Å gi en gave med mening er ikke noe nytt. Det er tvert imot veldig populært å gi gaver som geiter, skoleutstyr, vaksiner, mat og rent vann til folk som trenger det, som en symbolsk gave til sine nære og kjære. I stedet for at de får enda et ullskjerf de ikke trenger, får kanskje en liten familie en geit som kan gi dem mat. Tanken er flott, men det kan hende det blir med symbolske brek. Utviklingsfondet tilbyr julegaver med mening, hvor du kan følge pengene fra start til slutt.

Pengene går ofte til større prosjekter

Siden 2006 har nordmenn hatt muligheten til å gi symbolske gaver via bistandsorganisasjoner. Å gi noe til en som har alt ble plutselig litt enklere. Nøyaktig hvor mange symbolske geiter vi har gitt er vanskelig å si, men det er mange.

– Geita er nok noe av det nordmenn kjenner best til. Mange bistandsorganisasjoner er også tydelig på at den er symbolsk. Felles for de fleste er at pengene du betaler ofte går til organisasjonens helhetlige arbeid, og ikke til en faktisk geit. Dette er nok mange kjøpere inneforstått med, men ikke alle, har vi inntrykk av, forteller leder for marked og kommunikasjon i Utviklingsfondet, Jon Wang.

Wang mener at konseptet med å «gi en geit» er en forenkling av en kompleks situasjon.

– Det kan gi et veldig skjevt bilde av en fattig familie i Afrika som sitter og venter på at en rik og reddende nordmann skal komme med en geit i gave. Så enkelt er det ikke i virkeligheten. Vi mener at når pengene faktisk går til større og viktigere bistandsprosjekter kan man også kommunisere hva pengene faktisk går til, for det er ofte så mye bedre enn én geit!

Jon Wang, leder for marked og kommunikasjon i Utviklingsfondet.

Nettopp det forteller Wang at Utviklingsfondet vil utfordre med sin nye julegave: Muligheten til å bli utviklingsinvestor.

Ordet investor går ofte hånd i hånd med avkastning, og det er meget god avkastning på de fem fondene bistandsorganisasjonen tilbyr. På bare ett år kan verdiene øke med mange hundre prosent, og ingen av pengene går tilbake til deg!

Likt for alle fem fondene er at det er prosjekter som bidrar til at mennesker og lokalsamfunn kommer seg ut av sult og fattigdom. Dette gjøres gjennom å ruste småbønder for å møte utfordringer som ekstremvær og vanskeligere dyrkningsforhold. 

– Vi jobber alltid sammen med målgruppen, og det er de som eier prosjektene fra start til slutt. Vi sørger for at de får muligheten og tilrettelegger gjennom disse fondene for at de får de verktøyene de trenger for å skape en bedre fremtid for seg selv, sier Wang.

Disse fem landene kan du investere i

Det Utviklingsfondet kan garantere er at du får følge pengene hele veien til mål. Du vet nøyaktig hva du har gitt til mor eller far, for du bestemmer prosjektet selv. Som utviklingsinvestor kan du i dag velge mellom fem land du kan investere i: Etiopia, Nepal, Somalia, Malawi eller Guatemala.

Det du gjør er derfor å velge deg det landet og prosjektet du helst ønsker å støtte, og kan deretter følge din investering fra start til slutt.

I Etiopia kan du investere i selvhjelpsgrupper for kvinner. Du bidrar da til at kvinner får jobbe sammen for å øke egne inntekter, få kunnskap om egne rettigheter og bekjempe vold i hjemmet.

Om Nepal er landet du har pekt ut til bestemor, vil dine investeringer gå til prosjekter som skal finne løsninger på klima-og miljøproblemene to nepalske landsbyer står overfor. I landsbyen Bhulke trenger de vannrør for å kunne dyrke mat, mens i Machital trenger de fjøs til en hel landsby.

I Somalia er bønder hardt rammet av klimaendringer. Her kan du investere i en tremaskin som bidrar til at flere bønder kan drive mer bærekraftig jordbruk, og dermed skape et bedre liv for seg og sine familier.

I Malawi kan du investere i redskaper som vil hjelpe bønder enormt i hverdagen. For eksempel en tohjulet traktor til en bonde, som gradvis vil bli til flere traktorer til flere bønder, gjennom at din investering fungerer som et lån bonden gradvis betaler ned på til et fond som finansierer flere traktorer. Du kan også investere i et vanningssytem for grønnsakshager, eller i en maskin som utvinner matolje, skapt av en gruppe kvinnelige gründere fra Mzima-distriktet i landet.

Velger du Guatemala er det vanntanker som står på agendaen. Pengene går til innkjøp og innstallering av 20 vanntanker og 20 vannbesparende containere, som gjør at ti kvinnelige kaffebønder i Huehuetenango skal kunne fortsette å dyrke kaffe i et klima i stor endring.

– Ved å kjøpe et fondbevis til jul er du med å investere i menneskers evne til å hjelpe seg selv. Helt konkret.

Les mer om det å bli utviklingsinvestor på Utviklingsfondets hjemmeside!