Johanna Siring ønsket å utfordre seg selv og kjøpte en enveisbillett til New York, med en fersk grunnutdanning i fotografi fra Bilder Nordic i lomma. Lite visste hun at dette skulle føre til en suksessfull karriere i metropolen, blant annet gjennom samarbeider med merkevarer som YSL og Gucci. I porteføljen hennes finner du blant annet bilder av Pharrell, Bella Hadid og Wiz Khalifa.

– Det hadde vært veldig utfordrende å komme dit jeg er i dag uten de tekniske ferdighetene jeg lærte på Bilder Nordic. Alt fra studiooppsett, organisering, kamerateknikk og bildebehandling. Jeg er veldig glad for at jeg begynte å utforske på egenhånd, for så å videreutvikle kunnskapen min til et mer profesjonelt nivå hos «Bilder».

Kameraløs fotograf

Bilder Nordic er en offentlig godkjent fagskole i Oslo. Skolen er en betydelig aktør i norsk fotomiljø og har et internasjonalt rennomé. I tillegg til fotografi har de også utdanninger innen kommunikasjon og design.

Johanna tok sin grunnutdanning i fotografi over to semestre som et deltidsstudie. I denne utdanningen er forelesninger og skoleopplegg satt til kveldstid og helger, noe som gjør det mulig å gjennomføre mens du er i full jobb.

Grunnutdanningen i foto er også mulig å gjennomføre som heltidsstudie på dagtid. Videre kan man ta en toårig fotografutdanning. Les mer om skolens andre tilbud her.

Karrieren som fotograf begynte før hun i det hele tatt eide et kamera. Johanna forteller at hun nærmest snublet inn i bransjen som 20-åring, da hennes romkamerat hadde fått en redaktørstilling i et lokalt kulturmagasin. Uten erfaring og uten et kamera tilbød hun seg å ta bilder til venninnens magasin.

– Min logikk som en ung og sulten kreativ sjel var: Om min venninne kan bli redaktør helt uten erfaring i bransjen, så kan da jeg være fotograf!

Fotograf Johanna Siring. Foto: Victorya Lunde

Som selvlært fotograf ble hun kastet ut på oppdrag hun ikke hadde mye kunnskap til å løse. Dette gjorde at hun fikk et trent øye for å finne mulighetene i situasjoner som virket umulige.

– Jeg er veldig glad jeg startet karrieren helt grønn på det tekniske innen fotografyrket. Det tvang meg til å utvikle min egen stil og visjon for å ta bildene jeg ønsket, i tillegg til at det viste hvilke tekniske utfordringer jeg trengte hjelp til å lære. Disse utfordringene ble en stor motivasjon for å søke på Bilder. Jeg kom til et punkt i min selvlæring, der jeg følte jeg ville ta kompetansen min til et profesjonelt nivå.

Høstens semester på Bilder Nordic går som normalt og nå har de åpnet resteplassopptaket! Her er det førstemann til mølla-prinsippet som gjelder. Les mer om de ulike studieretningene her.

Virale kyss

En av Sirings mest kjente serier er «Kiss of a stranger», som har blitt omtalt i i-D magazine, Vice, CNN, Fotografiska Stockholm, My Modern Met og hundrevis av publikasjoner verden over. Bildeserien ble en viral sensasjon. Ideen kom på Roskilde-festivalen, etter å ha lest en artikkel om hvordan mennesker påvirkes av lykkehormonene dopamin og serotonin.

– Jeg synes det er veldig interessant å studere og observere hvordan vi skaper relasjoner med andre mennesker og fikk idéen om at det kunne vært interessant å dokumentere hvordan et kyss kan endre våre relasjon og følelser til et annet menneske på veldig kort tid.

Hun spurte fotoobjektene først om å ta et vanlig portrett. Etter det første bildet spurte hun om hun kunne gi dem et kyss og ta en nytt portrett etterpå. Alle sa ja og kyssene varierte i alt fra råklining til et lite smellkyss på munnen.

Før og etter kysset. Foto: Johanna Siring

– Det som er interessant for meg ved portrettene tatt etter kysset, er at alle prøvde å posere på lik måte som før kysset, men fasaden bryter helt sammen. Deres følelser og reaksjon på kysset preger både kroppsspråk, ansiktsuttrykk og uttrykket i øynene ble mye vennligere, det føltes plutselig som jeg kjente personen etter kysset, selv om bildene er tatt med kun 30 sekunders mellomrom. Med dette prosjektet håpet jeg også på å skape en liten påminnelse om at vi alle er mennesker med de samme instinktene og samme menneskelige behov. Vi har alle behov for å bli sett og føle på kjærlighet, det har ingenting å si hvor man er vokst opp, hvilken etnisitet man har, hvilken nasjonalitet, seksualitet eller hudfarge.

Fra Sirings arbeid med Gucci. Foto: Johanna Siring

Siring kjøpte senere en enveisbillett til New York, der planen var å bli i en måneds tid. Men tilfeldigheter gjorde at hun plutselig fikk et bredt kontaktnettverk i reklamebransjen, media og moteverden. Den lille turen endte i et femårig opphold og arbeid for merker og magasiner hun bare hadde drømt om: Prada, New York Fashion Week, H&M, Maybelline, Gucci og mer. Hadde hun vært der hun er i dag uten skolegangen?

– Det tror jeg hadde vært svært utfordrende. Å utvikle de tekniske ferdighetene på egenhånd krever enorm research, vilje og pågangsmot. Jeg er en sterk tilhenger av å lære på egenhånd, men jeg mener det er veldig fint å lære sammen med andre studenter, bli utfordret til å gjøre prosjekter sammen og å ha noen som kan veilede deg på veien. Det er mye kunnskap innen faget man kanskje ikke visste at man burde kunne før man blir introdusert for det, forteller hun.

– Jeg tror det viktigste en Bilder Nordic-student sitter igjen med etter grunnutdanning er de tekniske ferdighetene og et innsyn i hvordan det faktisk er å leve som yrkesaktiv fotograf.

Bilder Nordic har utdanninger innen foto, visuelt innholdsproduksjon, mediedesign, 3D-design og animasjon, grunnutdanning i film og flere påbyggingsalternativer. Du finner hele oversikten på bildernordic.no. Husk å søke innen 11. august!

Johannas tre tips til deg som drømmer om å bli fotograf

1. Ta sjanser!

Det er i utfordrende situasjoner du lærer best. Johanna foreslår at du kan skape din egen versjon av et bilde du liker, ved kun å bruke elementer og lys du allerede har tilgjengelig rundt deg.

– Man kan fort bli avhengig av tanken om at du trenger masse utstyr for å få en jobb gjort. Min erfaring er at man kan skape de vakreste bilder som ser profesjonelle ut ved å kun bruke eksisterende lys. Det gjelder å trene opp øyet til å se muligheter og å kunne lese lyset. Denne erfaringen vil også gi deg tryggere ben å stå på om du skulle få oppdrag som krever alternative tekniske løsninger.

2. Vær frempå og ta kontakt med mennesker. 

Du konkurrerer med mange andre dyktige fotografer og da gjelder det å sørge for at kundene har deg friskt i minne, slik at du er den første de tenker på når det kommer et prosjekt som passer din stil.

– De som kun sitter hjemme og venter på at jobbene skal tikke inn vil mest sannsynlig bare bli sittende. Jeg tar selv hyppig kontakt med mine kunder for å avtale et uforpliktende møte, sende ideer og eller for å melde at jeg tilgjengelig for kommende prosjekter.

3. Vær deg selv fullt og helt!

Jo mer du er tro til din egen personlighet, jo mer vil du klare å skille deg ut i mengden og utvikle din egen stil, mener hun. Finn det som interesserer deg, hvilke motiver du foretrekker, hva slags lys som komplimenterer akkurat det og hvilke prosjekter som passer din stil.

– Mange gjør feilen ved å prøve å kopiere sine helter, men da vil man kun ende opp med å være en litt dårligere kopi. Vær deg selv fullt og helt og vær stolt av dine skavanker og rariteter, det er disse som gjør deg interessant og unik. Folk bør se bildene dine og med en gang skjønne at det var nettopp deg som tok det.

Drømmer du om å bli fotograf eller å jobbe med visuelle fag? På Bilder Nordic kan du realisere den drømmen! Les mer om de ulike utdanningene til Bilder Nordic her.

Hovedfoto: Johanna Siring for YSL Beauty