Vi har alle vært der.

Etter en helg fylt med inspirert matlaging og frimodig livsførsel er det atter tid for å vende nebbet tilbake til den trauste hverdagen, med forutsigbarhet, kreativ tørke og kulinariske snarveier øverst på menyen.

det være sånn?

Svaret er et rungende nei. Og det første steget for å løse opp floken kan være noe så hverdagsgenialt som å flytte hele kjøkkenet ut i hagen – og mekke noe egg og bacon.

Bedre med en grill for mye…   

Å tilberede ting man vanligvis lager på kjøkkenet – fra pasta og pizza til supper, kjøttboller og grøt – ute i naturen, er ikke bare morsomt og annerledes. I tillegg er det en kjapp snarvei til et minneverdig måltid, enten det er på hytta, i hagen eller i bakgården.  

Men det avhenger av at du har en viss kontroll på omgivelsene. Craig Whitson – gjennom en årrekke kjent som Norges kanskje fremste grillpersonlighet – mener likevel ikke det er mye som skal til.

– Det er bare noen få ting som kreves i et utekjøkken. Det første er en grill, naturligvis. Kull eller gass. Gjerne begge deler.

Grillmester Craig Whitson elsker å bruke utekjøkkenet. Foto: Craig Whitson

Han ler:

– Jeg har faktisk aldri hørt noen si at de angrer på at de har en grill for mye.

Craig verdsetter fleksibiliteten ved å lage maten ute. Han mener innebygde griller har en liten ulempe i kraft av ren tyngde.

– For min del er noe av det viktigste at alt i utekjøkkenet lar seg flytte rundt, slik at man kommer seg rundt vind og dårlig vær på et øyeblikk, forteller han.

Craigs krav til et perfekt utekjøkken er enkle: en grill, sitteplasser, en arbeidsbenk med hyller og tilgang til vann. Foto: Juan Antonio Jaime

– Derfor er min filosofi at de tre tingene som faktisk trengs i et utekjøkken – en grill, komfortable sittemøbler og en arbeidsbenk, helst med skap, hyller og oppbevaringsplass – bør være flyttbare, sier han.  

– Vanntilgang ute er også fint. Men det behøver ikke være så veldig komplisert.   

Enkel vei til suksess

Siv-Elise Friestad er både Consumer Experience Manager i Weber og merittert grillekspert som har forsvart Norges ære i flere tevlinger ute i verden. Hun peker på at alt som kan lages innendørs også kan lages ute på grillen.

– Her om dagen stekte jeg grønnsaker og italienske kjøttboller i Webers støpjernspanne, og etterhvert hadde jeg i fløte og kokt pasta. Verre er det ikke å lage en seriøst god pastagryte.

Siv-Elise Friestad, grillekspert og Consumer Experience Manager i Weber. Foto: Weber

Støpejernsgryten fra Webers Gourmet BBQ System er minst like anvendelig. Her er det for eksempel mulig å lage eltefritt grytebrød, hel kylling, gryteretter og langt mer sesongbaserte retter. 

– Jeg lagde faktisk grøt i den på en juleavslutning. Med sirkulering av luften setter ikke grøten seg fast i bunnen, sier Siv-Elise.  

Mulighetene som byr seg i grillsesongen er tilsynelatende uendelige.

Vaffeljern for toast. Munkepanne for perfekt proporsjonerte kjøttboller. Rotisseri for lammestykker, spyd med kylling og ananas, og mye mer – om du bare tør. Og det bør du. 

– Jeg lager juleribba på den. Vis meg en sprøere svor, utfordrer Siv-Elise.    

Disse seks grillinnsatsene fra Webers Gourmet BBQ System lar deg leke deg frem til ny matlagingsinspirasjon:

Webers Gourmet BBQ System gjør at du kan lage all middagsmat på grillen. Fra øverst og med klokka: Wokpanne, støpejernsgryte, vaffeljern, munkejern, støpejernsrist, støpejernspanne, pizzastein og kyllingholder i midten. Foto: Juan Antonio Jaime

1. Støpejernsgryte

Nøkkelen til denne robuste gryten ligger i støpejernet, som tåler ekstra høye temperaturer, fordeler varmen jevnt og holder temperaturen lenge etter at varmen er skrudd av. Perfekt for supper, biff stroganoff og god, gammeldags oksestek.

2. Støpejernspanne

Gode råvarer blir enda bedre i Webers støpejernspanne, som blir raskt varm og fordeler varmen jevnt. Lag hverdagsmagiske karbonader, kjøttboller, pannekaker, skinnstekt fisk og omelett i denne.

Med støpejernspanna slipper du å løpe inn og ut av kjøkkenet for lage cowboyfrokosten! Foto: Juan Antonio Jaime

3. Munkepanne

Selv om munker tradisjonelt forbindes med julehøytiden, er Webers variant en garanti for sprø og smakfull middagsmat. Kjøttboller, falaffel, omelett og andre kuleformede delikatesser – her setter kun fantasien grenser.

Munkepanna gir deg mange muligheter på grillen. Foto: Juan Antonio Jaime

4. Støpejernsrist  

En av grilltrendene som er i ferd med å treffe Norge for alvor er grillmerker. Støpejernsristen fra Webers Gourmet BBQ System sikrer ekstrem varme og karamellisering av kjøttet, samtidig som kjøttsmaken og -kraften forsegles. Ideell for biff, koteletter og andre kjøttstykker.   

Med støpejernsristen blir koteletten perfekt. Foto: Juan Antonio Jaime

5. Vaffeljern

Webers vaffeljern er fremstilt i støpejern, noe som sikrer jevn fordeling av varme og godt resultat hver gang. Perfekt for å lage vaflene utendørs på hytta, og i tillegg ypperlig når sandwich, toast eller panini skal varmes på grillen.

6. Rotisseri

Få ting er vakrere enn et roterende grillspyd i hagen. Webers rotisseri passer ypperlig til hel kylling, spareribs og andre kjøttstykker der smak og saftighet er like viktig.

Les og se mer om Webers Gourmet BBQ Systems her!

Oppskrift: Lammekoteletter med sitronmynte salsa verde

20 minutter | Tilberedning: 8-10 min. | Middels enkelt | Grilltemperatur: 200°C

Lammekoteletter trenger kun 8-10 minutter for å bli medium stekt. Smakfullt og saftig! Foto: Juan Antonio Jaime

Ingredienser:

  • 50 g ferske mynteblader
  • 50 g fersk bladpersille, blader og myke stilker
  • 1 ts finraspet sitronskall
  • 2 ss sitronsaft
  • 1 ss grovhakket sjalottløk
  • 1 ss kapers
  • 1 hvitløksfedd, grovhakket
  • ½ ts havsalt
  • ¼ ts knuste chiliflak
  • 4 ss extra virgin olivenolje
  • 8 lammekoteletter, ca. 3 cm tykke, med unødig fett trimmet bort
  • Extra virgin olivenolje
  • Havsalt og pepper

På kjøkkenet:

  • Bruk en foodprosessor eller mikser til å blende mynte, bladpersille, sitronskall og -saft, sjalottløk, kapers, hvitløk, salt og chiliflakene. Mens motoren kjører tilsetter du deretter sakte oljen og blander til du får en grov salsa. Hell over i en liten bolle, dekk til med plastfilm og trykk filmen ned på overflaten av salsaen for å hindre misfarging. Tips: Salsaen kan lages opptil fire timer i forveien. Sett den i så fall i kjøleskapet. Ta den ut og la den varmes opp til romtemperatur og rør om før servering.
  • Pensle begge sider av lammekotelettene lett med olje, og krydre begge sider med salt og pepper. La kotelettene ligge i romtemperatur i 15-30 minutter før grilling.
Husk å hvile kjøttet etter marinering og etter steking. Det gjør at smakene virkelig sitter. Foto: Juan Antonio Jaime

Ved grillen:

  • Gjør grillen klar for direkte grilling over middels varme (180-230C).
  • Børst grillristene rene. Grill kotelettene på grillen ved direkte middels varme slik du ønsker (ca. 8-10 minutter for medium stekt), snu dem én gang. Ta dem av grillen og la dem hvile i 3-5 minutter.
  • Server kotelettene varme, to per asjett, med en skje salsa på toppen.

I toppbildet er Marianne Stene, markedssjef i Weber, avbildet i et utekjøkken.