Akkurat nå har du en gyllen mulighet til å debutere som forfatter.

Lydboktjenesten Fabel inviterer nemlig til skrivekonkurranse, der oppdraget er å skrive ferdig den norske forfatteren Ingar Johnsruds påbegynte krimfortelling Kanarikammeret, som leses av Kristopher Schau.

Fristen for å levere bidrag er 1. desember, og du kan lese mer om dette prosjektet her.

Men hva gjør du når tekstmarkøren blinker hånlig fra et helhvitt og ubesudlet PC-dokument? Eller når den gode ideen nekter å ta spranget fra hjernen og ned på papiret? Hvordan komme i gang?

Heldigvis: Det finnes råd.

Skrivesperre finnes ikke

En av årets mest kritikerroste sakprosabøker er Livet og korleis leve det av Anne Gunn Halvorsen, som i en årrekke har jobbet som journalist i blant annet Dagens Næringsliv og Dagbladet.

“Den eneste selvhjelpsboka du trenger”, skrev Aftenposten i sin anmeldelse, mens Dagbladet kalte den “noe så sjeldent som en velskrevet, lærerik og intelligent selvhjelpsbok”.

Anne Gunn Halvorsen. Foto: Samlaget

Dermed føles det naturlig å vende seg til Halvorsen i jakten på verdifulle skrivetips. Og forfatteren – for tiden aktuell med biografien Vendela – alt jeg ikke har fortalt – deler gjerne.

– Et rent praktisk skrivetips som jeg plukket opp på bloggen til Mariell Øyre, er å installere stoppeklokke-appen Alinof Timer og kjøre 25 minutter på og fem minutter av. Det funker i alle fall i tre økter, før dagen sklir ut og koker bort.

– Ellers tenker jeg at det finnes ikke skrivesperre, bare for høye ambisjoner. Og så er det rett og slett å dedikere seg til å skrive det du skal. For min del funker det dårlig å gjøre noe «når jeg har tid» eller «ved siden av vanlig jobb», sier Halvorsen.

Her er seks tips som kan være nyttige å ha langt framme i hodet når du skal gi deg i kast med forfatterdrømmen.

1. Les mye!


“Lesing er det kreative senteret i en forfatters liv”, skriver Stephen King i boka Om å skrive: Forfatteren og håndverket.

Horrorlegenden understreker viktigheten av å lese både god og dårlig litteratur – den gode for å lære håndverk og utvikle en egen stil, den dårlige for å kjenne igjen makkverket når det sniker seg inn i eget arbeid.

Anne Gunn Halvorsen velger seg ofte en spesiell type bøker når hun skal la seg inspirere:

– Bøker som ligner de jeg har lyst til å skrive, men ikke nødvendigvis de som er superbra. De som er middels, gjerne skrevet av folk jeg kjenner litt til. Det er fint med Norge, da: Det finnes jo masse middels folk som gir ut middels bøker. Det er ikke umulig å bli en av dem!

Flere skrivetips i denne videoen med Aschehoug-redaktør Øyvind Pharo: 

3 tips for å komme videre når du står fast

Første del av «Kanarikammeret» er allerede på ukas toppliste! Vil du skrive avslutningen, men står fast? Redaktør Øyvind Pharo i ASCHEHOUG FORLAG har tre kjappe tips som kan gjøre det lettere.

Posted by Fabel.no on Wednesday, November 8, 2017

2. Inspirasjon er oppskrytt

Fra filmen «Shakespeare in Love».

“Norske forfattere er en uinspirert gjeng. De tror ikke på inspirasjonen. Å være forfatter er ikke Shakespeare in Love med Gwyneth Paltrow og Joseph Fiennes.”

Det skriver NRK-profilen Hans Olav Brenner i forordet til sin intervjubok Om å skrive, der Karl Ove Knausgård, Vigdis Hjorth, Jo Nesbø og andre norske forfattere letter på sløret og inviterer leseren inn i sin egen arbeidsprosess.

Felles for dem alle er en utpreget uromantisk tilnærming til forfattergjerningen. Som Karin Fossum forklarer i boka:

“Å skrive er jo et arbeid, men det gir meg energi, jeg blir oppglødd av det. Etter hvert som jeg skriver jobber jeg opp en begeistring, og jeg passer alltid på å stoppe når jeg er som mest begeistret. Da kan jeg si at jeg har hatt en god arbeidsøkt.”

3. Kvitt deg med distraksjonene

“Det er usannsynlig at noen med internettforbindelse på arbeidsrommet sitt skriver god fiksjon”, har den amerikanske forfatteren Jonathan Franzen uttalt.

Å skrive krever konsentrasjon, og blant de mange tidstyvene er det kanskje det digitale suget som forsyner seg grovest av verdifull skrivetid.

Anne Gunn Halvorsen innrømmer at hun selv kan slite med dette punktet.

– Jeg skal sjekke en faktaopplysning på internett, men ender med å skrive noe på Facebook og blir sittende resten av dagen og jokke på likes jeg har fått. Det skaper en slags tilfredsstillelse, som igjen dreper motivasjonen for å skrive ferdig det jeg holdt på med.

4. Ta notater

Legenden vil ha det til at Agnar Mykle brått fikk ideen til (det han selv hevdet var) tidenes beste novelle mens han befant seg på farten. Blendet av sin egen genialitet unnlot han imidlertid å notere den ned, og da han skulle plukke ideen opp igjen og foredle den, var den søkk vekk.

Med andre ord: Ideer lever sitt eget liv, og du gjør lurt i å fange dem mens du har dem til rådighet. Den engelske forfatteren Will Self har formulert det slik:

“Alltid ha med deg en notisblokk. Og jeg mener alltid. Korttidsminnet holder kun på informasjon i tre minutter; med mindre du fester den til papir kan en idé være tapt for alltid.”

I dette tilfellet jobber teknologien faktisk på forfatterens side: Alle moderne telefoner kommer utstyrt med en eller annen form for notatblokk. Bruk den flittig, og sett av tid til å renskrive notatene når livet tillater det.

5. Finn ut hva som passer for deg

Philip Seymour Hoffman som forfatteren Truman Capote i «Capote».

Forfattere har et utall praktiske ritualer, enten det kommer til skriveredskaper, arbeidsrom eller andre særegenheter. Truman Capote tenkte og skrev best liggende, mens Victor Hugo skal ha skrevet hovedverkene Ringeren i Notre-Dame og Les Misérables i blanke messingen.

Ulike innfallsvinkler gjelder i aller høyeste grad også i den litterære prosessen. Enkelte forfattere, blant dem Jo Nesbø og Henrik H. Langeland, jobber fram detaljerte plottstrukturer i forkant av selve skrivearbeidet – sistnevnte har anslått at to tredjedeler av arbeidet med en bok utspiller seg utenfor selve manuskriptet.

Andre velger den diametralt motsatte tilnærmingen. Som Kjell Askildsen – allment betraktet som den fremste norske novelleforfatteren i moderne tid – forteller Alf van der Hagen i biografien Kjell Askildsen. Et liv:

“Mine noveller blir til mens jeg skriver. Jeg kunne aldri skrevet en novelle som jeg hadde tenkt ferdig på forhånd. Da ville jeg mistet spenningen det er å finne ut “hvordan vil dette gå”. Når jeg er halvveis i skrivingen, vet jeg ikke mer enn leseren.”

Her gjelder det med andre ord å prøve, feile, eksperimentere og til slutt – kanskje – lykkes med å finne din metode.

6. Skriv mye!

Nok et tips som kan oppleves selvfølgelig, men som koster mer tid, energi og fokus enn mange kanskje er klar over. “Les masse, skriv masse” er det Stephen King kaller Det Store Bud i Om å skrive:

“Hvis du har lyst til å bli forfatter, er det to ting du først og fremst må gjøre: lese mye og skrive mye. Det finnes ingen vei utenom disse to tingene som jeg vet om, ingen snarvei.”

 

Klar for å begynne å skrive? Fullfør Ingar Johnsruds bloddryppende lydbok «Kanarikammeret», og få teksten din lest opp av Kristopher Schau

Lykke til!