

– At jeg trives i dem, og at jeg føler at de passer til meg og ansiktet mitt. Størrelse og passform er det viktigste.

Hvorfor falt valget på akkurat DAY 10?

– Jeg har ganske mange briller fra før, og var opptatt av å finne et par som kan tilføre noe nytt i brillegarderoben min. Disse er veldig fine og skiller seg ut både hva gjelder materialer og fargevalg.

Stines kommentar:

– Både fasongen og fargetonene er helt perfekte til Line. Det grønne fargespillet er nydelig til øynene hennes, og får dem virkelig til å glitre. Brillefasongen har en veldig fin kurve mot kinnlinjen hennes og en fin bue opp mot brynene, mens nøkkelbroen hviler fint på hver side av nesa.

Alle disse innfatningene og resten av DAYs brillekolleksjon er tilgjengelig i Specsaversbutikker over hele landet fra 5. mars

Alle bilder: Juan Antonio Jaime Sanchez

Slik finner du din perfekte brillematch

Brillestylist i Specsavers, Stine Westlund, gir sine beste tips.

  •  Tenk motsatt form av ansiktsformen din. Har du for eksempel et rundt ansikt, er antagelig ikke runde briller det du kler best.
  • Det bredeste punktet på brillen skal gå kant i kant med kinnlinjen.
  • Øynene bør falle midt i glasset, og innfatningen skal ikke klemme ved tinningen eller hvile på kinnet.
  • Har du lang nese, bør du velge en brille med lav nesebro, og har du kort nese er det mest kledelig med høy nesebro.
  • Ved tettsittende øyne bør du velge en innfatning som er mørkere i kantene og lysere ved nesepartiet – og vice versa hvis du har bred avstand mellom øynene.
  • Har du litt flere briller å velge mellom, er det lettere å matche brillene til ulike anledninger. Gå for et trygt valg på brille nummer én, og våg gjerne å være litt mer vågal på brille nummer to. Kjøper du briller hos Specsavers, får du med deg en ekstra brille til samme verdi på kjøpet, med deres 2 for 1-tilbud, og du har alltid 3 måneders fornøyd-garanti.